Dr. Ben Wagner spreekt bij het Europees Parlement

Nieuws - 29 juni 2022 - Webredactie

Op 21 juni hield het PEGA committee van het Europees Parlement een uitwisseling van inzichten met vertegenwoordigers van de NSO groep. Daarna volgde een lezing over'Stock-taking of EU spyware providers'. Het doel van de lezing was om experts hun licht te laten schijnen op het huidige landschap van spyware providers in Europa.

TBM Assistant Professor and Director of the AI Futures Lab on Rights and Justice Dr. Ben Wagner was aanwezig als spreker en sprak over 'Pegasus software and the global surveillance industry'. Hij sprak voornamelijk over wat de EU kan doen om schadelijke vormen van toezicht te verminderen of te voorkomen. 

"Tien jaar geleden sprak ik voor het eerst voor het Europees Parlement over de schade die de toezichtindustrie kan toebrengen. Er is sindsdien veel vooruitgang geboekt, met name op het gebeid van controle op export voor dubbelgebruik, maar er moet ook nog veel gebeuren' aldus Ben. 

"Wat duidelijk werd tijdens de lezing is hoezeer beleidsmakers afhankelijk zijn van onderzoek en analyse door academici, journalisten en de maatschappij. Er is een groot tekort aan bestuurskracht als het aankomt op de wereldwijde toezichtsindustrie. De EU en de US hebben grote stappen genomen in het bedwingen van de meest schadelijke actoren, maar het is duidelijk dat er nog veel moet gebeuren. Het resultaat is dat Europese beleidsmakers sterk op zoek zijn naar nieuwe tools, transparantie, overzicht en accountability. 

*Ben Wagner start zijn lezing op 17:56.