1192 resultaten
14 december 2017

Ruimteonderzoeksinstituut SRON naar Leiden en Delft

Ruimteonderzoeksinstituut SRON dat nu in Utrecht is gevestigd, komt naar Zuid-Holland.

13 december 2017

International Award van AGU voor Huub Savenije

Hydroloog prof. Huub Savenije van de TU Delft krijgt op woensdag 13 december van de American Geophysical Union (AGU) de prestigieuze International Award. De International Award wordt jaarlijks toegekend voor het leveren van ‘een uitmuntende bijdrage aan de aard- en ruimtewetenschappen en het nuttig inzetten van wetenschap voor ontwikkelingslanden’.

12 december 2017

Jetty van Ginkel wint NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs

De Delftse promovendus Jetty van Ginkel krijgt de NWO Natuurkunde Valorisatiehoofdstuk Prijs 2017. Ze ontvangt de prijs voor het valorisatiehoofdstuk in haar proefschrift getiteld 'Peptide Fingerprinting Using Single-Molecule Fluorescence'.

08 december 2017

Supergoedkoop naar 3D-echo

Een plastic dopje waarin her en der gaatjes zijn geprikt. Met deze ogenschijnlijk simpele aanpassing kunnen hoge kwaliteit 3D-echo’s worden gemaakt, voor veel minder geld. Wetenschappers van het Erasmus MC en de TU Delft publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances van vrijdag 8 december.

08 december 2017

13 december 2017: Uittreerede Abdelkader Benali aan de TU Delft

Met de Uittreerede op woensdagavond 13 december 2017 sluit schrijver en programmamaker Abdelkader Benali zijn termijn als Cultural Professor aan de TU Delft af. Bij de Uittreerede presenteert Benali met de studenten van zijn masterclass verhalen, constructies en ideeën voor ‘het ideale plein’.

07 december 2017

Extra hitte in Nederlandse steden goed te verminderen door reflecterende daken

Aanpassing van de kleur van dakpannen kan helpen om extreme temperaturen in Nederlandse steden aanzienlijk te reduceren. Dat stelt Leyre Echevarría Icaza, die op vrijdag 8 december aan de TU Delft promoveert op dit onderwerp.

06 december 2017

Twee Delftse onderzoekers als researchers-in-residence aan de slag in Koninklijke Bibliotheek

Antoine Peris (Bouwkunde) en Cynthia Liem (Informatica) zijn de nieuwe researchers-in-residence bij de Koninklijke Bibliotheek (KB). Zij zullen in 2018, samen met het Digital Humanities-team van de KB, zes maanden onderzoek doen naar respectievelijk de beeldvorming van steden in de media en het traceren van verwijzingen naar muziekstukken in gedigitaliseerde kranten.

06 december 2017

Wetenschappelijke doorbraak bij metingen aan composieten scheepsschroef

Promovendus Pieter Maljaars en Mirek Kaminski, professor Ship and Offshore Structures bij de afdeling Maritime and Transport Technology, bereikten in hun onderzoeksproject Greenprop een belangrijke wetenschappelijke doorbraak.

06 december 2017

Negen universiteiten maken virtuele studentenuitwisseling mogelijk

Studenten van negen universiteiten wereldwijd kunnen vanaf januari 2018 online keuzevakken volgen aan elk van deze instellingen en de behaalde studiepunten bijschrijven aan hun eigen universiteit.

29 november 2017

‘Origami’-raatstructuren met oppervlaktepatronen op nanoschaal

Geïnspireerd door de Japanse papiervouwkunst origami werken onderzoekers van de TU Delft aan de ontwikkeling van een alternatief voor 3D-printen waarmee het mogelijk is eindproducten te maken die over veel meer functionaliteiten beschikken dan in het geval van een standaard 3D-printproces. Deze extra functionaliteiten kunnen bijvoorbeeld worden toegepast in medische implantaten of apparaten met flexibele elektronica. In de publicatie in Science Advances van woensdag 29 november beschrijven de wetenschappers hoe zij hun techniek succesvol hebben weten toe te passen op raatstructuren.