Archief

233 resultaten

10 februari 2020

Roos Oosting in Delta

Betaalbare operatiekamerapparatuur kan in Afrika veel levens redden. Helaas zijn er nog veel obstakels om deze te produceren. Case wil daar verandering in brengen.

10 februari 2020

Jenny Dankelman in Delta

Professoren van de TU Delft stapten tijdens Meet the Professor op de fiets naar Delftse basisscholen om een gastles te verzorgen. Delta volgde een les van juf Jenny Dankelman.

06 januari 2020

Dariu Gavrila in Trouw

Hoe ziet de techniek eruit in het jaar 2020? Daar is de afgelopen jaren veel over gezegd en geschreven, van zelfrijdende auto’s die het straatbeeld domineren, tot een netwerk met aan internet verbonden apparaten om ons heen. Wat is van die voorspellingen terecht gekomen?

06 januari 2020

Paulien Herder in diverse media

De TU Delft mag tien miljoen euro op de rekening bijschrijven. Afzender is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het bedrag dient ter ondersteuning van onderzoek naar de grootschalige opslag van energie, een van de grote uitdagingen van deze tijd. Hoogleraar Energy Systems Paulien Herder van de TU Delft houdt er zich met haar onderzoeksteam dagelijks mee bezig, binnen het speciaal ingerichte consortium RELEASE.

12 december 2019

Rene Pecnik in Engineers Online

Rene Pecnik van de TU Delft krijgt een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor systematisch onderzoek op het snijpunt van thermodynamica, vloeistofmechanica en stralingswetenschappen. Pecnik wil geavanceerde hydrodynamische stabiliteits-analyse combineren met nieuwe multi-physics simulatie-tools en experimenten met infrarood-thermografie om nieuwe stromingsfysica in het superkritische gebied te identificeren en karakteriseren.

12 december 2019

Carlas Smith in Medical Xpress

Researchers at Delft University of Technology have combined two existing super-resolution microscopy techniques to create a new method.

10 december 2019

Barry Fitzgerald in diverse media

Barry Fitzgerald onderzoekt waar de normale wereld en de wereld met superhelden elkaar snijden. Het brengt hem ook op nieuwe wetenschappelijke ideeën.

10 december 2019

Arend Schwab in diverse media

Slimme fiets met stuurassistentie voorkomt dat je omvalt

09 december 2019

Klaas Visser in BNR

Ook schepen moeten steeds duurzamer, maar een schip zonder uitstoot bouw je niet in een dag. In deze uitzending horen we wat daar allemaal bij komt kijken. We gaan onder meer langs bij de innovatiedag van Nederland Maritiem Land.

26 november 2019

Javier Alonso-Mora in diverse media

Onderzoekers van TU Delft en MIT hebben een algoritme ontwikkeld dat – in zekere mate – kan voorspellen of automobilisten zich sociaal of asociaal gedragen.

25 november 2019

Freek Broeren & Werner van de Sande in Engineers Online

Onderzoekers van de afdeling Precision and Microsystems Engineering (PME) van de TU Delft hebben een schalingsmethode ontwikkeld die op elk gebogen oppervlak kan worden toegepast. Deze methode heeft allerlei potentiele toepassingen, uiteenlopend van braces die kunnen meegroeien met kinderen of stents voor het openhouden van bloedvaten tot aan uitschuifbaar meubilair.

25 november 2019

Ruud Kortlever in Process Control

Interview Ruud Kortlever in Process Control

19 november 2019

Social behavior for autonomous vehicles by J. Alonso-Mora published in PNAS

Self-driving cars are coming. But for all their fancy sensors and intricate data-crunching abilities, even the most cutting-edge cars lack something that (almost) every 16-year-old with a learner’s permit has: social awareness.

28 oktober 2019

Geeske Langejans in diverse media

16 oktober 2019

Miguel Bessa in diverse media

Wetenschappers hebben een supercomprimeerbaar materiaal gemaakt dat je fiets op zakformaat uiteindelijk zou kunnen ontvouwen tot een full-scale.

02 oktober 2019

Hans Hopman in NOS.nl

23 september 2019

Inktvismechanisme in ICT&health en Engineeringnet.be

De ‘mechanische inktvis’, een in Nederland ontwikkeld stuurbaar laparoscopisch instrument voor minimaal-invasieve chirurgie in de buikholte, is voor het eerst gebruikt in de operatiekamer.

16 september 2019

Fiets van TU Delft in AD

Fiets van TU Delft maakt kans op prijs voor het meest veelbelovende technologische idee.

11 september 2019

Arjan Mol in BN De Stem

Arjan Mol, hoogleraar Corrosietechnologie bij de TU Delft, vindt dat er meer aandacht moet komen voor de aanpak van chroom-6.

29 augustus 2019

Dariu Gavrila op NOS.nl

Wetenschappers van de TU Delft hebben een belangrijke stap gezet op weg naar een geheel zelfrijdende auto. Ze zijn erin geslaagd een testauto aan te leren wat hij kan verwachten van voetgangers en fietsers in het stadsverkeer.

22 juli 2019

Klinische Technologie op medicaldelta.nl

Bachelorstudenten van de opleiding Klinische Technologie presenteerden op 5 juli hun eindproduct op een symposium. Klinische Technologie is een Medical Delta opleiding van de Technische Universiteit Delft, Erasmus Medisch Centrum en Leiden Universitair Medisch Centrum. Samenwerking tussen clinicus en ingenieur staat binnen de opleiding centraal.

10 juli 2019

'Opleidingen spelen in op razendsnelle ontwikkelingen: Techniek, het draait totaal om techniek' in AD

Ooit gehoord van een klinisch technoloog? Door de enorme stroomversnelling waarin onze technologie terecht is gekomen, ontstaan heel veel nieuwe, ‘exotische’ beroepen.

10 juli 2019

Gerwin Smit in Delta

Assistant Professor Gerwin Smit of 3mE is developing a self-grasping prosthetic hand inspired by human anatomy.

27 juni 2019

Werktuigbouwkunde Ontwerpwedstrijd 2019 in diverse media

Het doel is om een zelf voortbewegend mechanisme te bouwen dat na een val van tafelhoogte zijn beweging kan voortzetten, om vervolgens een 'Golden Box' af te leveren. Valbestendigheid staat hierbij centraal.

20 juni 2019

Robert Hekkenberg in Technisch Weekblad

Over de stelling dat autonoom varen in de binnenvaart moeilijker is dan in de zeevaart, zei Hekkenberg dat de uitdagingen in beide sectoren anders liggen. "Op zee liggen ze vooral in de machinekamer, in de binnenvaart meer bij navigatie."

13 juni 2019

Dutch Ocean Technology Centre in diverse media

Op 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC).

11 juni 2019

Wenbin Ma in Delta

Bedrijven kijken steeds vaker op zee voor grondstoffen. Diepzeemijnbouw is echter duur en kan schadelijk zijn voor het zeemilieu. Wenbin Ma bracht alle aspecten in een model.

03 juni 2019

Geeske Langejans in Nieuws en Co

Geeske Langejans praat bij NOS Nieuws en Co over de ontdekking in een grot van verkoolde restanten van gekookte zetmeelrijke voeding van meer dan honderdduizend jaar oud. Zij legt uit wat de archeologen aantroffen en waarom de homo sapiens in de oertijd blijkbaar al goed aangepast was aan zetmeel.

03 juni 2019

Arend Schwab in diverse media

Het steer-assist systeem is het eerste systeem ter wereld dat een fiets rechtop kan houden, dankzij hulp van een motortje in het stuur. ‘Met dit systeem kunnen de fiets en rijder stabiel worden gehouden boven een snelheid van 4 km/h’, zegt onderzoeker dr.ir. Arend Schwab.

27 mei 2019

Erik Offerman in EngineersOnline

Terwijl wereldwijd de aandacht vooral uitgaat naar het terugdringen van CO2-uitstoot en verlaging van het energieverbruik om zo klimaatverandering tegen te gaan, wordt nog onvoldoende nagedacht over de gevolgen van een tekort aan materialen. Het gaat dan vooral over zogenaamde kritische materialen, materialen die voor ons welzijn en onze economie cruciaal zijn. “Gelukkig dringt het besef steeds verder door dat we hieraan veel meer aandacht moeten besteden”, aldus Erik Offerman

26 mei 2019

Ad van Wijk in diverse media

Goedkoop en groen waterstof komt er wel, denkt Ad van Wijk, professor Future Energy Systems.

21 mei 2019

Andrea Mangel Raventos in Delta

PhD candidate Andrea Mangel Raventos thinks we need more women in leadership positions in science and technology.

20 mei 2019

Earl Goetheer in de Volkskrant

Het is industrieel afval, de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering en… een grondstof die geld waard is. Afgevangen CO2 bewijst zich steeds vaker als bouwsteen voor allerlei nuttigs, van paprika’s tot medicijnen.

13 mei 2019

Sebastien Callens & Amir Zadpoor in Materials Today

Origami enables the creation of three-dimensional structures from flat two-dimensional shapes. While the traditional Japanese art uses paper as its medium, materials scientists are employing this concept to construct three-dimensional structures from other materials but so far only with flat surfaces.

29 april 2019

Paul Breedveld in NWO

Ingenieurs van de Bio Inspired Technology Group (BITE-Group) van de TU Delft gebruikten de zogenoemde legboor van de sluipwesp als inspiratiebron om dunne naalden voor medische toepassingen te bouwen. Ze bestudeerden de werking en bouwden verschillende prototypes. “We hebben nu naalden van 0,45 millimeter dik, dat is slechts drie keer zo dik als een mensenhaar. De naald is flexibel en stuurbaar en trekt zich automatisch door het weefsel voort”, zegt hoogleraar Medical Instruments & Bio Inspired Technology Paul Breedveld.

25 april 2019

Arjan Mol in Maintenance magazine

‘Bij het ontwerpen en produceren van metalen constructies wordt doorgaans op alle aspecten van het project gelet. Maar helaas is goed corrosiemanagement vaak een onderbelicht onderdeel’, zegt prof. Arjan Mol

25 april 2019

Ad van Wijk in Etotaal

Waterstofauto's kunnen als buffer fungeren in een duurzaam energiesysteem.

15 april 2019

Riender Happee in BNR Newsradio

Luister naar de fragmenten

15 april 2019

Frédérique Meeuwsen in Delta

Het lukte onlangs voor het eerst om gechipte instrumenten tijdens een echte operatie te gebruiken. De chips geven informatie die operaties efficiënter en veiliger maken.

11 april 2019

Jaap Harlaar op Radio West

Een kijkje in de zorg van de toekomst met Medical Delta, een samenwerkingsverband tussen de universiteiten en academische ziekenhuizen van Leiden en Rotterdam en de TU Delft.