17 januari 2023

“Verdien je ook geld als je Professor bent?”

Tijdens Meet the Professor bezochten vier 3mE hoogleraren verschillende Delftse basisscholen. In toga staan zij voor de groepen 7 en 8 en verzorgen zij een gastles.

17 januari 2023

Visualising internal stresses in solid polymers using colour-changing Spiropyrans

Spiropyrans are chemicals that change colour when you shine light on them – a useful property in many areas of medicine and technology. Now Georgy Filonenko and his colleague, Richard Janissen at the Faculty of Applied Science have discovered a new use for these so-called photochromic molecules - visualising stresses in solid polymers. Their research is published in the ‘Journal of the American Chemical Society.’

16 januari 2023

New methods to investigate the interface between biomaterials and cells to help regenerate body tissues

Lidy Fratila-Apachitei and Murali Ghatkesar received a Cohesion grant to investigate how 3-D printed pillars with features in the sub-micrometre range can affect adhesion and mechanics of living progenitor cells at single cell level. Together with postdoc researcher Livia Angeloni and the other collaborators, they developed and applied a novel method based on fluid force microscopy.

12 januari 2023

In Memoriam Anton Paardekooper (1967-2022)

Volkomen onverwacht is op 27 december 2022 Anton Paardekooper overleden. Anton was zes jaar lang projectdocent aan onze faculteit. Tijdens zijn studie Werktuigbouwkunde was hij bestuurslid van Leeghwater.

22 december 2022

Delftse handprothesen naar oorlogsslachtoffers in Oekraïne

De vraag naar handprothesen in Oekraïne is sinds de oorlog sterk toegenomen. Delftse onderzoeker Gerwin Smit ontwierp een 3D-geprinte handprothese die betaalbaar en eenvoudig te produceren is voor landen waar te weinig budget voorhanden is. In India wordt deze handprothese reeds gebruikt. Het Indiase technologiebedrijf Vispala doneerde Smit’s 3D-geprinte handprothesen aan oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Met behulp van een donatie van het Amerikaanse IT-bedrijf Cisco konden 350 handprothesen in Kiev worden overhandigd.

20 december 2022

Joost de Winter benoemd tot hoogleraar Cognitive Human-Robot Interaction

Het onderzoek van De Winter richt zich op de contactloze interactie tussen robots en mensen. De robot van de toekomst leest en begrijpt de intenties en instructies van mensen in de omgeving door middel van eye-tracking en andere sensoren. Op zijn beurt zal de robot zijn werking aanpassen en intenties communiceren met nabije mensen en andere robots. De visie is om bij te dragen aan een toekomst waarin mensen en robots cognitieve processen delen en zich aan elkaar aanpassen.

19 december 2022

EU Funds SeaClear2.0 for more underwater robots to collect heavier seafloor litter

Following the success of SeaClear1, which showed that a system of autonomous robots can detect and remove litter from the seafloor, the European Union’s Horizon Europe programme has awarded a second project, SeaClear2.0, nearly 8 million euros to extend the use of multiple robots working together to identify and collect even heavier objects from deeper seas.

15 december 2022

3mE wins both second and fourth place in Best Tech-idea 2022

3mE researchers won second and fourth place in the Best Tech-idea 2022 competition run by Dutch science magazine, ‘KIJK’. Second place was awarded to Willem Haverkort for his work on hydrogen-production using membraneless electrolysis and fourth place goes to Farbod Alijani for his research on the use of graphene in detecting antibiotic resistant bacteria.

08 december 2022

Nastaran Barin has developed a promising tool for studying brain cancer mechanobiology

Understanding the mechanobiology of glioma cells is of paramount importance for prospective treatment screening of this brain tumour. Nastaran Barin and Angelo Accard developed, in a joint effort with Erasmus MC, biomimetic 3D structures via two-photon polymerization and cultured therein patient derived glioma cells.

30 november 2022

Delfts onderzoek in Rijksmuseum

Een slim alternatief voor de zandzak én een experiment met klei dat ons meer moet leren over het verstevigen van onze dijken. Het zijn twee voorbeelden van Delfts onderzoek dat momenteel als kunst aan de muren van het Rijksmuseum hangt.