ME onderzoek rondom het coronavirus

Rondom de coronacrisis lopen er verschillende onderzoeken, zo ook bij ME. Op deze pagina een aantal van deze projecten in woord en beeld.

Recycling Mouth Masks

In de strijd tegen het toenemende tekort aan mondmaskers ontwikkelden onderzoekers van de TU Delft in samenwerking met Van Straten Medical B.V. een nieuwe manier om gebruikte maskers te steriliseren en hun kwaliteit te testen. Dit kan een succesvolle oplossing zijn voor de stijgende vraag.

Gebruikte maskers zijn getransporteerd en gesteriliseerd volgens een specifiek protocol en getest bij TU Delft en Reinier de Graaf Ziekenhuis. De resultaten zijn veelbelovend. Gerecyclede mondmaskers kunnen een goed alternatief zijn voor het tekort aan mondmaskers en de mogelijk hoge prijzen als gevolg van de corona-crisis; de toenemende vraag vanuit ziekenhuizen, zorginstellingen, verpleeghuizen en GGD's was een reden voor dit onderzoek.

Lees meer

Project Mask

In Project Mask ontwikkelen en bouwen onderzoekers en studenten testfaciliteiten, terwijl ze op verzoek van ziekenhuizen en andere gezondheidsorganisaties ook maskers testen. Door het team uitgevoerde tests zijn een test van de ademhalingsweerstand; testen van CO2-opbouw in het masker; penetratietest van filtermateriaal; en een fit-test over hoe goed een masker onder actie op iemands gezicht past.

De complexiteit van de testapparatuur is tot een minimum beperkt om anderen in staat te stellen hun eigen testfaciliteit te bouwen. Alle ontwerpspecificaties worden open access gepubliceerd. Lees meer.

Meer informatie en contact: www.projectmask.nl

Project Inspiration

Gedreven door een dreigend tekort aan ventilatoren, vond TU-onderzoeker Gerwin Smit inspiratie bij een Engelse ventilator uit de jaren zestig. Team Project Inspiration heeft de machine opnieuw opgebouwd, waarbij elk onderdeel zo eenvoudig mogelijk is gehouden; de puur mechanische ventilator driver heeft geen elektronica nodig.

Smit denkt dat ziekenhuizen in Nederland deze ventilator niet nodig zullen hebben. Maar door de openbaar toegankelijke specificaties kunnen mensen in lage- en middeninkomenslanden lokaal ventilatoren bouwen. Lees meer
of bekijk media.

Meer informatie en contact: www.projectinspiration.nl

Assist in respiration

Gedreven door een dreigend tekort aan ventilatoren op ICU's en met de beschikbare tijd vanwege hun stopgezette ziekenhuisstages, hebben studenten klinische technologie met succes een noodventilator ontworpen en vervaardigd. De druk op de ICU's is verlaagd, waardoor ze nu niet meer worden gebruikt, maar indien nodig kan de productie direct starten. Bovendien biedt team Operation AIR hun ontwerp open source en geeft het ondersteuning en advies aan soortgelijke initiatieven in het buitenland, met één doel: niemand mag zonder zuurstof komen te zitten.
Lees meer
of bekijk media.

www.operationair.org

Versatile ventilator

Met input van clinici van het Erasmus MC Rotterdam en het LUMC hebben medewerkers van de TU Delft onder leiding van professor Amir Zadpoor (ME) een ventilator ontworpen en gebouwd van standaard industriële onderdelen die betrouwbaar en breed verkrijgbaar zijn. De ventilator bestaat uit componenten die over de hele wereld worden gebruikt in procesautomatisering, waardoor ze over de hele geïndustrialiseerde wereld beschikbaar zijn, met gegarandeerde betrouwbaarheid. Zodra de documentatie klaar is, wordt het ontwerp open access gepubliceerd via de TU Delft repository. Dit maakt het mogelijk om deze ventilator over de hele wereld lokaal te fabriceren. Lees meer of bekijk media.

Lees ook: Burgemeester Marja van Bijsterveldt bezocht faculteit 3mE om alle mooie initiatieven te zien en onderzoekers te spreken

Safeguard

TU Delft studenten Industrieel Ontwerpen en Technische Geneeskunde hebben de handen ineen geslagen om een slimme beschermingswand te ontwikkelen die het testen van mogelijke COVID-19 patiënten mogelijk maakt. De twee ontwerpteams van Project Safeguard hebben de MediTent en de MediScreen ontwikkeld, waarmee gezondheidswerkers medisch advies kunnen geven op basis van medische tests zonder schaarse persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken en op elke gewenste locatie!

De afname van COVID-19-patiënten maakt dat dit ontwerp op dit moment niet door artsen zal worden gebruikt. De ontwikkeling gaat echter door als dit in de nabije toekomst een noodzaak zal zijn. Voorlopig is het misschien een oplossing voor sociale doeleinden. Lees meer.

  • Meer informatie en contact: www.projectsafeguard.nl
  • Ontwikkeling van MediTent in samenwerking met FLEX / design en Delmic
  • Ontwikkeling van MediScreen in samenwerking met Star-shl en Scala Scientific
  • Beoefenaar Pieter van der Staay is betrokken bij Project Safeguard

Eenvoudige tool voor zuurstofsaturatiemeting bij COVID-patiënten

Patiënten die COVID-19 hebben moeten nauwlettend gemonitord worden. Hun hartslag en de hoeveelheid zuurstof in hun bloed zijn cruciale parameters waaraan gezien kan worden of een patiënt in orde is, of er zuurstof toegediend moet worden en of de zuurstoftoediening al succesvol is. De pulse oximeter meet deze waarden. Door de Coronacrisis dreigt er een groot tekort aan deze cruciale monitoring-instrumenten te ontstaan.

Sinds de uitbraak van de crisis werkt Arjo Loeve al samen met zijn team en het Jeroen Bosch ziekenhuis aan de POxiM, een pulse oximeter die goedkoop en volledig uit goed beschikbare componenten te maken is. Lees meer.

DelftScope: betaalbare videolaryngoscoop

Patiënten die zuurstof via een ademslang nodig hebben, laten deze vaak plaatsen met behulp van een directe laryngoscoop. Sinds de corona-pandemie is de vraag naar het plaatsen van een dergelijke buis met behulp van een videolaryngoscoop (VL) echter toegenomen. Het gebruik van een videolaryngoscoop maakt een grotere afstand mogelijk tussen zorgverlener en patiënt: de zorgverlener kan naar een beeldscherm kijken in plaats van in de mond van de patiënt. Videolaryngoscopen zijn nauwelijks beschikbaar in lage- en middeninkomenslanden, vooral omdat het te duur is. DelftScope is een reeds ontwikkelde VL met een goedkope USB-camera die hij op een smartphone heeft aangesloten. Het ontwikkelen van een app die op alle telefoons werkt, is een lang en kostbaar proces. Om geen kostbare tijd te verliezen, werkt het team ook aan een prototype van een goedkoop speciaal scherm met een minimale gebruikersinterface.

Lees meer over de DelftScope

Veel van deze onderzoeken worden inmiddels gesteund door TU Delft alumni en donateurs van het Universiteitsfonds Delft via het TU Delft COVID-19 Response Fund.

Donaties zijn nog steeds van harte welkom om nieuw onderzoek mogelijk te maken èn om de volgende stap in bestaande projecten te kunnen nemen.

Bekijk alle initiatieven binnen de TU Delft