Benoeming eerste chef d'emission: TU Delft juicht sportieve klimaatactie toe

Nieuws - 28 juni 2021

Drievoudig wereldkampioen zeilen Marcelien de Koning is aangesteld als eerste ‘chef d'emission’ ter wereld. NOC*NSF wil daarmee werk maken van de verduurzaming van de sport én de samenleving. “Een uitstekende idee”, vindt professor Andy van den Dobbelsteen, Coördinator Duurzaamheid TU Delft. TU Delft werkt al lange tijd samen met NOC*NSF en helpt als eerste kennispartij NOC*NSF en de chef d'emission met kennis op het gebied van duurzaamheid.

Geïnspireerd door het Klimaatakkoord van Parijs moeten de Olympische Spelen van Parijs in 2024 de meest duurzame Spelen ooit worden. Nederland draagt zijn steentje bij door de aanstelling van een ‘chef d'emission’ die zich niet alleen inzet voor het verduurzamen van TeamNL, maar ook voor duurzaamheid in het algemeen. “Er is zo veel winst te behalen voor de sport om een duurzaamheidsplatform te zijn”, zegt pasbenoemde chef d'emission Marcelien de Koning.

De drievoudig wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver in Beijing werd tijdens het zeilen regelmatig geconfronteerd met watervervuiling. “Dat heeft het vuurtje in mij wel aangewakkerd. Dus sinds ik niet meer op topniveau zeil, zet ik me in voor de energietransitie en alle innovaties die in Nederland gebeuren op het gebied van water-, maritieme en deltatechnologie”, vertelt De Koning. Zo is ze Burgemeester van Jouw Noordzee en ambassadeur van Solar Sport One, de stichting die wedstrijden voor zonneboten organiseert.

Met de eerste chef d'emission ter wereld geeft de Nederlandse sportwereld het goede voorbeeld. Dat is precies de aanpak van TU Delft, die eerder dit jaar hoogleraar Climate Design & Sustainability Andy van den Dobbelsteen aanstelde als Coördinator Duurzaamheid. In die rol zet hij zich in voor het eigen klimaatdoel van TU Delft: een CO2-neutrale en circulaire campus. Hij kan zich dan ook helemaal vinden in de benoeming van De Koning: “Topsport heeft een flinke ecologische voetafdruk, van het vele reizen tot aan het materiaalverbruik van telkens verbeterde sportattributen. Daar is behoorlijk wat winst te behalen. Tegelijkertijd kan sport door haar voorbeeldfunctie mensen inspireren tot duurzaam gedrag. Practice what you preach.”

Climate Action
Van den Dobbelsteen ziet allerlei kansen voor de wisselwerking tussen sport en een duurzame samenleving. “Denk aan onderzoek naar energieneutrale en circulaire sportfaciliteiten en meer groen en minder kunstgras bij sportaccommodaties. Dat geeft verkoeling in steden, bevordert de biodiversiteit en is beter voor het microklimaat.” Het is het soort onderzoek dat helemaal past binnen het Delftse Klimaatactieprogramma. De komende tien jaar investeert TU Delft in totaal 22 miljoen euro in klimaatonderzoek en –onderwijs en nog meer in het duurzamer maken van de eigen campus, die daarbij fungeert als living lab voor duurzaamheidsoplossingen.

Meer informatie
Chef d'emission is een concept van More2Win en Copper8. Zij hebben de internationale droom om in ieder land een chef d'emission aan te stellen voor de Spelen van 2028 in Los Angeles. More2Win en Copper8 ondersteunen NOC*NSF inhoudelijk bij de Nederlandse aanpak.
Voor meer informatie over de lancering: www.nocnsf.nl
Voor meer informatie over Delftse sportinnovatie: Plantaardige voeding voor sporters én publiek (tudelft.nl)

Contact TU Delft: Andy van den Dobbelsteen, A.A.J.F.vandenDobbelsteen@tudelft.nl, 0152784094
Adviseur wetenschapscommunicatie TU Delft: Inge Snijder, I.Snijder@tudelft.nl, 0614759517