Terugblik op Health Week 2023

Nieuws - 14 maart 2023 - Communication

We kijken terug op een geslaagde Health Week met een bomvol programma die in het teken stond van je sociale, mentale, fysieke en spirituele gezondheid. Gedurende de hele week vonden er ontzettend veel activiteiten plaats; van fittesten en massages tot een ligconcert en duo yoga. Jullie hebben stappen gezet om 2023 op een gezonde manier voort te zetten, gereflecteerd op wat gezondheid voor jullie betekent en de vele voordelen kunnen ervaren van een gezonde levensstijl.

Graag sluiten we Health Week af met de woorden van  Arjan van Dam (psycholoog) over succes en falen in de prestatiemaatschappij. Hij zou als panellid deelnemen aan het helaas gecancelde event Meritocracy: mental health within a makeable world.
Tot volgend jaar!

“Hard werken brengt succes. Inderdaad, als je succes wilt hebben dan zul je daar hard voor moeten werken. Niemand krijgt succes zo maar cadeau. Dit was wel anders in de tijd dat onze samenleving nog een aristocratie was. Als je ouders van adel waren was je bedje gespreid, maar als je boer of arbeider was kon je nog zo hard werken, maar je zou nooit de top van de maatschappelijke ladder behalen. Gelukkig is dit veranderd met de komst van de  meritocratie (prestatiemaatschappij), waarin je door hard te werken hoger op de maatschappelijke ladder kunt komen. Kenmerkend voor een meritocratie is dat iedereen gelijke kansen krijgt en je talent en hard werken bepalen hoever je komt in de samenleving. Het klinkt daarom zo aantrekkelijk als je de slogan - hard werken brengt succes - voorbij ziet komen. Je hebt je lot in eigen handen. Als je dan uiteindelijk na hard werken de maatschappelijke top hebt bereikt kun je zeggen: “Ik heb dit verdiend!”. Je kijkt vanaf de top naar beneden en concludeert dat die mensen maar harder moeten werken als ze ook de top wil bereiken. Zowel succes als falen zijn je eigen verdienste toch?

Het uitgangspunt dat hard werken succes brengt is een hardnekkige mythe van de prestatiemaatschappij. Als je alle mensen die geen succes hebben zou onderzoeken om te achterhalen waarom ze geen succes hebben, dan kun je niet eenvoudig de conclusie trekken dat ze niet hard genoeg gewerkt hebben. Ook kun je niet zeggen dat iedereen die de top bereikt dit alleen maar is gelukt omdat ze hard hebben gewerkt. Ze hebben ook geluk gehad, met hun talenten en de mensen die ze tegengekomen zijn in hun leven. 

De diepgewortelde overtuiging dat hard werken succes brengt maakt ons overmoedig als we succesvol zijn en zorgt ervoor dat we ons vernederd voelen als we geen succes hebben. Als we doordrongen zijn van het feit dat je ook een goede dosis geluk nodig hebt in je leven om succesvol te zijn dan worden we aardiger voor onszelf en anderen als succes uit blijft."
- Arjan van Dam (psycholoog)