27 september 2022

Open Technology award for large-scale electrolysers

NWO has awarded funding to six technology-science research projects from the Open Technology Programme. One of these is the e-HEAT project by researchers Jurriaan Peeters, Ruud Kortlever and Lorenzo Botto from the Process & Energy Department. In this project they are working on the development of large-scale CO2 electrolysers that enable large-scale energy storage on a seasonal time scale possible. The outcomes are expected to also benefit H2O electrolysers and fuel cells.

26 september 2022

Why do older adults stand-up differently to young adults?

As we age, we start to change the way we move. But why do older adults move differently to young adults? How much change can we tolerate before assist is needed? And how does adaptation relate to falls? Eline van der Kruk and a team of researchers of Imperial College in London explore these questions in a daily life activity. Their findings were published in the Nature Portfolio NPJ Aging.

19 september 2022

TU Delft opent wereldwijd unieke windtunnel

Windmolens worden steeds groter en de windsnelheid is nooit gelijk op ieder stukje rotor – het ronddraaiende deel van een windturbine. Het is daarom belangrijk om experimenten te verrichten met niet-uniforme windvelden: velden waarin de windsnelheid niet gelijk is op iedere plek. Met de opening van het Wind AI Lab van de TU Delft, een wereldwijd unieke windtunnel, wordt dit mogelijk.

13 september 2022

Paul Breedveld beste docent van 2021 - 2022

Alle studenten van faculteit 3mE mochten stemmen voor de beste docent 2021-2022. Hiermee tonen ze hun waardering voor de unieke en creatieve wijze waarop de betreffende docenten onderwijs geven. Goede docenten zijn onmisbaar voor de kwaliteit van de 3mE-studies.

12 september 2022

Riender Happee appointed Professor in Motion Comfort in Automated Driving

Riender Happee has been appointed Professor in Motion Comfort in Automated Driving at the department of Cognitive Robotics, section Intelligent Vehicles. Happee’s research focuses on motion perception and motion comfort as key factors in the acceptance of vehicle automation.

06 september 2022

Is iemand van de trap gevallen of geduwd? NFI en TU Delft werken aan model voor complexe valzaken

Is iemand van de trap gevallen of geduwd? Zaken waarin een overleden persoon onderaan de trap ligt, zijn complex. Om de opsporing te helpen, werkt het NFI samen met TU Delft aan een computermodel dat menselijke valpartijen kan simuleren.

30 augustus 2022

Alfred Schouten benoemd tot hoogleraar System Identification for Human Motion Control

Alfred Schouten is benoemd tot hoogleraar System Identification for Human Motion Control bij de afdeling BioMechanical Engineering. Voor zijn onderzoek richt Alfred Schouten zich op de ontwikkeling van methoden en applicaties voor het vaststellen en begrijpen van neuromusculaire controle.

30 augustus 2022

Gabriel Weymouth appointed professor of Ship Hydromechanics

Gabriel Weymouth has been appointed Professor of Ship Hydromechanics at the department of Maritime and Transport Technology as of 1st of September. Weymouth's research focuses on the development of fast, accurate, and robust computational fluid dynamic predictions and application of those techniques to the marine and maritime environment.

07 juli 2022

Farewell Symposium Theun Baller

After almost ten years, Theun Baller stepped down as 3mE Dean. Of course, we did not let him go without well-deserved recognition during his farewell symposium.

04 juli 2022

Drie Vidi’s voor faculteit 3mE

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 101 ervaren onderzoekers een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Acht Vidi’s gaan naar Delftse toponderzoekers, waarvan maar liefst drie onderzoekers werkzaam zijn bij faculteit 3mE: Michael Wiertlewski, Willem Haverkort en Kim Batselier. Met deze toekenning kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

/* */