De Library Repository Revamped

Nieuws - 06 februari 2023 - Communication

De TU Delft Repository is een databank vol informatie. Studenten en researchers publiceren er hun onderzoek en je kan er volop rondneuzen om kennis en inspiratie op te doen. Maar, is de Repository nog wel bij de tijd? Is hij makkelijk doorzoekbaar en kan je jouw informatie er volledig in kwijt? Het kan beter volgens Ashley Hemerik, masterstudent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen. Ze heeft daar een voorstel voor klaar.

 

Ashley wist al snel dat ze Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft wilde studeren. “Vroeger was ik gefascineerd door auto’s. Ik wilde ze graag ontwerpen.” Eenmaal student bij de faculteit ging er een wereld voor haar open. “Ik besefte dat je zoveel meer kan doen met deze studie. Grote en kleine ontwerpen, fysieke en digitale producten. Vooral dat laatste begon me steeds meer te boeien.”

IO masterstudent - Ashley Hemerik

Dungeons & Dragons

Tijdens haar studie speelde Ashley vaak Dungeons & Dragons met haar vrienden. “Het is een leuk spel, maar het was onhandig om steeds de wezens op zoeken. Daarom heb ik een programma geschreven die de inventaris makkelijker doorzoekbaar maakt. Ik heb hetzelfde voor het spel Pathfinder ontwikkeld.”

Zo werd het enthousiasme voor digitaal design bij Ashley nog verder aangewakkerd. “Een digitaal product ontwerpen gaat zoveel sneller, het is makkelijker om steeds te verbeteren. Vooral de UX (user experience)-kant interesseerde me steeds meer. De vraag voor een upgrade van de TU Delft Repository op de afstudeerbank, was dus helemaal mijn ding.”

De TU Delft Library werkt momenteel aan een nieuwe back-end en front-end voor de Repository. Ashley werd ingeschakeld voor de ontwikkeling van de front-end.

3D Model Viewers: Er zijn veel embedded 3D viewers. TUD studenten maken vaak CAD modellen van technische producten, met embedded 3D viewers kunnen lezers deze veel makkelijker zien en begrijpen.

Studenten, alumni, recruiters

“Ik wilde eerst weten wie de Repository zoal gebruikt, om daar de UX op af te stemmen. Uit mijn gesprekken bleek dat het vooral studenten zijn. Zij gaan er op zoek naar inspiratie. Hoe ziet een afstudeerproject er uit? Wat wordt er van me verwacht? Zelfs recruiters vinden hun weg naar de databank, op zoek naar pas afgestudeerde studenten.”

“De mensen die de Repository gebruiken zijn op zoek naar informatie over een complex onderwerp. Vandaag kan je slechts een pdf uploaden, waarin je een link kan toevoegen naar een externe pagina met meer informatie. Maar je kan niet verwachten dat elke student zijn eigen website gaat bouwen.” Daarom heeft Ashley een voorstel ontwikkeld van een pagina die een duidelijk overzicht geeft, er aantrekkelijker uitziet en vooral heel wat mogelijkheden biedt om multimedia te uploaden. Denk aan geluid, video, 3D-beelden, scripts, CAD-modellen en animaties.

Interactieve pagina’s

Het voorstel werd met open armen ontvangen. De Repository zou er binnenkort dus heel anders kunnen uitzien. “De focus ligt nu veel meer op interactie. Medestudenten, onderzoekers, alumni en recruiters kunnen nu makkelijk op een laagdrempelige manier leren over het onderzoek van de student.”

“Mijn oproep aan mijn medestudenten is dan ook dat als je interessant materiaal op je harde schijf hebt, zoals een video van je experiment of een voorbeeld van een stukje code dat je hebt geschreven, voeg het toe aan je onderzoek. Mensen zullen veel sneller begrijpen wat je allemaal hebt gedaan. Je kan het zelf ook actief inzetten wanneer je op zoek gaat naar een baan.”