03 december 2021

Grijpen of laten glijden: robots hebben menselijke tastzin nodig

Hoe kunnen mensen direct de gladheid van een oppervlak inschatten en hun greep aanpassen, bijvoorbeeld als ze een nat glas oppakken? Onderzoekers hebben aangetoond dat er sprake is van een (radiale) uitrekking van de huid van de vingertop bij de waarneming van gladheid tijdens het eerste contact. Dit is nuttige informatie voor de robotica, bijvoorbeeld om prothesen en grijpers te verbeteren. De resultaten worden gepubliceerd in PNAS.

30 november 2021

Onderzoek naar modder vergt multidisciplinaire aanpak

Mudnet, het Delftse multidisciplinaire team dat bestaat uit maritieme -en civiele ingenieurs die onderzoek doen naar de eigenschappen van modder, won deze week de NWO ‘Team Science Award’. Het team werd geprezen om de grote diversiteit aan expertise in dit onderwerp.

29 november 2021

Nierstenen beter begrijpen door 'nier op een chip'

Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een methode om de vorming van nierstenen op microscopische schaal te volgen, in een zogeheten ‘nier op een chip’. Door de pH en de concentratie van specifieke mineralen licht aan te passen, kon de vorming van de nierstenen worden vertraagd of zelfs volledig worden voorkomen. Het onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biomicrofluidics.

24 november 2021

TU Delft maakt een van 's werelds meest precieze microchipsensoren - dankzij een spinnenweb

Een team onderzoekers van de TU Delft is erin geslaagd een van 's werelds meest precieze microchipsensoren te ontwerpen; het apparaat kan functioneren bij kamertemperatuur, een 'heilige graal' voor kwantumtechnologieën en detectie.

15 november 2021

NWO Open Competition Grant for Sabina Caneva

In her research project ‘MechanoPore’ Sabina Caneva works on the development of programmable, shape-shifting DNA origami nanovalves for size-selective delivery of biomolecules across cell membranes. The NWO Domain Board Science has awarded Caneva for her research in the Open Competition Domain Science-XS.

12 november 2021

Delftse robotingenieurs verschuiven focus van technologie naar de mens

De focus in robotontwikkeling ligt normaal gesproken op de techniek, of het versnellen van productieprocessen. De TU Delft legt daarentegen nu de focus op mensen, met name naar vakmensen in fysieke beroepen.

03 november 2021

TU Delft en ITEC BV starten X.AL, het eerste Nederlandse lab voor Extreme Chip Assembly technologie

De groeiende vraag naar computer chips wordt gedreven door de digitale transformatie die producten en services momenteel ondergaan. De recente tekorten aan chips laten het belang van halfgeleider voorraden voor de wereldwijde economie zien.

29 oktober 2021

TU Delft presenteert acht Best Graduates 2021

Vandaag, 29 oktober, maakt het Universiteitsfonds Delft de acht Best Graduates 2021 van de TU Delft bekend. Elk jaar selecteren de acht faculteiten van de TU Delft hun beste afstudeerder. Op 11 november, tijdens de TU Delft Best Graduate Award Ceremony, zullen de ingenieurs ieder hun persoonlijke verhaal vertellen achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie. Kom je ook?

19 oktober 2021

NWO Open Competition Grant for Hanieh Bazyar

Current membrane fabrication processes are not sustainable because they are energy-intensive and require hazardous solvents. We are all familiar with the concept of 3D printing as it has been used in various fields in the last decades. However, it couldn’t find its contribution yet to the big industry of polymeric membrane production. Hanieh Bazyar, Department of Process and Energy, received NWO Open Competition Grant for her research on next generation 3D printed separation membranes.

15 oktober 2021

TU Delft on board the world largest crane vessel for exploring future Offshore Wind Turbines

How do you install a wind turbine far out at sea when high waves and strong winds make its installation virtually impossible? With this question in mind, a team of researchers from TU Delft, in collaboration with Heerema Marine Contractors (HMC) and DOT B.V., boarded the world's largest crane vessel this week: Heerema's Sleipnir. As part of a major pioneering project, the FOX project, they are exploring floating wind turbine installation.