KNAW kiest 22 nieuwe leden

Nieuws - 12 mei 2022 - Webredactie Communication

De KNAW heeft 22 nieuwe leden gekozen, waarvan twee afkomstig van de TU Delft. De leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties. 

Paulien Herder

Hoogleraar engineering systems design, Technische Universiteit Delft
De verdiensten van Paulien Herder (1971) liggen op het grensvlak van ingenieurswetenschappen en onderzoek naar socio-economische impact van technologie en beleid voor verantwoorde en efficiënte implementatie. Ze heeft een uitstekende wetenschappelijke reputatie, onder meer dankzij een belangrijke bijdrage aan socio-technische kennis over ontwikkeling en integratie van energie-infrastructuren en grootschalige energieopslag. Daarnaast beschikt Herder over een groot talent om mensen met uiteenlopende achtergronden – zowel qua discipline als maatschappelijk ­− met elkaar te verbinden en hen te inspireren tot vruchtbare samenwerking. Zo is ze Captain of Science van de Topsector Energie en is ze bestuurslid van het groeifondsprogramma GroenvermogenNL, het grootste innovatieprogramma ooit in Nederland voor duurzame waterstof en chemie.

Stephanie Wehner

Hoogleraar quantuminformatie, Technische Universiteit Delft
Stephanie Wehner (1977) begon als hacker, en gaat nu de wereld voor met haar pioniersonderzoek en enthousiasmerende visie op een toekomstig quantuminternet. Zo’n internet maakt gebruik van quantumeffecten als verstrengeling en niet-lokale interacties om nieuwe, veilige en snelle vormen van communicatie te realiseren. Door disciplines als fundamentele fysica en computerwetenschappen met elkaar te verbinden heeft Wehner het vakgebied van de quantuminformatie opnieuw vormgegeven. Zij geeft leiding aan het Europese onderzoek naar een quantuminternet, initieerde een succesvolle interdisciplinaire conferentie en zette een interdisciplinair onderwijsprogramma op. Wehner draagt haar visie met bevlogenheid uit via (Tedx-)lezingen en interviews met internationale media. 

Meer informatie

Zie het complete bericht hierover van de KNAW.