QuTech, Eurofiber en Juniper Networks werken samen aan de uitrol van een Quantum-testbed

Nieuws - 06 juli 2022 - Webredactie Communication

QuTech, Eurofiber en Juniper Networks hebben een Quantum-testbed gelanceerd om meerdere datacenters in Nederland met elkaar te verbinden. Naast andere vormen van toegepaste quantumcryptografie biedt dit testbed een omgeving waarin deelnemende partners beveiligde communicatie onderzoeken op basis van de fundamentele wetten van de quantum fysica. Het testbed staat open voor nieuwe partners om zich aan te sluiten en samen de mogelijkheden van de quantumtechnologie te verkennen.

Communicatiebeveiliging door middel van quantumtechnologie

Door de toenemende cybercriminaliteit, gevoed door de komst van quantumcomputers, neemt de bezorgdheid toe over de potentiële dreiging voor gegevens die met conventionele cryptografische methoden zijn beveiligd. Quantum-sleuteldistributie (Quantum Key Distribution, QKD) is een technologie waarbij een encryptiesleutel wordt uitgegeven door gebruik te maken van quantumeffecten op zo'n manier dat de gegevens beter beveiligd zijn tegen afluisteraanvallen. QKD helpt gegevens te beschermen, nu en in de toekomst, tegen aanvallen door quantumcomputers en gaat een essentiële rol spelen bij de beveiliging van netwerken die waardevolle gegevens bevatten, zoals kritieke infrastructuur, overheid, politie en justitie en financiële gegevens.

QuTech – een samenwerking tussen TU Delft en TNO – ontwikkelde de specifieke MDI-QKD-technologie waarop het testbed is gebaseerd. MDI-QKD (measurement device-independent quantum key distribution), een technologie voor meetapparaat-onafhankelijke quantum-sleuteldistributie, biedt een scala aan voordelen op het gebied van beveiliging en kostenefficiëntie voor het uitbouwen van grotere netwerken, in vergelijking met bestaande point-to-point QKD.

Lees het hele nieuwsbericht op QuTech

Contact:
Manager Communicatie QuTech: Frank Wetters, +31 6 53 78 23 57, F.J.Wetters@tudelft.nl

/* */