Nieuwe samenwerkingsovereenkomst TU Delft en ISIS Neutron and Muon Source

Nieuws - 09 mei 2023 - Communication TNW

Technische Universiteit Delft en ISIS hebben op 4 mei 2023 een nieuwe overeenkomst getekend voor verdere samenwerking tussen beide instellingen.

ISIS en de TU Delft hebben al zeer lang een samenwerkingsverband voor de ontwikkeling van neutroneninstrumentatie en -technologieën. In het bijzonder heeft de TU Delft, gesteund door fondsen van NWO, de afgelopen 15 jaar met ISIS samengewerkt voor het ontwerp en de bouw van twee ISIS Second Target Station instrumenten: de Offspec reflectometer en het Larmor small angle scattering instrument. 

Partnerschap neutronentechnologie

Dr. Wim Bouwman van de TU Delft verklaarde: "De vandaag ondertekende overeenkomst markeert het nauwe en voortdurende partnerschap op het gebied van neutronentechnologie dat het mogelijk heeft gemaakt bij ISIS nieuwe instrumenten te creëren ten behoeve van Nederlandse wetenschappers en de bredere gemeenschap van onderzoekers die neutronen gebruiken. De expertise in Delft op het gebied van neutronen-spinmanipulatietechnieken heeft het mogelijk gemaakt unieke mogelijkheden te realiseren op Offspec en Larmor, hetgeen onderzoeksmogelijkheden biedt op een groot aantal gebieden.

Grenzen neutroneninstrumentatie verlegd

Professor Roger Eccleston, directeur van ISIS, verklaarde: "Het ISIS-partnerschap met de TU Delft is uiterst vruchtbaar geweest bij het verleggen van de grenzen van neutroneninstrumentatie. Offspec en Larmor zijn gebruikt voor onderzoek van voedingswetenschappen tot polymeer nanocomposieten en fundamenteel magnetisme, dankzij de nieuwe instrumenten die in samenwerking met onze Nederlandse collega's zijn ontwikkeld. We zijn verheugd dat we onze samenwerking kunnen voortzetten door de ondertekening van een nieuwe overeenkomst vandaag.

Afgebeeld, rechtsboven: Dr. Wim Bouwman (TU Delft) en professor Roger Eccleston (directeur ISIS) bij het Larmor-instrument op het ISIS Second Target Station, ter gelegenheid van de ondertekening van de nieuwe overeenkomst tussen de TU Delft en ISIS.