23 mei 2018

Een kleine hoeveelheid vloeistof is niet niks

‘Hoe doseer je precies 0,000000000000001 liter vloeistof via een holle naald? We hebben een eerste stap gezet door onze expertise in het ontwerpen van micro/nanosystemen en besturingstechniek bij elkaar te brengen.’

TTW-honorering voor nano-onderzoek Ivan Buijnsters en Hassan HosseinNia

Nano-ingenieurs Ivan Buijnsters en Hassan HosseinNia (Precision and Microsystems Engineering) hebben beide een TTW-subsidie ontvangen voor hun onderzoeksprojecten op het gebied van nanotechnologie.

Officiële lancering e-Refinery

Op dinsdag 22 mei stond het Process & Energy lab bol van e-Refinery: hèt gloednieuwe consortium dat met een unieke integrale aanpak, van materiaal tot en met processen en opschaling, de chemische –en energie-industrie helpt te elektrificeren en decarboniseren.

18 mei 2018

Delftse sensoren meten topprestaties in de rolstoelsport

Rienk van der Slikke heeft een techniek ontwikkeld om met kleine sensoren de individuele rolstoelprestatie (Wheelchair Mobility Performance) te meten. Hij promoveert op vrijdag 25 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

17 mei 2018

A new understanding of complex carbides in creep resistant chromium steels and super alloys

08 mei 2018

Open Dagen voor scholieren bij 3mE (26 mei 2018)

Op zaterdag 26 mei is de laatste open dag van de TU Delft voor dit collegejaar. In rondes van twee uur krijgen scholieren en hun ouders informatie over een opleiding. De voorlichtingsrondes van Maritieme Techniek en Klinische Technologie vinden plaats in ons ons gebouw; Werktuigbouwkunde bevindt zich vanwege het formaat van de opleiding in de Aula (Auditorium en Senaatszaal).

08 mei 2018

Test ontwikkeld voor voorspellen degradatie 20e eeuwse schilderijen

Titaanwit is een pigment dat in de 20ste eeuw gebruikt werd door kunstenaars als Picasso en Mondriaan. De ‘slechte’ variant van dit pigment kan tot versnelde veroudering van schilderijen leiden onder invloed van uv-licht. TU Delft-onderzoeker Birgit van Driel heeft - samen met AkzoNobel, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in het kader van het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) - een methode ontwikkeld om het potentiële risico voor schilderijen te identificeren. Daarmee kunnen musea maatregelen treffen om de 20ste-eeuwse schilderijen in een zo goed mogelijke staat te houden. Ze promoveert op woensdag 9 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

04 mei 2018

Plantenna op weg naar een Internet Of Plants

Met de toekenning van in totaal 22 miljoen euro aan vijf onderzoeksprogramma’s binnen het thema ‘High Tech for a Sustainable Future’ geeft de 4TU.Federatie een stevige impuls aan het onderzoek naar duurzame technologie.

01 mei 2018

Innovatieve nanotransistor voor eenvoudige meting elektrolytengehalte in bloed

Remco Hartkamp, tenure-track docent computational chemical physics bij de afdeling Process & Energy, ontwikkelde samen met onderzoekers van het CNRS)in Frankrijk en de NTT Basic Research Laboratories in Japan een nieuwe methode om de concentratie van diverse elektrolyten in het lichaam op een eenvoudigere manier te kunnen meten door het gebruik van een nanotransistor.

30 april 2018

Eerste artikelen gepubliceerd in TU Delft open-accesstijdschrift Superhero Science and Technology

In dezelfde week dat Avengers: Infinity War, de nieuwste superheldenfilm uit Hollywood, wereldwijd in première ging, zijn in een nieuw online tijdschrift met superhelden als thema de eerste artikelen en een redactioneel stuk gepubliceerd. De artikelen in Superhero Science and Technology concentreren zich op twee leden van de Avengers: de Winter Soldier (Bucky Barnes) en Iron Man (Tony Stark).