ERC Consolidator Grant voor Kunal Masania’s levende composieten

Nieuws - 31 januari 2023

Universitair hoofddocent Aerospace Structures and Materials dr. Kunal Masania ziet een wereld voor zich waarin stijve, lichtgewicht composiet constructiematerialen letterlijk gaan leven. Hij laat zich daarbij niet alleen inspireren door de natuur bij het ontwerpen van de microstructuren van materialen, hij integreert ook daadwerkelijk levende organismen in het materiaal. Door deze link met de biologie kunnen lichtgewicht composietmaterialen, zoals bijvoorbeeld gebruikt in de luchtvaart, zichzelf aanpassen aan omstandigheden, zoals belasting of schade. De European Research Council heeft Masania een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen Euro toegekend voor zijn onderzoeksvoorstel AM-IMATE. Dit onderzoek naar levende composieten kan leiden tot baanbrekende technologie om de luchtvaart te verduurzamen.  

Levende composieten

Biologische materialen passen zich voortdurend moeiteloos aan hun omgeving aan onder meer door hun opmerkelijke mechanische eigenschappen. Masania: “Sommige schimmels vormen bijvoorbeeld ontzettend uitgebreide netwerken die zichzelf in een mum van tijd kunnen herstellen als er een verbinding wordt verbroken.” De huidige technische constructiematerialen, zoals lichtgewicht composietmaterialen gebruikt in de luchtvaart, kunnen zich maar beperkt aanpassen aan en zichzelf versterken onder belasting of zichzelf  ‘genezen’ na schade. Om veiligheidsredenen moeten constructies met deze materialen altijd steviger – en dus zwaarder – zijn dan strikt noodzakelijk.

De ERC Consolidator Grant stelt Kunal Masania in staat om het reactievermogen van biologische systemen toe te passen in stijve, lichtgewicht composietmaterialen. Als een van de eerste onderzoekers ter wereld wil Masania levende composieten creëren voor gebruik in de luchtvaart. Met innovatieve fabricagetechnieken als 3D printen kunnen deze materialen ook echt geproduceerd worden.

Het gebruik van levende composieten kan op twee manieren een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de luchtvaart. De nieuwe microstructuren maken het mogelijk om ander,  duurzamer natuurlijk materiaal, zoals hout, te gebruiken. Maar daarnaast kan het zelfherstellende en aanpassende vermogen van de materialen strenge – en zware - veiligheidsmaatregelen overbodig maken en zorgen voor lichtere vliegtuigen. Het werk opent opwindende nieuwe wegen die zeker een revolutie zullen betekenen voor structuren voor mobiliteit, wind en ruimte.

ERC Consolidator Grant

De ERC-Consolidator subsidies van 2 miljoen Euro zijn bedoeld ter ondersteuning van excellente hoofdonderzoekers in het carrièrestadium waarin zij hun eigen onafhankelijke onderzoeksteam of -programma nog aan het consolideren zijn. Hoofdonderzoekers moeten aantonen dat hun wetenschappelijke voorstel baanbrekend, ambitieus en haalbaar is. De onderzoeksprogramma’s hebben een looptijd van 5 jaar.

Meer informatie

Lees het artikel en de research briefing in Nature Materials:

Contact


Dr. Kunal Masania, universitair hoofddocent Aerospace Manufacturing Technologies, faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek TU Delft

Persvoorlichter Ineke Boneschansker, tel: +31 (0) 15 278 5361, i.boneschansker@tudelft.nl.