Kateřina Staňková ontvangt Vidi beurs

Nieuws - 01 juli 2022 - Webredactie

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vidi beurs ter waarde van 800.000 euro toegekend aan Kateřina Staňková, onderzoeker bij TBM. Dankzij deze beurs krijgt Kateřina de kans om haar eigen onderzoek de komende vijf jaar verder uit te werken en haar onderzoeksteam uit te breiden. Kateřina legt uit wat haar onderzoek inhoudt. 

De dagelijkse standaard

“Standaard wordt in het geval van metastatische kanker (uitgezaaide kanker) vaak Maximum Tolerable Dose (MTD) of gecombineerde behandeling toegepast. Die behandeling vindt dan continu of steeds opnieuw plaats tot er een onacceptabele toxiciteit wordt bereikt, verbetering zichtbaar is of genezing plaatsvindt. Genezing is echter zeldzaam vanwege de opgebouwde weerstand tegen deze behandelingen. Mijn recente onderzoek maakt duidelijk waarom MTD behandeling niet goed werkt en ontwikkelt evolutionaire nieuwe therapieën die anticiperen op die weerstandsopbouw in kankercellen.” 

Evolutionaire games om metastatische kankerbehandeling te verbeteren

“Mijn onderzoek introduceert het concept van wiskundig verantwoorde Stackelberg evolutionary games (SEG’s), als games tussen een rationele leider (bijv. een arts) en evolutionaire volgers (bijv. evoluerende kankercellen). In het werk voorafgaand aan deze Vidi beurs heb ik specifieke game dynamiek en hun impact op evenwichtseigenschappen en behandelresultaten onderzocht. Ik heb daarbij mij alleen geconcentreerd op SEG’s met scalaire eigenschappen.”
 
Met mijn Vidi beurs ontwikkel ik een SEG theorie met vector gewaardeerde eigenschappen en toepassing in behandeling van ‘Stage IV Non-Small Cell Lung Cancer’. Na het analyseren van de stabiliteitseigenschappen van de evolutionaire games van volgers, richten we ons op constante of dynamische Nash and Stackleberg strategieën voor de rationele leider. Deze moeten leiden tot het bereiken van veilige stabiele evenwichten of het zo lang mogelijk ontwijken van onveilige regio’s. Hierop volgend zullen we de SEG theorie toepassen om behandeling voor patiënten met ‘Stage IV Non-Small Cell Lung Cancer die behandeld zijn met verschillende tyrosine kinase remmers en chemotherapie te verbeteren, gebaseerd op hun voorgaande behandeling en tumor data. 

Toekomstige behandeling van andere ziekten 

“Hoewel de focus van deze Vidi beurs ligt op agressieve kanker, is de wiskundige methode ook toepasbaar op de behandeling van andere ziekten. In alle domeinen waar we proberen om evoluerende bronnen te behouden of te beschermen is dit van toepassing. Denk aan plaagbestrijding, visserijbeheer of de behandeling van antibioticaresistentie.