Prosperos

Bekijk de meest recente resultaten

De ontwikkeling van slimme botimplantaten stimuleert vitaliteit in de regio

Het internationale onderzoeksproject Prosperos (PRinting PERsonalized orthopaedic implantS) belooft patiënten functioneel herstel door de ontwikkeling van gepersonaliseerde bio-actieve bot implantaten. De succesvolle ontwikkeling van deze slimme implantaten stelt patiënten in staat om in beweging te blijven en dit verbetert de kwaliteit van leven voor een steeds ouder wordende bevolking . Prosperos levert daardoor een grote maatschappelijke bijdrage aan het gezond oud worden.

Voordelen van gepersonaliseerde bot implantaten

‘In de nabije toekomst kunnen we dankzij dit unieke project onze botimplantaten straks op maat 3D printen voor elke individuele patiënt. 3D-printing maakt het naar verwachting over 3 of 4 jaar namelijk mogelijk om op basis van een scan van je huidige gewricht straks een perfect passende nieuwe versie te printen en eenvoudig succesvol te plaatsen. Speciale coatings die ook in het project ontwikkeld worden maken het vervolgens mogelijk om infecties te remmen, ontstekingen te voorkomen en/of nieuwe botgroei te stimuleren. Dankzij de open structuur van het geprinte implantaat groeit lichaamseigen, nieuw bot hier makkelijk in. Hierdoor herstelt de patiënt niet alleen sneller, ook beleven patiënten langer plezier aan hun implantaten. In tegenstelling tot de huidige botimplantaten die een beperkte levensduur van 10 tot 20 jaar hebben gaan de ‘slimme’ implantaten zo meteen naar verwachting veel langer mee.Bedenk maar eens wat een enorme voordelen het slagen van dit unieke project tot gevolg heeft: De patiënt is beter geholpen, doordat het nieuwe implantaat optimaal aansluit op zijn of haar lichaam, hij/zij sneller en met minder complicaties herstelt en er ook nog langer mee vooruit kan. Voor de gezondheidszorg betekent het een beter resultaat met minder operaties en minder nazorg. De kwaliteit van de zorg verbetert en gaat notabene gepaard met een zorgkostenverlaging voor de maatschappij. Iedereen wint daarbij dus.’ Aldus Chris Arts, eindverantwoordelijk voor het samenwerkingsproject Prosperos, namens Maastricht UMC.

Van multi-disciplinair onderzoek naar toepassing in het ziekenhuis

Het project Prosperos sluit nauw aan binnen de overeenkomst die de provincies Vlaams-Brabant en Nederlands Limburg hebben gesloten om de ontwikkelingen rondom regeneratieve geneeskunde in de regio te versterken. Naast het Maastricht UMC+ participeren nog vier universiteiten:

  • Katholieke Universiteit Leuven
  • UMC Utrecht
  • Delft University of Technology
  • Uniklinik RWTH Aachen
    Ook het MKB is met zeven partners bijzonder goed vertegenwoordigd:
  • Medanex Clinic BVBA
  • 2Move Implants BV
  • LayerWise NV
  • 4WEB EU. B.V
  • Surfatek BV
  • Antleron BVBA
  • • Xilloc Medical BV

Prof. dr. Lodewijk van Rhijn, hoofd van de afdeling Orthopedie in het Maastricht UMC+ vult aan: “Dit project laat op innovatieve wijze zien hoe we fundamenteel onderzoek naar biomaterialen en celgroei kunnen omzetten in klinische toepassingen voor de patiënt.”

De onderzoekers hopen over vier jaar de eerste toepassing van de implantaten in de kliniek te kunnen presenteren. Dit project stimuleert bovendien de economische ontwikkeling in de regio en daarbuiten, door innovatie en het delen van kennis. Het project levert directe en indirecte werkgelegenheid op bij de betrokken bedrijven en kennisinstellingen. Alleen al in de Euregio Vlaanderen-Nederland zorgt Prosperos voor minstens 20 nieuwe banen.Met de totstandkoming van internationale samenwerking op dit gebied wordt de vitaliteit van en in de regio gestimuleerd.

Prosperos is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma voor slimme, groene in inclusieve groei met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu