Caspar Chorus benoemd als decaan faculteit Industrieel Ontwerpen (IO)

Nieuws - 11 mei 2022 - Webredactie Communication

Het College van Bestuur heeft prof.dr.ir. Caspar Chorus per 1 september 2022 benoemd als decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen (IO). Momenteel is hij voorzitter van de afdeling Engineering Systems and Services bij de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). 

Caspar Chorus studeerde Technische Bestuurskunde aan de TU Delft en promoveerde in 2007 cum laude op zijn onderzoek naar de rol van reisinformatie in mobiliteitskeuzegedrag. Na twee jaar verbonden te zijn geweest aan de TU Eindhoven kwam hij in 2008 terug bij TU Delft. Hier werd hij in 2014 benoemd tot hoogleraar Choice Behaviour Modelling. Van 2013 tot 2018 was hij hoofd van de sectie Transport & Logistics; sinds 2019 is hij voorzitter van de afdeling Engineering Systems and Services.    

Het onderzoek van Professor Chorus richt zich op het wiskundig modelleren van het keuzegedrag van mensen. Hiervoor ontwikkelde hij onder andere het zogenoemde spijtmodel, een econometrisch model dat gebaseerd is op het idee dat we onze keuzes baseren op het vermijden van spijt achteraf. Het bieden van een alternatief voor het veelgebruikte nutsmaximalisatiemodel was een wetenschappelijke doorbraak; het model is in verschillende econometrische softwarepakketten opgenomen. Vervolgens legde hij zich toe op het integreren van andere inzichten uit de gedragswetenschappen in keuzemodellen, bijvoorbeeld in modellen van moreel keuzegedrag. 

Deze modellen van menselijk keuzegedrag stellen overheden en bedrijven in staat beter beleid en betere strategieën te ontwerpen. Ook helpen zulke modellen bij het ontwerpen van mensgerichte Artificiële Intelligentie die gebaseerd is op menselijke voorkeuren en waarden. Als medeoprichter en wetenschappelijk adviseur van spin-off Councyl brengt Chorus zijn inzichten naar de markt. Councyl helpt organisaties hun expertise te digitaliseren om zo hun besluitvorming te ondersteunen. Hij kreeg voor zijn onderzoek verschillende internationale prijzen en ontving financiering via Veni- en Vidi-beurzen van NWO en een ERC Consolidator Grant. Daarnaast won Chorus verschillende prijzen voor zijn onderwijs en het begeleiden van promovendi.

Professor Chorus volgt professor Ena Voûte op, die de faculteit tien jaar lang geleid heeft. Zij zal zich vanaf 1 september grotendeels wijden aan haar nieuwe positie van Pro Vice Rector International Affairs.