12 mei 2022

Designing the perfect piece of chocolate

Is it possible to design edible materials that optimize an eating experience and enjoyment? Physicists and food researchers show that indeed it is.

12 mei 2022

Zwaartekracht financiering voor onderzoek naar levende cellen en herseninteracties

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kent een Zwaartekracht-subsidie van 142,7 miljoen euro toe aan zeven topconsortia. Van faculteit 3mE zijn onderzoekers Frans van der Helm en Carlas Smith mede-aanvragers.

10 mei 2022

Kamel Hooman benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology

Kamel Hooman is per 1 april 2022 benoemd tot hoogleraar Heat Transformation Technology bij de afdeling Process & Energy van de faculteit 3mE. Hooman heeft een brede expertise op het gebied van fluid mechanics en heat transfer.

26 april 2022

Koninklijke onderscheiding voor Jaap Harlaar en Maarten van der Elst

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen ontvingen hoogleraren Jaap Harlaar en Maarten van der Elst een koninklijke onderscheiding.

20 april 2022

Drijvende windturbines veranderen alles

Om in 2050 een klimaatneutraal land te worden, moet het aandeel opgewekte duurzame energie op zee fors omhoog. Daarin spelen drijvende windturbines, zonnepanelen en getijdencentrales een cruciale rol.

19 april 2022

TU Delft intensiveert onderzoek drijvende windturbines

Als het aan de Europese Commissie ligt, is alle gebruikte energie in 2050 afkomstig uit duurzame bronnen. Maar om dit doel te kunnen halen, moet er – op grote schaal – gebruik worden gemaakt van drijvende windturbines, stelt Axelle Viré, windexpert aan de TU Delft. ‘Hoewel de techniek momenteel nog in de kinderschoenen staat, is de potentie enorm,’ legt Viré uit. ‘En om die potentie te verzilveren, lanceert de TU Delft het Floating Renewables Lab: een labfaciliteit die alle elementen uit de drijvende windturbineketen en andere offshore hernieuwbare energiebronnen, met behulp van numerieke modellen en AI, aan elkaar knoopt.’

19 april 2022

Bacteriën afluisteren met drumvel van grafeen

Een team onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van dr. Farbod Alijani, heeft het minimale geluid van een enkele bacterie opgevangen met behulp van grafeen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

14 april 2022

“Professor, mag ik uw handtekening?”

Leerlingen uit groep 8 van basisschool Het Mozaïek in Delft vielen van de ene in de andere verbazing tijdens de gastles van hoogleraar Jan-Willem van Wingerden tijdens “Meet the Professor”. Dit jaar bezochten 33 Delftse hoogleraren diverse basisscholen in Delft om ze kennis te laten maken met wetenschap.

12 april 2022

Meiden uit 3-4 VWO maken kennis met Werktuigbouwkunde

Hoe werken een handprothese en operatietool? Welke duurzame oplossingen zijn er te bedenken voor zwerfafval op het strand? En aan wat voor technische innovaties kun je als studententeam werken? Tijdens Girls’Day 2022 maakten 40 meisjes uit 3 en 4 VWO kennis met de wereld van Werktuigbouwkunde.

11 april 2022

Dingen voelen via het scherm van je smartphone

Stel je voor dat je de penseelstreken van een Van Gogh zou kunnen voelen, de vacht van je huisdier op een foto, de stof van een jurk wanneer je online winkelt of het weefsel in medische beelden. Yasemin Vardar, assistant professor bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR), wil dit in de toekomst mogelijk maken door wrijving modulerende haptische displays te ontwikkelen. Hiervoor ontving zij deze week een Veni-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

/* */