TU Delft participeert in nieuw Europees digitaliseringsprogramma

Nieuws - 29 juni 2022

Vandaag gaf Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens het startschot voor een digitaal innovatieprogramma voor het MKB. TU Delft participeert samen in de European Digital Innovation Hub Nederland.

In Nederland gaan vijf European Digital Innovation Hubs (EDIH's) deel uitmaken van een nieuw Europees netwerk om bedrijven te helpen digitaliseren. Zo worden in drie jaar tijd meer dan 3.500 Nederlandse bedrijven en zo'n 200.000 werknemers ondersteund bij het ontdekken en toepassen van technologieƫn als AI, robotisering en 3D printen. Waar grotere organisaties makkelijk investeren in digitale technieken, blijkt dit voor het Midden- en Kleinbedrijf vaak een drempel. Het nieuwe programma moet de Europese samenwerking en kennisuitwisseling stimuleren en de gezamenlijke Europese concurrentiepositie versterken.

RenƩ Tamboer, namens TU Delft betrokken bij de opzet van de EDIH: "De voorbereidingen gaan nu van start. Samen met Innovation Quarter, de regionale fieldlabs, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven gaan we de komende periode de hub vormgeven. Hierbij maken we gebruik van de bestaande kennis, expertise en infrastructuur in de regio. Denk aan praktische ondersteuning zoals het gebruik van fieldlabs en hun infrastructuur, aanbod van educatie en training en het in contact brengen met andere bedrijven die al verder zijn in het proces. "

De nieuwe hub in West Nederland is een vervolg op het huidige SMITZH programma: Smart Manufacturing IndustriĆ«le toepassing in Zuid-Holland, dat tot nog tot eind 2022 loopt. 
 
De oprichting van de vijf hubs wordt mogelijk gemaakt dankzij een investering van 28 miljoen euro door de Europese Commissie, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en een aantal  provincies. De ondersteuning voor de EDIHā€™s is onderdeel het nieuwe EU-programma Digital Europe waarvoor 7,5 miljard euro beschikbaar is in de periode 2021-2027.

Meer informatie

Zie websites van het Ministerie van Economische zaken, Innovation Quarter en het Digital Europe programma (Engels).