Alumni en studenten van universiteiten Delft en Rotterdam lanceren gezamenlijk het start-up ecosysteem: Graduate Entrepreneur

Nieuws - 09 april 2021

Ondernemende studenten en succesvolle alumni van de Technische Universiteit Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam hebben samen Graduate Entrepreneur opgericht, een structurele samenwerking die start-ups en scale-ups naast financiering, ook een netwerk en coaching gaat aanbieden. Het nieuwe platform wil bestaande activiteiten verenigen en unieke groeikansen bieden aan start-ups en scale-ups in verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, technologie, sociale wetenschappen en geneeskunde. De TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam zullen hiermee gezamenlijk ondernemerschap een prominentere plaats bieden op hun campussen.

De TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam bieden toponderwijs en onderzoek dat zich kan meten met de beste universiteiten ter wereld. Op nog geen 20 kilometer van elkaar, bieden de universiteiten diverse studies aan meer dan 40.000 studenten, en worden beide universiteiten gekenmerkt door hun veelzijdige campussen en internationale karakter. Hoewel dit een goede basis is voor geweldige start-ups, zijn er in de praktijk nog steeds obstakels waardoor het merendeel van de ondernemingen de eerste vijf jaar niet overleeft (zie afbeelding).

Verenigde innovatiecluster rondom Rotterdam en Delft

De doelstelling van Graduate Entrepreneur is het aanjagen van start-ups en scale-ups in het verenigde innovatiecluster rondom Rotterdam en Delft. Dit doen we door een platform te bieden dat (student-)ondernemers uit beide steden bij elkaar brengt en toegang geeft tot een netwerk van mede-ondernemers, alumni en investeerders. Daarnaast zal het platform een breed scala aan faciliteiten, ondersteuning en financiering aanbieden. Het online platform is vandaag live gegaan.

20 tot 30 nieuwe startups per jaar

Het Graduate Entrepreneur Fund heeft de ambitie om ieder jaar rond 20 tot 30 nieuwe start-ups met pre-seed funding hun eerste stappen te laten zetten. Naar verwachting zal een aanzienlijk deel van dit aantal met additionele seed funding doorgroeien naar scale-ups. De eerste closing van dit fonds zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar plaatsvinden.

Opgericht door vooraanstaande alumni

De initiatiefnemers van Graduate Entrepreneur zijn vooraanstaande alumni uit Rotterdam en Delft zoals Michiel Muller, Gert Jan van der Hoeven, Hadewych Cels, Sandro van Hellenberg Hubar, Menno Antal, Frans van Houten, Michiel Westermann, Machtelt Groothuis, Tijo Collot d’Escury, Frans Haafkens, Frank Slootman en Hans van Ierland. Zij hebben naast de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam, ook de krachten gebundeld met het Erasmus Medisch Centrum, diverse studentenverenigingen, en organisaties als Delft Enterprises, Erasmus Enterprise, het Erasmus Centre for Entrepreneurship, YES!Delft, Stichting Erasmus Trustfonds, Universiteitsfonds Delft en de Philips Innovation Award.

Enorm potentieel

Ondernemer en alumnus Sandro van Hellenberg Hubar spreekt namens de alumni: “Wij laten als alumni van Rotterdam en Delft graag het enorme potentieel zien dat er zit in de samenwerking op gebied van ondernemerschap door studenten van beide universiteiten. Wij hebben de ambitie om de bedrijvigheid van bijvoorbeeld het innovatiecluster rond Harvard en MIT in Boston in Nederland te creëren. Daarmee beogen we het aantal successen zoals betaalplatform Adyen, online supermarkt Picnic en maaltijdbezorger Takeaway te laten toenemen.”

“Ik zie steeds vaker dat mijn medestudenten een start-up willen beginnen op basis van hun eigen ideeën. Het is geweldig dat de alumni van Rotterdam en Delft, die hun sporen in het bedrijfsleven hebben verdiend, nu met ons gaan samenwerken om dit concreet te ondersteunen. Dat is heel waardevol”, aldus Nienke Roef, de student chairman van Graduate Entrepreneur.

Versterking van innovatie en ondernemerschap

Bestuursvoorzitter Tim van der Hagen van de Technische Universiteit Delft: “Wij hebben in Delft een uitstekende staat van dienst met betrekking tot incubation en validation. Dit moeten we verder schalen zodat we kunnen concurreren met innovatieclusters buiten Nederland. Dit initiatief samen met Rotterdam leidt tot een verdere versterking van innovatie en ondernemerschap. Niet eerder in Nederland namen alumni en studenten daarin zo’n belangrijke rol”.
Bestuursvoorzitter Ed Brinksma van de Erasmus Universiteit Rotterdam: “Toponderwijs en onderzoek naar positieve maatschappelijke impact vertalen staat centraal in de strategie van de EUR en ondernemerschap zit ons als Rotterdamse instelling in het bloed. Het is geweldig om te zien dat alumni van Rotterdam en Delft nu gezamenlijk dit platform hebben opgericht dat hier naadloos bij aansluit, en dat zoveel studenten hier met enorm enthousiasme aan meewerken.”

Graduate Entrepreneur bestaat uit:

  • Het Graduate Entrepreneur Start-up Ecosysteem beoogt inclusief te zijn voor alle bestaande spelers in Delft en Rotterdam. Alle organisaties die zich richten op het leveren van de voorzieningen voor innovatief ondernemerschap zullen ondersteuning bieden, zoals: educatie, trainingen, masterclasses, coaching en mentoring, kantoorruimte, validatie en incubatie programma’s, en funding. Het alumni netwerk van de EUR en TU Delft zal de mentoring en coaching programma’s voor starters verzorgen. Vaak is dit van doorslaggevende toegevoegde waarde naast financiering.
  • Het Graduate Entrepreneur Pre-Seed Fund dat is opgezet door alumni van beide universiteiten. Alumni hebben inmiddels €3 miljoen toegezegd. Het Pre-Seed Fund gaat in de komende weken van start.
  • Een tweede fonds, het Graduate Entrepreneur Seed Fund, dat in oprichting is en waarvan de eerste closing op 1 juli van dit jaar gepland staat. Dit fonds zal zich richten op grotere vervolginvesteringen. Hierdoor kunnen start-ups die veel potentieel en een grotere kapitaalbehoefte hebben door de volgende groeifase geholpen worden. Het Seed Fund beoogt in de tweede helft van 2021 van start te gaan.
  • De Graduate Entrepreneur Accelerator om beloftevolle start-ups met seed funding en gerichte programma’s te begeleiden tot scale-ups. Deze Accelerator beoogt in 2022 van start te gaan.