LDE White Paper: Kritieke materialen, energietransitie en geopolitiek: een gecompliceerde mix

Nieuws - 28 juni 2022 - Communication BK

De Europese Unie heeft met de Green Deal ambitieuze en broodnodige klimaatdoelen geformuleerd. Hierbij moet de netto uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 tot nul zijn teruggebracht zonder uitputting van grondstoffen en met oog voor het welzijn van mensen en regio’s. Om vanuit de wetenschap kennis en oplossingsrichtingen aan te reiken schreven zeven wetenschappers van de samenwerkende Leiden-Delft-Erasmus Universiteiten de paper ‘Critical materials, green energy and geopolitics: a complex mix’. De paper is nu voor iedereen beschikbaar.

In de paper wordt uitleg gegeven over de energietransitie, een overgang van fossiele brandstoffen naar metalen zoals ijzer, koper, lithium en de zeldzame aardmetalen die nodig zijn voor de productie van de benodigde windturbines, zonnepanelen, elektrolytische cellen, batterijen. Dat maakt deze metalen tot kritieke materialen voor het slagen van de energietransitie, waarbij Nederland, en de EU in het algemeen, op dit moment vrijwel geheel afhankelijk is van aanvoer vanuit andere landen.

Materiaaltekort en industrieel beleid door de jaren heen

Als consumenten merken we vooral de tekorten aan zonnebloemzaden en graan, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, en de tekorten aan computerchips als gevolg van de COVID-pandemie. Maar er zijn meer tekorten, met name wat betreft de benodigde hulpbronnen voor het realiseren van de energietransitie. David Peck is een van de zeven wetenschappers die is geïnterviewd voor deze white paper met het artikel ‘Materiaaltekorten en industrieel beleid door de jaren heen’. In zijn proefschrift analyseerde dr. David Peck verschillende strategieën als reactie op grondstoftekorten. “We kunnen veel leren van hoe overheden deze problemen in het verleden te lijf gingen.”

Headerfoto: Getty Images

Meer informatie

  • Lees het volledige artikel over de white paper op de website van LDE.
  • Lees het interview met David Peck ‘Materiaaltekorten en industrieel beleid door de jaren heen’.
  • David Peck is universitair hoofddocent aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Hij is gespecialiseerd in kritieke materialen en circulair productontwerp. 
  • Bekijk hier het overzicht van alle artikelen in de LDE white paper.
/* */