07 januari 2021

ERC Proof of Concept-beurs voor Farbod Alijani

Farbod Alijani, onderzoeker bij Precision and Microsystems Engineering, krijgt van de European Research Council een Proof of Concept-beurs. Hij is één van de 55 houders van ERC-grants die in deze ronde in aanmerking komen voor aanvullende financiering. Met het geld kan worden onderzocht wat het commerciële- of innovatiepotentieel van de resultaten van EU-gesubsidieerde onderzoek is.

17 december 2020

Prijs voor paper over eerste katheter ter wereld die S-bochten in alle richtingen maakt

Een team van onderzoekers van de afdeling BioMechanical Engineering en de Bio-Inspired Technology Group (BITE) ontwikkelden de ‘4 DoF Steerable Sigma Catheter’; de eerste katheter ter wereld met een tip die S-bochten kan maken. Deze katheter wordt bestuurd met 2 joysticks en is ontwikkeld voor complexe interventies in het hart.

09 december 2020

Bestaande wijken energieneutraal dankzij innovatief zonnewarmtenet

Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken, zo heeft een consortium van wetenschappers en bedrijven onder leiding van de TU Delft aangetoond.

08 december 2020

Miguel Bessa en Richard Norte ontvangen Interstellar Initiatives Grant

Miguel Bessa en Richard Norte ontvingen deze maand de Interstellar Initiatives Grant van het Limitless Space Institute. Zij ontvingen de Award voor hun onderzoek ‘Origami Photonic Crystal Sails with Machine Learning’, dat zich richt op de vraag hoe machine learning kan worden ingezet om nanotechnologie te optimaliseren op een manier die met conventionele, intuïtieve technieken moeilijk haalbaar is.

03 december 2020

Masterstudenten Technical Medicine aan de slag met Covid-19 cases

Dertig masterstudenten Technical Medicine bogen zich tijdens de ‘Covid Case Day’ over COVID-19 gerelateerde cases, aangedragen door diverse ziekenhuizen en zorginstellingen.

02 december 2020

Software TU Delft voor het vaststellen van besmettingsrisico voor specifieke locaties

De Delftse aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano ontwikkelde samen met stromingsleer-deskundige Lorenzo Botto en simulatie-expert Wouter van den Bos software om de besmettingsrisico’s met het coronavirus te berekenen voor een specifieke locatie. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in de ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden.

30 november 2020

Brandstichting delicten oplossen met behulp van Artificial Intelligence

In samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelden Thijs Vlugt, Mahinder Ramdin en Otto Moultos, onderzoekers bij de afdeling Process & Energy, met behulp van Artificial Intelligence een nieuwe methode die ingezet kan worden bij het oplossen van brandstichting delicten.

30 november 2020

3mE-onderzoekers partner in twee NWA-ORC consortia

Delftse onderzoekers gaan in negen consortia met de gehele kennisketen en maatschappelijke organisaties aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Faculteit 3mE neemt deel aan twee van deze consortia.

28 november 2020

Graphene balloons to identify noble gases

New research by scientists from Delft University of Technology and the University of Duisburg-Essen uses the motion of atomically thin graphene to identify noble gases. These gases are chemically passive and do not react with other materials, which makes it challenging to detect them. The findings are reported in the journal Nature Communications.

25 november 2020

RELEASE voor onderzoek naar Omkeerbare Grootschalige Energieopslag is van start!

Op 22 oktober hield het RELEASE-project (Reversible Large-scale Energy Storage) een online startbijeenkomst met 74 deelnemers om de officiële lancering op 1 oktober bekend te maken.