MIMOSA-project ontwikkelt een multi-recyclingstrategie voor verbruikte splijtstoffen

Nieuws - 18 oktober 2022 - Communication TNW

Anna Smith, Martin Rohde en Danny Lathouwers van het TU Delft Reactor Instituut nemen deel aan het MIMOSA-project dat een multi-recyclingstrategie zal ontwikkelen voor verbruikte splijtstoffen van lichtwaterreactoren op basis van gesmolten-zouttechnologieën.
 
Het MIMOSA-project (MultI-recyclingstrategieën van lichtwaterreactoren gericht op MOlten SAlt-technologie), dat in juni 2022 van start is gegaan en wordt gefinancierd door het Euratom-programma voor onderzoek en opleiding, zal een geïntegreerde multi-recyclingstrategie voor plutonium en uranium ontwerpen en demonstreren. Daarbij combineert het project opties voor multi-recycling in lichtwaterreactoren met recycling van plutonium en andere transuranen (die tegenwoordig als afval worden beschouwd) in snelle gesmolten-zoutreactoren met behulp van chloridezout.
 
De werkzaamheden bij TU Delft zijn gericht op splijtstofcyclus analyses, multifysische analyses van de reactor en de studie van corrosie en schade aan constructiematerialen, waarbij deze laatste studie wordt uitgevoerd in samenwerking met Yaiza Gonzalez Garcia en Erik Offerman van TU Delft Mechanical Engineering.
 
Lees hier het persbericht naar aanleiding van de MIMOSA projectlancering