InDetail

Hoe kan een computer een auto besturen of een nieuwsbericht schrijven? Wat gaat de impact zijn van al deze nieuwe technieken op ons leven? En hoe kunnen we die technieken in goede banen leiden? Bij InDetail kijken we naar al deze vragen, van de werking van algoritmes tot het gebruik ervan in de maatschappij. Net zoals onze onderzoekers aan de TU Delft.

Introductie kunstmatige intelligentie

Van spraakassistente tot risicoanalyses bij de overheid. En van zelfrijdende auto's tot deep fakes. Je hoort steeds meer over kunstmatige intelligentie. Maar, hoe werkt de techniek achter al die toepassingen? Wat zit er achter een computer die plots spraak, taal of beeld begrijpt.

Kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto's

Om het jaar hoor je Ilon Musk zeggen dat Tesla's bijna zelfstandig kunnen rijden. De belofte dat je als jongere geen rijbewijs meer nodig hebt hangt in de lucht. Maar, vraag het aan experts bij de TU Delft en ze zullen je vertellen dat het nog wel 20 jaar kan duren. En misschien nog wel langer. Wat is er zo moeilijk dat computers nog altijd niet een auto kunnen besturen? 

Kunstmatige intelligentie bij online advertenties

Het is je vast een keer overkomen. Ondanks dat je niks hebt opgezocht krijg je opeens een advertentie die precies past bij wat je wilt. Even lijkt het alsof de techbedrijven alles van jou weten. Totdat je daarna een volledig onrelevante advertentie krijgt. Waar komen die advertenties vandaan?

Ontwikkeling van teksten door algoritmes

Wist je dat computers verslag kunnen doen van locale sportwedstrijden? En dat algoritmes zulke goede essays kunnen schrijven dat je er universitaire vakken mee kunnen halen? Hoe komt het dat computers ineens zulke goede teksten kunnen schrijven? En moeten we ons nu zorgen gaan maken over onze menselijke auteurs?

Over Stefan Buijsman

Stefan Buijsman werkt als filosoof aan het verantwoord gebruik van kunstmatige intelligentie aan de TU Delft en is medeoprichter van het TU Delft Digital Ethics Centre. Voordat hij bij Delft kwam, was hij de jongste die een PhD in Zweedse geschiedenis behaalde en schreef hij populairwetenschappelijke boeken over wiskunde en AI.

Publicaties