Circulaire uitkijktoren wordt circulair paviljoen

Nieuws - 27 juli 2022 - Communication BK

De circulaire uitkijktoren die sinds vorig jaar op de hoek van de Westlandseweg en Nieuwe Gracht stond, is afgelopen maand afgebroken. De toren krijgt een bijzondere nieuwe bestemming: het hout wordt namelijk gebruikt bij de bouw van een circulair paviljoen, in het teken van Jacques van Marken, oprichter en directeur van de voormalige Gist Brocades fabriek in Delft. Het paviljoen wordt vanaf dit najaar gebouwd in de Hortus Botanicus van de TU Delft.

Circulair bouwwerk

De tijdelijke uitkijktoren werd ontworpen door Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg, die hiermee een ontwerpwedstrijd van studievereniging D.B.S.G. Stylos en Nieuw Delft wonnen. Uitgangspunt voor het ontwerp was dat de materialen hergebruikt zouden kunnen worden. Er zijn daarom zijn geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt, maar de balken zijn tegen elkaar aan geklemd met stalen banden. Daardoor blijven de planken heel en is de constructie makkelijk uit elkaar te halen.

Meer informatie

  • Lees hier hoe de toren destijds werd opgebouwd op het terrein aan de Westlandseweg.
  • Lees ook het volledige artikel over het afbreken van de toren en het hergebruik van het hout op website van NieuwDelft.
  • Lees meer over de rol van Jaques van Marken voor de stad Delft en een eerdere ontwerpopdracht aan onze studenten voor een Jacques van Marken museum.