Paper gepubliceerd in Value in Health over de voorkeuren van bevorderend COVID-19-vaccinatie beleid

Nieuws - 12 mei 2022 - Webredactie

Er is een paper gepubliceerd over PWE in Value in Health genaamd "Public Preferences for Policies to Promote COVID-19 Vaccination Uptake: A Discrete Choice Experiment in The Netherlands" geschreven door Niek Mouter, Sander Boxebeld, Job van Exel, Ardine de Wit, Mattijs Lambooij, Roselinde Kessels en Maarten van Wijhe.

De COVID-19-pandemie vormt een ongekende volksgezondheids-, economische en sociale crisis. Vaccinatie is van cruciaal belang om de pandemie onder controle te krijgen. Desalniettemin is de terughoudendheid voor vaccinatie groot, waardoor beleid nodig is om de opname te bevorderen. We onderzoeken de voorkeuren van Nederlandse burgers voor beleid dat gericht is op het bevorderen van vaccinatie door vaccinatiekeuze te vergemakkelijken, het als norm te profileren, vaccinatie aantrekkelijker te maken door beloningen, of mensen te straffen die vaccinatie afwijzen. We voerden een discreet keuze-experiment uit waarin 747 respondenten werden gevraagd om een ​​keuze te maken tussen beleid ter bevordering van vaccinatie en het effect daarvan op het aantal sterfgevallen, mensen met blijvende gezondheidsproblemen, huishoudens met inkomensverlies en een belastingverhoging.

De respondenten hadden over het algemeen een negatieve voorkeur voor beleid ter bevordering van vaccinatie. Ze hadden vooral een hekel aan beleid dat degenen straffen die het vaccin afwijzen en waren gunstiger voor beleid dat vaccinatie beloont, zoals het toekennen van extra rechten aan gevaccineerde personen door middel van vaccinatiepaspoorten. Respondenten die vaccinatie afwijzen waren over het algemeen veel negatiever over de beleidsopties dan respondenten die wel overwegen het vaccin te accepteren. Niettemin worden vaccinatiepaspoorten ondersteund door zowel respondenten die het vaccin accepteren, degenen die vaccinatie afwijzen als degenen die twijfelen over vaccinatie.

 

/* */