14 juli 2021

Laura Marchal Crespo receives Vidi

The Dutch Research Council (NWO) has awarded two TU Delft researchers a Vidi grant worth 800,000 euros. From the 3mE faculty Laura Marchal Crespo, researcher at the department of Cognitive Robotics (CoR), was honoured with an award. Marchal Crespo’s research focuses on robotic systems to maximize post-stroke recovery.

12 juli 2021

Klinisch Technoloog in spé overhandigt ‘zelfportret’ aan Theun Baller

Een interview in het wetenschapskatern van het NRC met Boy Koot, Klinisch Technoloog bij het Erasmus MC, ondernemer en hoogleraar. Datum; 6 oktober 2036. Dit is hoe bachelor student Klinische Technologie, Boy Koot zijn ‘zelfportret’ opzette voor het vak academische vaardigheden.

12 juli 2021

Comenius Teaching Fellowship for Pleun Hermsen

The educational projects that have been awarded the Comenius grants of 2021 have been announced. TU Delft has no less than three winners. Pleun Hermsen MSc, MD is one of them.

08 juli 2021

Studenten Klinische Technologie tonen zorginnovaties en ronden bachelor af

Tijdens het KTO-slotsymposium toonden 109 bachelor studenten indrukwekkende voorbeelden van technologische innovaties voor de zorg die zij samen met medische centra ontwikkelden. Een win-win situatie; de studenten rondden hiermee hun bachelor af en de zorginstellingen kunnen de verrassende ideeën door ontwikkelen of ook daadwerkelijk toe gaan passen.

01 juli 2021

Horizon 2020-financiering voor MAGPIE-project

Onderzoekers van 3mE en EWI van de TU Delft en van twee organisaties binnen de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) maken deel uit van een project dat bijna € 25 miljoen aan EU-financiering heeft gekregen voor een project met als doel de duurzaamheid van havens in de Europese Unie te verbeteren.

28 juni 2021

Werktuigbouwkundestudenten ontwerpen oplossing voor hoogbouw

Bijna 600 eerstejaars Werktuigbouwkunde studenten van de TU Delft werkten een half jaar lang aan een zo goed mogelijk ontwerp voor een ‘Klimmende Stapelaar’, dat zou kunnen helpen bij bijvoorbeeld het efficiënt realiseren van steeds grotere windturbines. Het technisch best presterende ontwerp werd bekroond tijdens de ontwerpwedstrijd op 16 juni 2021.

21 juni 2021

Techniek in honkbaltenue voorkomt blessures

Bart van Trigt ontwikkelde samen met een team van wetenschappers en Scientific Entrepreneur Erik van der Graaff, een blessuremodel voor het verminderen van blessures; de Pitch Perfect. Van Trigt ontving het fonds ‘Implementeren met impact’ van ZonMw waarmee hij het blessuremodel nu kan gaan implementeren bij de Nederlandse spelers.

17 juni 2021

Werktuigbouwkunde is een hele bewuste keuze van vrouwen

In juni 1921, precies een eeuw geleden, studeerde Stanny Koopman als eerste vrouw af bij de opleiding werktuigbouwkunde. Het zou nog bijna 40 jaar duren voor Diny Lammens in 1959 als tweede vrouw haar graad behaalde. Tegenwoordig studeren er jaarlijks tientallen vrouwen af bij de masteropleiding Mechanical Engineering, al zouden dat er nog best meer mogen worden.

10 juni 2021

Koersen op AI - Maritieme ambities op het gebied van Artificiële Intelligentie in Nederland

De maritieme sector neemt een voortrekkersrol op het vlak van Artificiële Intelligentie (AI). Meer dan zestig vertegenwoordigers vanuit het maritieme bedrijfsleven, kennisinstellingen en de overheid hebben binnen de Nederlandse AI coalitie (NL AIC) samengewerkt aan een gezamenlijke agenda. Vandaag publiceert de werkgroep Haven en Maritiem van de NL AIC het position paper ‘Koersen op AI’, waarin de maritieme ambities op het gebied van AI uiteen worden gezet. Onderzoekers van de TU Delft hebben in de kerngroep een actieve bijdrage geleverd aan deze agenda.

07 juni 2021

World Ocean Day: Autonoom robotsysteem raapt afval van oceaanbodem

De TU Delft werkt met zeven andere partijen aan een autonoom systeem voor het schoonmaken van de oceaanbodem. Dit systeem bestaat uit een basisvoertuig met twee onderwaterrobots en een observatierobot, die samen afval van de zeebodem gaan verwijderen. Met het realiseren van het cruciale grijper-onderdeel is dit SeaClear-systeem nu bijna klaar voor de eerste praktijktesten.