Senior Researcher Award Airborne voor Bruno Santos

Nieuws - 24 november 2022

Een award meenemen van Lissabon naar Delft, gefeliciteerd Bruno! Vertel? 

"Deze prijs is de erkenning van mijn bijdrage aan de Europese inspanningen op het gebied van onderzoek en ontwikkeling, met innovatieve ideeën en concepten. Deze zijn gebaseerd op resultaten van door de EU gefinancierde projecten op het gebied van luchtvervoer. De prijs is niet voor een specifiek project, maar voor mijn bijdrage aan verschillende Europese projecten." 

Wat was de motivering van de jury? 

"De jury benadrukte de data gedreven aanpak die wij, ik en mijn team, in het verleden hebben ontwikkeld in door de EU gefinancierde projecten en andere initiatieven met belanghebbenden in de luchtvaart. Zij noemden met name de inspanningen met betrekking tot de planning van onderhoudsactiviteiten van vliegtuigen. En hoewel deze prijs geen verband houdt met een specifiek project waarbij ik betrokken was, denk ik dat mijn rol als coördinator van het EC Horizon 2020 ReMap-project veel heeft bijgedragen aan hun besluit." 

Awards doen mensen goed. Wat betekent deze prijs voor jou?  

"Het is altijd geweldig om te zien dat ons werk wordt erkend en gewaardeerd door vakgenoten. Dat andere Europese partners, met name de Europese Commissie, mij bekronen is te gek. Trots ook, omdat ik pas tien jaar geleden ben begonnen met werken aan luchtvaartproblematiek. Mijn leercurve lijkt te zijn gemaximaliseerd. Het helpt enorm dat ik bij onze faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek werk, waar ik me laat inspireren door het werk van veel collega's." 

"Deze prijs geeft me nog meer vertrouwen om mijn onderzoekspad te volgen. Ik geloof dat luchtvaartoperaties adaptiever moeten worden door snel te reageren op nieuwe informatie zodra die beschikbaar komt. Deze digitalisering kan de operaties efficiënter en duurzamer maken door gebruik te maken van slimme, data-driven methoden." 

Hoe kan deze prijs jouw werk boosten? 

"Nou, het bevestigt mijn vermogen om met meerdere belanghebbenden samen te werken bij het formuleren en uitvoeren van onderzoeksprojecten die innovatie in de praktijk kunnen brengen. Dit kan toekomstige interacties met onderzoeks- en industriepartners vergemakkelijken en hopelijk de betrokkenheid van mijn groep bij andere onderzoeks- en innovatieprojecten bevorderen. Als academicus ondersteunt deze prijs mijn stelling dat mijn visie en onderzoekswerk waardevol zijn voor de samenleving. Zo kan ik verder bouwen aan mijn carrière, en collega's en studenten betrekken bij mijn onderzoek." 

Wat zijn je next steps? 

"Ik ben al druk bezig met nieuwe projecten. In het domein vliegtuigonderhoud breiden we onze samenwerking met KLM Engineering & Maintenance uit om data gedreven oplossingen te blijven ontwikkelen. De focus ligt nog steeds op het verbeteren met behulp van ‘voorspellend onderhoud’, om zo de efficiëntie van de onderhoudsplanning van de huidige vliegtuigen te vergroten. In de toekomst wil ik dit onderzoek echter uitbreiden naar toekomstige technologieën, zoals waterstofvliegtuigen." 

Andere projecten waar we van moeten weten? 

"Over toekomstige technologieën gesproken, ik zal ook betrokken zijn bij een Clean Aviation project waarin we machine learning modellen zullen gebruiken om de operationele haalbaarheid en verkoopbaarheid van hybride-elektrische vliegtuigen te begrijpen. We gaan spannende tijden tegemoet in de luchtvaart met belangrijke uitdagingen voor de boeg. Ik hoop dat mijn kennis en ervaring zullen bijdragen tot het vinden van oplossingen voor duurzame luchtvaartoperaties." 

Bruno Santos ontving de TRA VISIONS 2022 Senior Researcher Award Airborne eerder deze maand tijdens de TRA Conference in Lissabon. 

Bruno's werk als coördinator van het EC Horizon 2020 ReMap project was misschien wel de belangrijkste bijdrage voor zijn award. Wil je meer weten over dit project? Bekijk dan de verschillende illustratieve video's, waarin de uitdagingen van het plannen van vliegtuigonderhoud en enkele oplossingen worden uitgelegd.