De TU Delft heeft het Digital Ethics Centre gelanceerd voor eerlijke en veilige AI

Nieuws - 16 mei 2022 - Webredactie Communication

Onze samenleving digitaliseert steeds verder. Dat brengt kansen om bijvoorbeeld efficiënter te werken, maar roept ook veel ethische vragen op. Hiervoor heeft de TU Delft het Digital Ethics Centre geopend. Hier kunnen onderzoekers samen met overheidsinstellingen en bedrijven kijken naar de ethische kant van AI en digitalisering, zoals eerlijkheid, veiligheid en transparantie; en door onderzoek de juiste oplossingen en toepassingen ontwikkelen.

Hoe houden we het gebruik van AI eerlijk, inclusief, transparant en veilig? Hoe ziet mensgericht en verantwoord gebruik van AI eruit? Digitale technologie wordt zo’n beetje over in de samenleving gebruikt. Maar bedrijven en instellingen weten niet altijd hoe om te gaan met deze technologische innovaties. Betekent het begrip ‘transparantie’ in de farmaceutische industrie hetzelfde als in de recruitment? Wanneer is een algoritme ‘eerlijk’? Hoe voorkomen we een volgende Toeslagenaffaire? Wat is de beste manier om digitale technologieën, zoals AI, te gebruiken, zonder te hoeven inboeten aan belangrijke menselijke normen en waarden?

Fundamenteel en praktisch onderzoek

Hiervoor is het TU Delft Digital Ethics Centre opgericht. De kracht van het nieuwe onderzoekscentrum is dat hier ingenieurs en ethici samenwerken. Het centrum is een initiatief van Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie: “Het samenbrengen van de zachte kant, de filosofie, en de harde kant, de technologie, is een succesformule.” Naast fundamenteel onderzoek zal er ook gewerkt worden aan praktische onderzoeksvragen die komen vanuit het bedrijfsleven en instellingen. Een voorbeeld is de samenwerking met UWV. Van den Hoven: “UWV is een grote organisatie die onze sociale zekerheid regelt. Daar kan, net als bij de Belastingdienst, een hoop misgaan. UWV wil op een ethisch verantwoorde manier omgaan met het verzamelen en interpreteren van gegevens. Het TU Delft Digital Ethics Centre kan daarbij helpen.”

Technologische en ethische kennis

Van den Hoven geeft nog een voorbeeld. “Samen met banken gaan we kijken naar verdachte transacties. Banken willen graag AI inzetten voor het detecteren van fraude, maar dit moet wel netjes gebeuren, in lijn met ethische waarden zoals privacy en gelijkheid. In Delft hebben we zowel de kennis van de technologie als de ethische kennis in huis.”

Geert-Jan Houben, pro vice rector AI van de TU Delft, voegt toe: “De vraag is ook niet alleen: wat kúnnen we met AI, maar vooral: wat wíllen we ermee? Dat kun je pas ontdekken als je werkelijk begrijpt wat de technologie inhoudt. Dat is een boeiende, gezamenlijke ontwikkeling tussen technologie en toepassing, en dat is precies waar we als TU Delft sterk in zijn.”

Het Digital Ethics Centre past bij de ambities van TU Delft om een leidende rol aan te nemen op het gebied van AI en op het gebied van een digitale samenleving.

Meer informatie

Link website: tudelft.nl/digitalethics
Hoogleraar Jeroen van den Hoven: M.J.vandenHoven@tudelft.nl
Persvoorlichter digital society Pauline Bijster: H.P.Bijster@tudelft.nl of 06-48421089