De grenzen van echoscopie verleggen

Nieuws - 25 januari 2023 - Communication TNW

Natuurkundige David Maresca heeft een Chan Zuckerberg Initiative Dynamic Imaging-subsidie gekregen om een instrument voor de volgende generatie medische echoscopie te ontwikkelen. De huidige echoscopie, bij de meesten bekend als de eerste foto van een baby, kan onze anatomie en organen zichtbaar maken. Het nieuwe instrument zal veel verder kunnen inzoomen, tot op het niveau van de cellen in ons lichaam. Maresca: "Echoscopie is een veilige, maar ook betaalbare en wijdverbreide technologie. Als we de grenzen ervan kunnen verleggen en het fijngevoeliger kunnen maken, kan dat veel mensen helpen.”

"Het doel van mijn onderzoek is om de precisie van echoscopie te verhogen tot op celniveau. Wij willen zien hoe cellen zich in het lichaam gedragen, in 3D en in real-time", aldus David Maresca. Echoscopie maakt de anatomie en de beweging van interne organen zichtbaar, zonder het lichaam daarbij te schaden. "Je bent waarschijnlijk al bekend met echoscopie, want voor de meeste mensen geldt dat onze eerste foto een echo is", zegt Maresca.

De juiste behandeling
Een nauwkeuriger echoscopie kan nuttig zijn bij de diagnose van zogenoemde reperfusieletsels. "Soms raakt een bloedvat afgesloten in de hersenen of in het hart, en krijgt al het weefsel rond dat bloedvat te weinig zuurstof. Dat leidt tot ontstekingen en deze ontstekingen zullen op hun beurt een immuunreactie in de weefsels uitlokken," legt Maresca uit. "Wij willen een techniek ontwikkelen die ons kan vertellen waar het letsel is ontstaan, zelfs nadat de gebeurtenis zichzelf heeft opgelost. Was het in het hart of in de hersenen, welke regio in het weefsel is aangetast? Die informatie helpt artsen om de juiste behandeling te kiezen.”

Microscopisch beeld van de lawaaierige eiwitten, samengevoegd tot holle nanostructuren in de vorm van een zeppelin. Deze "nanozeppelins" maken cellen zichtbaar onder het ultrageluid van een echoscopie. (Beeld: Jakobi Lab)

Lawaaierige eiwitten
Om ontstekingen in het lichaam op celniveau op te sporen, zullen Maresca en zijn team eiwitten gebruiken die geluid weerkaatsen en zo cellen zichtbaar maken onder het ultrageluid van een echoscopie: een truc die is geïnspireerd door optica. "Bij lichtmicroscopie gebruiken onderzoekers een fluorescerend eiwit uit kwallen om cellen te labelen en ze in weefsels te volgen. Pas onlangs hebben we een eiwit gevonden dat hetzelfde kan doen bij echoscopie. Nu gaan we deze eiwitten verder ontwikkelen zodat ze activiteit van immuuncellen kunnen waarnemen via veranderingen in de zuurgraad in hun omgeving, want dat is een marker van ontsteking.”

Afgezien van de ‘lawaaierige’ eiwitten, zijn de Delftse onderzoekers de eersten die sound sheet imaging ontwikkelen - een beeldvormingsmethode die al bestaat voor licht, maar nog niet voor echoscopie. "Je kunt het je voorstellen als een draad die hele dunne plakjes weefsel snijdt, maar non-destructief: het is niet schadelijk. Zodra we veel van deze dunne plakjes in twee onderling loodrechte richtingen hebben genomen, kunnen we een weefselvolume reconstrueren in 3D," legt Maresca uit.

Illustratie van een sound sheet beam of geluidsbundel, die als een onzichtbare en onschadelijke draad dunne plakjes weefsel snijdt. De kleuren geven aan hoe luid de geluidsgolven zijn: ze zijn het sterkst in het gele gebied en het zwakst in de donkerblauwe gebieden. De afmetingen van het beeld zijn 10 mm hoog en 6 mm breed. (Beeld: Maresca Lab)

 

De subsidie bedraagt 1 miljoen dollar en maakt het mogelijk voor de komende 2,5 jaar twee postdocs en een biotechnicus in dienst te nemen en daarnaast nieuwe laboratoriumapparatuur aan te schaffen.

Het beeldvormingsprogramma van het Chan Zuckerberg Initiative is gericht op de ontwikkeling van nieuwe beeldvormingsinstrumenten om biologische processen te observeren, en op de ontwikkeling van robuuste kaders voor het kwantificeren, analyseren en delen van beeldvormingsgegevens en het delen van methoden en instrumenten. Om delen en hergebruik aan te moedigen, zullen de ontwikkelde sequenties (imaging sequences) binnen dit onderzoek waar mogelijk beschikbaar worden gesteld via opensource-licenties.

David Maresca

Assistant Professor