dr. ir. Arjo (A.J.) Loeve

Na mijn afstuderen als Werktuigkundig ingenieur in de Mastervariant Biomedical Engineering aan de TU Delft, ben ik op 12 juni 2012 gepromoveerd bij dezelfde vakgroep op mijn proefschrift "Shaft-Guidance for Flexible Endoscopes". (Of download direct: PDF 18.7 mb)

De combinatie van de geavanceerde techniek van morgen en een dosis geneeskunde maakt dit onderzoeksgebied altijd spannend en zelfs levensreddend. Of we nu een prothese of chirurgisch instrument bedenken of verbeteren, of dat we onderzoek doen naar mechanische eigenschappen van het menselijk lichaam, er wordt altijd gewerkt aan oplossingen voor meer en betere mogelijkheden in de geneeskunde.

Momenteel ligt mijn focus op het ontwikkelen van makkelijk schoon te maken klinische instrumenten en op het uitbouwen van mijn onderzoekslijn "Engineering for Forensics", waarin we ons richten op hulpmiddelen en workflow in het forensisch veld. Dit blijkt ontzettend veel overeenkomsten te hebben met het medisch-technisch werkgebied.  

Mijn visie: De sleutel tot succesvolle oplossingen in het forensisch- en medisch-technologisch veld ligt 1) in het ontleden van problemen totdat de fundamentele kern ervan is gevonden en wordt begrepen en 2) het oplossen van deze kernproblemen met de simpelste (maar niet simpelere) oplossing die bedacht kan worden.

Helemaal nieuw is de MOOC (Massive Open Online Course) genaamd “Forensic Engineering – Learning from Failures” die ik samen met collega’s Karel Terwel (Faculteit CiTG) en Michiel Schuurman (Faculteit L&R) heb ontwikkeld. In deze gratis online cursus die vanaf 17 oktober 2017 op www.edX.org te vinden is leer je hoe je gestructureerd kunt onderzoeken waarom een technisch systeem gefaald kan hebben. En niet minder belangrijk: Door dit goed te doen, leer je ook hoe je dit falen in de toekomst kunt voorkomen.

Op de TU Delft werk ik nu als: 

  • onderzoeker en projectleider met het Nederlands Forensisch Instituut en de Politie aan een breed scala forensische ontwikkelingen in mijn onderzoekslijn "Engineering for Forensics",
  • onderzoeker met het Erasmus MC aan de ontwikkeling van een nieuwe sensor voor het meten van bloeddrukgolven,
  • docent en blokcoördinator bij de opleiding Klinische Technologie.

Naast mijn werk als onderzoeker werk ik als zelfstandig fotograaf (www.arjoloeve.nl), zeil, skate en schaats ik en maak ik muziek.  

Curriculum Vitae

View CV (PDF 275kB)

Publications

Google Scolar

Research

Zie CV (PDF 275kB) voor een volledig overzicht.

SHAPE - Schachtgeleiding voor flexibele endoscopen
TraceWard - Drag trace prevention in sexual assault evidence collection
Engineering for Forensics - Innovating forensic tools and methods
Dental Drill with Sensory Feedback - Dental drill with integrated OCT scanning technology - STW project
FUSIMO - Patient specific modeling and simulation of focused ultrasound in moving organs

Media Exposure

Arjo Loeve

Delft University of Technology Faculty of Mechanical Engineering BioMechanical Engineering

/* */