Reactor Instituut Delft herbenoemd als officiële partner van International Atomic Energy Agency

Nieuws - 11 februari 2021 - Communication TNW

Het Reactor Instituut Delft (RID), de nucleaire onderzoeksreactor van de TU Delft, is voor de vierde keer geselecteerd als samenwerkingscentrum voor het International Atomic Energy Agency (IAEA). Het IAEA en het RID zijn overeengekomen om de samenwerking op het gebied van neutronenactiveringsanalyse (NAA) uit te breiden. De focus ligt daarbij op neutronenbundel gebaseerde methodologieën: een sleuteltechnologie in materiaalonderzoek, biologie en geneeskunde.

Deze hernieuwde benoeming voor de periode 2021 tot 2025 bevestigt het belang van de TU Delft op het gebied van nucleaire technologie. Meer in het bijzonder betekent het een erkenning van de inspanningen van het RID om het gebruik van onderzoeksreactoren te stimuleren, in stand te houden en te vergroten. Ook worden met de onderzoeksreactor de relevantie en de unieke mogelijkheden gedemonstreerd van methodologieën die gebaseerd zijn op neutronenactivering en neutronenbundels.

"Dankzij de uitgebreide, technische verbeteringen aan de reactor bij het RID de afgelopen jaren, kunnen we nu samenwerken op andere gebieden van nucleaire toepassingen", aldus Najat Mokhtar, Deputy Director General van het IAEA en hoofd van de afdeling Nuclear Sciences and Applications, tijdens de ondertekening van de nieuwe overeenkomst. "RID's stabiele isotopen-traceermethoden gecombineerd met NAA kunnen bijvoorbeeld een aanzienlijke bijdrage leveren aan IAEA-activiteiten in forensische wetenschappen."

Als IAEA Collaborating Center ondersteunt het RID de activiteiten van het IAEA op het gebied van neutronenactiveringsanalyse (NAA) - een gevestigde niet-invasieve nucleaire technologie die wordt gebruikt om de kwaliteit en kwantiteit van verschillende elementen in de samenstelling van monsters en objecten te bepalen.
Belangrijke bijdragen zijn onder meer:

  • uitbreiding van software voor analyse van neutronenactivering voor gebruik bij snelle analyse van gamma-neutronenactivering;
  • ondersteuning van het IAEA bij het beoordelen van de nauwkeurigheid van verschillende softwarepakketten die beschikbaar zijn voor neutronenactiveringsanalyse;
  • het ontvangen van wetenschappelijke bezoekers om onze ervaring met het ontwikkelen en toepassen van nieuwe neutronentechnieken te delen.

Over het Reactor Instituut Delft (RID)

Het Reactor Instituut Delft (RID) is het academische kenniscentrum in Nederland voor straling gerelateerd onderzoek en onderwijs. Naast het geven van beroepsonderwijs en trainingen voor stralingsdeskundigen, richt het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek zich op materialen en gezondheid, bijvoorbeeld voor de verbetering van zonnecellen, batterijen en medische isotopen voor de diagnose en behandeling van kanker. Het instituut biedt ook expertise service voor bedrijven en organisaties, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de onderzoeksfaciliteiten- en instrumenten.

Over het International Atomic Energy Agency (IAEA)

De IAEA is het centrale intergouvernementele forum voor wetenschappelijke en technologische samenwerking op het gebied van kernenergie. De organisatie maakt zich sterk voor veilig en vreedzaam gebruik van nucleaire wetenschap en technologie en draagt daarmee bij aan vrede en veiligheid en aan de doelstellingen van de Verenigde Naties voor duurzame ontwikkeling. Het RID maakt sinds 2010 deel uit van het IAEA netwerk van meer dan 40 samenwerkende centra wereldwijd.