KIC subsidie toegewezen aan duurzame operatie robot voor minimaal invasieve ingrepen

Nieuws - 13 april 2023 - Webredactie 3mE

NWO heeft binnen de KIC-call ‘Sleuteltechnologieën voor minimaal invasieve interventies in de zorg’ zes onderzoeksprojecten subsidie toegewezen waaronder het onderzoek van Tim Horeman, Assistent Professor Sustainable Surgery & Translational Technology binnen de afdeling Biomechanical Engineering. Het onderzoeksprogramma Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact.

Operaties met minimale weefselschade

Laparoscopische ingrepen zijn veelvoorkomende operaties waar miljoenen mensen wereldwijd elk jaar aan worden onderworpen. De meeste ziekenhuizen kunnen echter geen kapitaal invasieve robotchirurgiesystemen betalen met dure wegwerpinstrumenten die ook nog eens schadelijk zijn voor het milieu. Om dit probleem op te lossen, heeft het onderzoeksteam van Tim Horeman een nieuw systeem ontwikkeld genaamd het Advanced Laparoscopy Robotic System (AdLap-RS), een nieuw robotplatform voor geavanceerde laparoscopische ingrepen (kijkoperatie in de buik) dat modulair en veelzijdig is doordat hij op verschillende manieren, als een puzzel, op te bouwen is.

De instrumenten die het  platform gebruikt zijn herbruikbaar en zijn volledig modulair waardoor je onderdelen snel kunt uitwisselen tussen robotarmen en simpele handvaten zodat je de configuratie kunt laten afhangen van de behoefte van de chirurg, team en setting. Deze aanpak maakt de technologie veelzijdig in gebruik, aangezien de gebruikers nu kunnen kiezen het systeem te configureren als een goedkoper setje handinstrumenten met of zonder geactueerde camerahouder of een volledig bestuurd multi-arm robotsysteem. Hierdoor kan het chirurgisch team tijdens de procedure de opzet gemakkelijk afstemmen op de complexiteit van de chirurgische setting. Uniek is dat dit platform naast het uitvoeren van krachtmetingen op de instrumenten om zo weefselschade en kapotte instrumenten te voorkomen, ook de interne conditie van de componenten kan monitoren voor onderhoud. De ontwikkeling van slimmere robotsystemen met herbruikbare instrumenten lijkt daarom de sleutel voor minder bedeelde ziekenhuizen om toch toegang te krijgen tot de voordelen die robotchirurgie kent.

Horeman: “Chirurgische robotsystemen winnen aanzienlijk aan populariteit in de medische wereld vanwege hun voordelen op het gebied van precisie, comfort en behendigheid voor de chirurg, wat resulteert in een verbeterd chirurgisch resultaat. Deze voordelen gelden voor ziekenhuizen over de hele wereld, maar zijn niet overal even toegankelijk. Complexe systemen vereisen meer onderhoud, meer training voor gebruik, een aanzienlijke hoeveelheid ruimte, een grote financiële investering en ingewikkelde reinigings- en sterilisatieprocessen. Hierdoor is het integreren van deze robotsystemen toch vaak een uitdaging door de beperkte financiën en infrastructuur in kleinere ziekenhuizen. Het is daarom noodzakelijk dat makkelijk te reinigen en betaalbare robot technologieën bereikbaar worden voor omgevingen die het soms het hardste nodig hebben.’’

Een duurzame toekomstvisie

Los van de financiële impact kan de ontwikkeling van een nieuwe generatie instrumenten die een langere levensduur hebben en minder componenten bevatten een enorme impact hebben op het afvalvolume gerelateerd aan robotchirurgie en een goede stap zijn naar een meer circulaire zorgeconomie. Ongeveer één op de drie laparoscopische operaties (wat naar de  7,5 miljoen procedures per jaar zal gaan in 2025) wordt uitgevoerd met behulp van articulerende instrumenten (Peters et al., 2018) (Blencowe et al., 2018). Als er bijvoorbeeld minimaal drie SATA-instrumenten worden gebruikt per procedure (bijvoorbeeld voor snijden, manipuleren en sluiten) en elk kan 100 keer worden hergebruikt in plaats van de standaard tien, dan zou er potentieel per jaar minimaal 5 miljoen instrumenten hergebruikt worden in plaats van weggegooid.