9e Plek voor AI Dream Team Epoch in groene reinforcement learning competitie

Nieuws - 13 december 2022 - TU Delft | Dream Hall

TU Delft Dream Team Epoch heeft de negende plek behaald in hun eerste competitie van het jaar, de CityLearn Challenge. Verwikkeld in een strijd met 110 andere teams van over de hele wereld, hebben de studenten van de TU Delft een nieuw AI-algoritme ontwikkeld dat bijdraagt aan een betere wereld.

De CityLearn Challenge draaide om het optimaal gebruiken van de groene stroom van zonnepanelen. Met behulp van een artificial intelligence model kan energieconsumptie van de consument voorspeld worden. Het model kan daarmee op elk moment de beste keuze maken rondom het opslaan of gebruiken. Tegelijkertijd houdt het algoritme rekening met de energieprijzen en de uitstoot van broeikasgassen bij de opwekking van stroom. Op deze manier kan artificial intelligence de consument helpen gebruik te maken van energie met de laagste prijs en de minste uitstoot.

De grootste uitdaging zat hem in de onderzoeksfase aan het begin van de competitie.  Aangezien deep reinforcement learning nog niet zo lang bestaat, moest er veel onderzoek gedaan worden naar de nieuwste technieken. Daarnaast bleek het belangrijk te zijn om precies te begrijpen hoe een netwerk van huizen en batterijen werd gesimuleerd in het CityLearn model.

De CityLearn Challenge is een goed voorbeeld van de competities waar Epoch aan meedoet. Het team kiest altijd competities die bijdragen aan de UN Sustainable Development Goals. Hun AI-modellen dragen daarmee bij aan bijvoorbeeld duurzaamheid, veiligheid en gezondheid. Dat is hoe Epoch artificial intelligence inzet voor een betere wereld.

Zo ook tijdens hun nieuwe competitie, de BioMassters competition. Voor deze nieuwe uitdaging ontwikkelt Epoch momenteel een model dat de hoeveelheid biomassa in een stuk bos in Finland kan voorspellen aan de hand van satellietbeelden. In Finland is de biomassa gemeten, maar voor andere landen zijn alleen de satellietbeelden beschikbaar. Door de toepassing van AI wordt de hoeveelheid biomassa sneller en goedkoper berekend. Hierdoor kunnen wetenschappers overal ter wereld onderzoek doen naar biomassa in bossen. Deze gegevens zijn nodig voor de beleidsplannen rondom bosbehoud. Zo draagt ook deze competitie bij aan een duurzamere wereld