Open Technologieprogramma financiert drie Delftse onderzoeksprojecten

Nieuws - 04 april 2023 - Webredactie Communication

Het bestuur van NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen kent financiering toe aan zeven onderzoeksprojecten via het Open Technologieprogramma. Drie van de totaal zeven voorstellen zijn gehonoreerd aan Delftse onderzoekers. In totaal financiert NWO de projecten met 5,8 miljoen euro, betrokken bedrijven en andere organisaties investeren 900 duizend euro.

De drie Delftse honoreringen zijn:

AdaptCoast: Adaptive Coastal monitoring and modelling of intermittent anthropogenic and natural impacts on beach-dune systems
Roderik Lindenbergh, Civiele Techniek & Geowetenschappen (CiTG)

Strand-duingebieden in de kustzone staan wereldwijd onder druk van zeespiegelstijging en toenemende verstedelijking. Gebrek aan inzicht in de lange termijn impact van menselijk ingrijpen op duinontwikkeling heeft negatieve invloed op onze mogelijkheden deze kustsystemen te beheren. Doel van het AdaptCoast project is het ontwikkelen van nieuwe adaptieve monitor-, analyse- en modelleer-technieken om zo de impact op lange termijn van menselijk ingrijpen op strand-duingebieden te begrijpen en mee te kunnen nemen in toekomstig kustbeheer.

UPCAST GLASS: Upcycling waste glass by casting
Mauro Overendt, Bouwkunde (BK)

Het recyclen van glas reduceert het gebruik van primaire grondstoffen en energiegebruik tijdens productie. Alleen verpakkingsglas wordt nu gerecycled. Bijna al het andere glas wordt gedowncycled of gestort. De huidige glasproductieprocessen kunnen niet omgaan met de vervuiling en de chemische variaties in de reguliere afvalglasstromen. UPCAST GLASS pakt dit probleem aan door: (i) het ontwikkelen van een nieuw gietproces dat ongevoelig is voor verschillen in chemische samenstelling en verontreinigingen van glasafval; (ii) het ontwikkelen van voorspellingsmethoden voor de eigenschappen van gerecycled glas; (iii) het aanleggen van een database met materiaaleigenschappen en ontwerprichtlijnen voor het upcyclen van glas tot hoogwaardige producten.

Intelligent design of sustainable Sugar(cYclodextrin)-based adsorbents for the Removal of Organic microPollutants and PFAS from water (SYROP1)
Othon Moultos, Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen ( 3mE)

De verontreiniging van water met PFAS en andere schadelijke microverontreinigingen door huishoudelijke, industriële en landbouwactiviteiten vormt een ernstige bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid. De onderzoekers zullen geavanceerde moleculaire modelleringstechnieken, machine learning en experimenten gebruiken om nieuwe duurzame, zeer efficiënte op suiker gebaseerde adsorbentia te ontwerpen en te ontwikkelen die selectief PFAS en andere schadelijke componenten met hoge prioriteit kunnen verwijderen tijdens waterbehandeling. Deze nieuwe adsorbentia zullen duidelijke voordelen hebben ten opzichte van de huidige state-of-the-art materialen voor waterbehandeling (bijv. actieve kool), en zullen de nieuwe standaard worden.

Bekijk het persbericht van NWO.