11 januari 2018

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

11 januari 2018

Biomechanical Engineering viert vijftigste verjaardag

De afdeling Biomechanical Engineering viert in 2018 haar 50-jarig bestaan. Relatief jong, in een faculteit van meer dan 150 jaar oud, maar toch een feestelijk moment om bij stil te staan. Wat legde de basis voor Biomechanical Engineering, een van de zeven afdelingen van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de TU Delft?

02 januari 2018

Onderzoekers TU Delft ontwikkelen hybride meta-biomateriaal dat levensduur heupimplantaten kan verlengen

Niet in de natuur te vinden, maar wel met een 3D printer en al bestaande biomaterialen te creëren: een hybride meta-biomateriaal dat bot ingroei bevordert. Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een meta-implantaat dat conventioneel meta-biomateriaal met auxetisch meta-biomateriaal combineert. Belangrijk omdat deze laatste - in tegenstelling tot natuurlijke materialen- een negatieve Poisson’s ratio heeft. Dit betekent dat het materiaal zich zijdelings uitzet (het wordt dikker) wanneer het wordt uitgerekt. Met deze eigenschap kan het materiaal zorgen voor onder meer een betere verankering van heupimplantaten. Op 2 januari 2018 publiceren de Delftse wetenschappers hun vindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Materials Horizons.

Scooter wordt ingezet als mini Power Plant

Ad van Wijk, endowed professor of future energy system, and his postdoc Carla Robledo from the Department of Process & Energy have succeeded for the first time in Europe in using an electric scooter, which runs on hydrogen, as a Power Plant. In the context of the upcoming holiday period, they had a hydrogen-powered scooter in the ‘Vehicle-to-load’ stand turn on the lights of a mini Christmas tree during the inauguration event of their Mini Car as Power Plant (miniCaPP) programme

NWO kent twee promotieplaatsen toe voor vernieuwend High Tech onderzoek

Het HTSM-project ‘Stable and Adjustable Mechanisms for Optical Instruments and Implants (SAMOII)’ van dr. Matthijs Langelaar, professor Fred van Keulen en professor Just Herder van de afdeling Precision and Microsystems Engineering is door NWO-TTW gehonoreerd met een subsidie voor twee promotieplaatsen.

Jan-Willem van Wingerden benoemd tot hoogleraar Data Driven Control

Prof. dr. ir. Jan-Willem van Wingerden is met ingang van 12 december benoemd tot hoogleraar Data Driven Control bij het Delft Centre for Systems and Control. Jan-Willem van Wingerden richt zich in zijn onderzoek op de meet– en regeltechniek van grootschalige mechatronische systemen die gedreven worden door een verstoring zoals bijvoorbeeld wind of golven. Uniek is dat zijn onderzoek zich bevindt op het raakvlak van meet –en regeltechniek en werktuigbouwkunde.

15 december 2017

DENS research programme to improve new steel product development

The Materials Science and Engineering department of the faculty of 3mE (TU Delft) is the main academic partner in a unique research programme that will revolutionize advanced high strength steel production.

07 december 2017

Burak Eral en Luigi Sasso slaan handen ineen om nierstenen tegen te gaan

Toen de kans zich voordeed om een cohesieproject op te zetten greep Burak Eral deze met beide handen aan. Burak Eral is Tenure-Track docent bij de Afdeling Process & Energy op het gebied van crystallization & solids processing. Hij wist meteen met wie hij graag wilde gaan samenwerken; Luigi Sasso, Tenure-Track docent bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering en expert op het gebied van micro manufacturing en sensors. Een goede match blijkt. Burak en Luigi bedachten een methode om nierstenen te bestrijden.

06 december 2017

Sergio Grammatico ontvangt TOP-subsidie van NWO

Sergio Grammatico, assistant professor bij de afdeling DCSC, heeft een toekenning ontvangen voor een TOP-Subsidie voor vrij onderzoek in wiskunde van NWO voor zijn onderzoek ‘Complex Network Games: The Scenario Approach’ .

06 december 2017

Volkert van der Wijk is Constructeur van Verdienste 2017

Volkert van der Wijk, universitair docent ‘Snel bewegende dynamisch gebalanceerde robotica’ bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering, is door het vakblad de Constructeur (Engineersonline) uitgeroepen tot Constructeur van Verdienste 2017. Volkert van der Wijk weet op sublieme wijze kunst, mechanica en robotica te combineren