Handleiding Masterkeuze

Om de juiste studiekeuze te maken moet je je goed voorbereiden. Je moet weten wat jouw wensen zijn en wat de verschillende opleidingen te bieden hebben. Ga bij het kiezen van een master uit van jezelf en niet van het aanbod; begin dus bij jezelf! Voor uitgebreidere hulp kun je terecht bij de studieadviseurs.

Studiekeuzeproces
Doorloop eerst stapsgewijs het studiekeuzeproces. De volgende stappen zijn een soort checklist voor jezelf, zodat je een goed en weloverwogen keuze kan maken.

Stap 1: Besef dat je moet kiezen en accepteer onzekerheid

Gun jezelf dat je 'het nog niet weet' in de wetenschap dat je er wel aan werkt. Vraag je af wat je huidige situatie is. Hoe wil je van hieruit verder? Wat heb je al ondernomen? (Nog) niet weten wat je wilt kan stress opleveren. Houd je hoofd koel als je een keuze moet maken. Een snelle keuze kan op korte termijn stress wegnemen, maar op lange termijn veel meer ellende veroorzaken.

Tip: Neem de tijd, en reserveer een aantal uren per week voor studiekeuze. 

Stap 2: Exploreren

Neem de vrijheid om van alles te bekijken en onderzoek wat je interessant lijkt. Ga kijken, ga praten, ga ervaren. Probeer hierbij niet te oordelen, maar sta open voor alle informatie. Vraag je af wat je doelen zijn. Hoe kun je die bereiken? Welke eisen en wensen heb je bij de opleiding? Wil je later een goed betaalde baan? Wil je een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren? Ambieer je later een manager te worden en leiding te geven of wil je liever uitvoeren of onderzoekend bezig zijn? Zet dit voor jezelf op een rijtje.

Tip: Stel een lijstje op met criteria waaraan een opleiding moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan inhoud, onderwerpen, lesvormen, niveau, loopbaanmogelijkheden, sfeer en locatie.

Stap 3: Wie ben je, wat wil je en wat kun je?

Wat geeft jou energie? Bedenk drie activiteiten die je graag terug zou zien in een toekomstig beroep. Wat zijn je sterke eigenschappen? En je zwakke? Praat er eens over met mensen in je omgeving.  

Stap 4: Vergelijken van de opleidingen

Als je eenmaal een beter beeld hebt van wat je leuk vindt en wat je belangrijk vindt, kun je diverse opleidingen met elkaar vergelijken. Bij stap 2 heb je een lijstje opgesteld met criteria waaraan een opleiding moet voldoen. Toets nu de opleidingen die passen bij jouw doelen, capaciteiten, interesse(s) en andere wensen. Zorg altijd dat je meerdere studies grondig bekijkt, want met slechts één alternatief word je vaak minder kritisch. Iets wat je heel erg aanspreekt bij een bepaalde studie, kan ook weer een nieuw criterium opleveren.

Tip: Toets je bevindingen. Bespreek je overwegingen met mensen uit je omgeving. Het is niet de bedoeling dat zij vertellen wat je moet gaan studeren, maar dat ze je helpen de zaken helder op een rijtje te krijgen. Heb je geen dingen over het hoofd gezien? Een buitenstaander kijkt er vaak wat frisser tegenaan. 

Stap 5: Kiezen

Als je weet wat je zoekt en je hebt passende mogelijkheden gevonden, dan kun je gaan afwegen. Zorg dat je alle informatie hebt die nodig is om te kunnen beslissen. Laat dit rustig op je inwerken. Slaap er een paar nachtjes over. Als het kwartje niet meteen valt, kan het ook goed zijn er een tijdje niet meer aan te denken. Vertrouw ook op je intuïtitie, meestal komt de echte beslissing onverwacht. 

Stap 6: Actie

Meld je aan voor de studie van jouw keuze en ga dit nieuwe avontuur vol goede moed en enthousiasme tegemoet. 

Stap 7: Heft in eigen hand nemen

Mocht je toch niet helemaal tevreden zijn met je studiekeuze besef dat jijzelf ook invloed hebt op de invulling van je master door middel van je electives, thesis en masteronderzoek. En dat meerdere wegen naar Rome leiden.