1130 resultaten
31 augustus 2017

Vier ERC Starting Grants voor onderzoekers TU Delft

Vier onderzoekers van de TU Delft hebben van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant gekregen.

31 augustus 2017

Stap dichterbij alternatief voor chroom-6-gebaseerde aluminium oppervlaktebehandeling voor lijmverbindingen in vliegtuigbouw

Vanwege de gezondheidsrisico’s verbonden aan gebruik van chroom-6 (Cr6+) voor (onder andere) oppervlaktebehandeling tegen corrosie van aluminium wordt er hard gezocht naar alternatieven. Tot nog toe is het lastig gebleken alternatieven te vinden die een vergelijkbare goede bescherming bieden, met name voor toepassingen in zwaar corrosieve omstandigheden. Onderzoekers van onder andere de TU Delft hebben nu ontdekt dat een alternatief hechtingsmechanisme een ingewikkeld samenspel is tussen de ruwheid van het oppervlak (oppervlaktemorfologie) en de gebruikte oxide (oppervlaktechemie). Daarmee komen alternatieven voor Cr6+-oppervlaktebehandeling een stap dichterbij, ook voor lijmverbindingen in de vliegtuigbouw. Zij publiceren hierover in Nature's partner journal Material Degradation.

25 augustus 2017

29/08 start groot meetprogramma tussen Ameland en Terschelling

Op 29 augustus 2017 start tussen Ameland en Terschelling een 5-weeks meetprogramma om de wisselwerking tussen wind, golven, zandverplaatsing en bodemleven in kaart te brengen.

24 augustus 2017

'Nano-hashtags' kunnen definitief bewijs leveren Majorana-deeltjes

Een internationaal team onderzoekers van TU Eindhoven, QuTech, TU Delft en de Universiteit van Californië – Santa Barbara presenteert deze week in Nature een geavanceerde quantumchip om het definitieve bewijs voor de mysterieuze Majorana-deeltjes te kunnen leveren, de in 2012 voor het eerst aangetoonde deeltjes die tegelijk hun eigen antideeltje zijn.

16 augustus 2017

Wageningen University & Research en TU Delft lanceren masteropleiding grootstedelijke vraagstukken in Amsterdam

Vanaf september start in hartje Amsterdam MSc MADE: een multi-disciplinaire masteropleiding van de TU Delft en Wageningen University & Research, die hands-on aan de slag gaat met de grootstedelijke vraagstukken van Amsterdam en metropoolregio's wereldwijd.

14 augustus 2017

Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging

Op zondagochtend 13 augustus fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

08 augustus 2017

Spectaculaire filmbeelden met drones dankzij algoritme

Drones kunnen worden gebruikt voor het maken van bijzondere filmbeelden, maar dat soort shots zijn erg duur en hebben beperkingen.

06 augustus 2017

Studententeam Forze Delft pakt wereldprimeur met waterstofraceauto

Tijdens de Gamma Racing Day op 6 augustus 2017 heeft het studententeam Forze Hydrogen Electric Racing van de TU Delft deelgenomen aan een fossiele brandstofcompetitie op het TT circuit in Assen. De studenten deden dit met een 100% schone waterstof-elektrische auto. Hiermee zette het team een wereldprimeur met waterstof neer in de conventionele racewereld.

02 augustus 2017

Beter begrip van de quantumwereld met quantum dots

Quantumgedrag speelt een cruciale rol in belangrijke materiaaleigenschappen zoals supergeleiding en magnetisme.

27 juli 2017

5 Veni toekenningen voor onderzoek aan de TU Delft

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft deze week de Veni-beurzen toegekend. De Veni biedt aan veelbelovende jonge wetenschappers de mogelijkheid om gedurende drie jaar hun eigen ideeën verder te ontwikkelen.