Succesvlucht AeroDelft baant weg voor bemand vliegen op vloeibare waterstof

Nieuws - 07 juli 2022

Studententeam AeroDelft heeft met succes de eerste vlucht van haar prototype-vliegtuig gemaakt. Ook taxieden ze voor het eerst hun bemande full-scale vliegtuig dat al in 2025 de eerste vlucht op vloeibare waterstof moet gaan maken. Dat onthulden de studenten op 7 juli tijdens het AeroDelft zomer-event op Breda International Airport. De ambitie van het team om de luchtvaart te verduurzamen komt daarmee letterlijk en figuurlijk in beweging.

Het studententeam AeroDelft, gevestigd in Delft, heeft met ‘Project Phoenix’ het doel om vloeibare waterstof te bewijzen en te promoten als duurzaam alternatief voor conventionele brandstoffen in de luchtvaart. Dat doen ze door twee vliegtuigen te ontwikkelen: het prototype-vliegtuig op schaal en een bemand vliegtuig op ware grootte.

Het prototype, een 1:3 schaalmodel van een gemotoriseerd zweefvliegtuig, heeft een spanwijdte van 6 meter en weegt 40 kilogram. De data van de eerste vlucht op batterijen toont aan dat het zelf-ontwikkelde vliegtuig klaar is om op vloeibare waterstof te vliegen. Daarmee vormt de drone een belangrijk test-platform voor de waterstoftechnologie die het team ontwikkelt.


Het full-scale vliegtuig moet voortbouwen op deze technologie en ‘s werelds eerste bemande vliegtuig op vloeibare waterstof worden. Het vliegtuig, oorspronkelijk een vierzitter en omgebouwd tot tweezitter, weegt maximaal 920 kilogram. De komende jaren gaat het vliegtuig eerst vliegen op gasvormige waterstof en uiteindelijk op vloeibare waterstof.

Henri Werij, decaan van de TU Delft faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek, prijst de prestaties van het team: "Het team van AeroDelft wijst de weg naar duurzame luchtvaart. Een visie, lef, toewijding en volledige inzet. Naar mijn mening het goede voorbeeld geven".

Vloeibare waterstof, in combinatie met brandstofcellen, is een veelbelovende technologie om de uitstoot van de luchtvaart in 2050 naar nul te brengen. De toezegging van €383 miljoen uit het nationale groeifonds (vaartindeluchtvaart.nl), waarvan een groot deel voor vloeibare waterstof is bestemd, weerspiegelt de potentie en relevantie van het project. Het studententeam moet het zonder financiële steun uit het groeifonds doen.

Over AeroDelft

AeroDelft is een studententeam gevestigd in Delft. Gedreven studenten richtten het team in 2018 op en begonnen in 2019 Project Phoenix met als missie om de luchtvaart te verduurzamen. Het team bestaat uit meer dan 50 studenten met verschillende achtergronden en nationaliteiten. Voor meer informatie over het team, ga naar www.AeroDelft.nl of neem contact op.

Mediacontact: Gerben Drijfhout: +31 6 53 78 70 88 – gerben.drijfhout@aerodelft.nl