01 maart 2021

Simulaties om inzicht in elektrokinetisch transport betrouwbaarder maken

Onderzoeker Remco Hartkamp en promovendus Max Döpke van de afdeling Process & Energy hebben een belangrijke stap gezet in het betrouwbaarder maken van simulatieresultaten bij elektrokinetisch transport door het inzetten van moleculaire simulaties.

24 februari 2021

TU Delft ontwikkelt slimme gebouwen

Een groot consortium, getrokken door de TU Delft, zal de komende jaren werken aan de ontwikkeling van slimme gebouwen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 6,9 miljoen euro toegewezen aan het Brains 4 Buildings project.

17 februari 2021

Onderzoekers verduidelijken het microscopisch dempingsmechanisme in grafeen

Farbod Alijani, universitair hoofddocent, en promovendus Ata Keskekler leveren ondersteunend bewijs voor het bestaan van een niet-lineair dissipatiemechanisme in mechanische systemen.

01 februari 2021

TU Delft en ASML brengen niet-zichtbare materialen op nanoschaal in kaart met ultrageluid

De steeds verdere miniaturisatie van elektrische componenten in de industrie vereist een nieuwe beeldvormende techniek op nanometerschaal. De Delftse onderzoeker Gerard Verbiest heeft samen met ASML een eerste proof-of-concept methode ontwikkeld die ze nu verder uit gaan werken.

28 januari 2021

Diepzee mijnbouw minder milieubelastend dankzij nieuwe ‘mineralen verzamelaar’

Rudy Helmons, onderzoeker Offshore and Dredging engineering, ontwierp in samenwerking met IHC Mining de collector 2.0. Een op waterdruk gestuurde ‘stofzuiger’ die grondstoffen op de zeebodem verzamelt waarbij minder sediment opgepakt wordt en minder water verloren gaat.

07 januari 2021

ERC Proof of Concept-beurs voor Farbod Alijani

Farbod Alijani, onderzoeker bij Precision and Microsystems Engineering, krijgt van de European Research Council een Proof of Concept-beurs. Hij is één van de 55 houders van ERC-grants die in deze ronde in aanmerking komen voor aanvullende financiering. Met het geld kan worden onderzocht wat het commerciële- of innovatiepotentieel van de resultaten van EU-gesubsidieerde onderzoek is.

17 december 2020

Prijs voor paper over eerste katheter ter wereld die S-bochten in alle richtingen maakt

Een team van onderzoekers van de afdeling BioMechanical Engineering en de Bio-Inspired Technology Group (BITE) ontwikkelden de ‘4 DoF Steerable Sigma Catheter’; de eerste katheter ter wereld met een tip die S-bochten kan maken. Deze katheter wordt bestuurd met 2 joysticks en is ontwikkeld voor complexe interventies in het hart.

09 december 2020

Bestaande wijken energieneutraal dankzij innovatief zonnewarmtenet

Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken, zo heeft een consortium van wetenschappers en bedrijven onder leiding van de TU Delft aangetoond.

08 december 2020

Miguel Bessa en Richard Norte ontvangen Interstellar Initiatives Grant

Miguel Bessa en Richard Norte ontvingen deze maand de Interstellar Initiatives Grant van het Limitless Space Institute. Zij ontvingen de Award voor hun onderzoek ‘Origami Photonic Crystal Sails with Machine Learning’, dat zich richt op de vraag hoe machine learning kan worden ingezet om nanotechnologie te optimaliseren op een manier die met conventionele, intuïtieve technieken moeilijk haalbaar is.

03 december 2020

Masterstudenten Technical Medicine aan de slag met Covid-19 cases

Dertig masterstudenten Technical Medicine bogen zich tijdens de ‘Covid Case Day’ over COVID-19 gerelateerde cases, aangedragen door diverse ziekenhuizen en zorginstellingen.