Spinozapremie voor Lieven Vandersypen

Nieuws - 03 september 2021 - Webredactie Communication

Professor Lieven Vandersypen (TU Delft/QuTech) ontvangt dit jaar de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Rector Magnificus Tim van der Hagen: “Wat een fantastisch nieuws. Een Spinozaprijs is een prachtige erkenning voor Lieven Vandersypen. Als universiteit zijn we ongelooflijk trots op inspirerende denkers die onderzoek en technologie naar een hoger niveau tillen. Deze prijs onderstreept de uitzonderlijke kwaliteit van Vandersypen's quantumonderzoek.”

 

Prof. dr. ir. Lieven Vandersypen

Lieven Vandersypen (1972) is Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar in de quantum-nanowetenschappen aan TU Delft en wetenschappelijk directeur van QuTech, een samenwerking tussen TU Delft en TNO. Vandersypen is een wereldwijd vermaard pionier op het gebied van quantum computing, de tak van wetenschap die een computer ontwikkelt gebaseerd op de ongerijmde fenomenen uit de quantummechanica. Vandersypen doet al meer dan twintig jaar baanbrekende experimenten die richting geven aan het veld van quantum computing. Hij is niet alleen een uitstekend wetenschapper, maar ook een visionair die zijn veld verder brengt door de samenwerking te zoeken met partners binnen en buiten de wetenschap.

 

De Spinozacommissie schrijft ervan te zijn overtuigd dat Lieven Vandersypen met zijn kwaliteiten, visie en drive, gecombineerd met zijn uitstekende netwerk van academische en private samenwerkingspartners, de komende jaren de volgende grote wetenschappelijke en technologische doorbraken zal kunnen realiseren die nodig zijn om de beloften van de quantumcomputer waar te kunnen maken. Vandersypen: “Ik ben superblij en vereerd met deze prijs, die ook een enorme erkenning is voor het werk van mijn hele groep gedurende al die jaren.”

 

Laureaten 2021

Naast Vandersypen ontvangen professor Marc Koper (Universiteit Leiden), professor José van Dijck (Universiteit Utrecht) en professor Maria Yazdanbakhshap (LUMC) de Spinozapremie. Professor Bart Jacobs (Radboud Universiteit) en professor Judi Mesman (Universiteit Leiden) ontvangen de Stevinpremie. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

De onderzoekers ontvangen de premie voor hun uitmuntende, baanbrekende en inspirerende werk. Bij beide premies staat de kwaliteit van de onderzoeker voorop; waar bij de Spinozapremie de nadruk ligt op het wetenschappelijke werk en fundamentele vraagstukken, honoreert de Stevinpremie in de eerste plaats de maatschappelijke impact.

 

Uitreiking premies  

De feestelijke uitreiking van de Spinozapremies en Stevinpremies vindt plaats op woensdag 13 oktober 2021. Tijdens de uitreiking geven de Spinoza- en Stevinlaureaten inzicht in de inhoud van hun onderzoek en wordt duidelijk waarvoor ze de premie willen inzetten.

 

Meer informatie
Zie de uitgebreide berichtgeving hierover op de website van NWO en van QuTech
Voor meer informatie over Lieven Vandersypen zie de website van het Vandersypen-lab.

Afbeeldingen door: SAEYS