1181 resultaten
13 november 2017

Toerisme en luchtvaart maken Parijse doelen onhaalbaar

In het jaar 2100 vliegt de wereldbevolking negen keer zo veel kilometers als in 2015, en over dezelfde periode verdubbelt de gemiddelde reisafstand van alle toeristische reizen. De luchtvaart, voor 90% toerisme, ontkomt niet aan een sterke afname van de groei of zelfs geen groei, als we de klimaatdoelen willen halen. Dat zegt Paul Peeters, die op woensdag 15 november op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft.

09 november 2017

Universiteitsfonds Delft presenteert de acht beste afstudeerders TU Delft 2017

Vandaag maakt het Universiteitsfonds Delft de acht beste afstudeerders 2017 van de TU Delft bekend. Elk jaar nomineren de faculteiten hun Beste Afstudeerder. Op 22 november strijden de acht recent cum laude afgestudeerde studenten tijdens de Best of TU Delft Award Ceremony voor de titel Best Graduate 2017.

08 november 2017

SURF onderwijsprijs voor Felienne Hermans

Felienne Hermans, docent Software Engineering, heeft vandaag een SURF Onderwijsaward ontvangen. SURF reikte tijdens haar Onderwijsdagen prijzen uit aan mensen die het verschil maken in onderwijsinnovatie. Hermans ontving de prijs in de categorie docenten voor haar inspanningen om studenten en kinderen te leren programmeren, en te onderzoeken hoe je dat het beste kunt doen.

31 oktober 2017

Inauguratie Ruud Balkenende: ‘Productontwerpers moeten zorgen dat hun producten opnieuw te gebruiken zijn’

Grondstoffen worden steeds schaarser en bij het maken van producten neemt de milieubelasting alleen maar toe. Ontwerpers moeten daarom veel meer dan nu rekening houden met de mogelijkheden van hergebruik van hun producten. En als dit op een slimme manier gebeurt, is het nog aantrekkelijk voor bedrijven ook. Dat is de boodschap van hoogleraar ‘Circular Product Design’ Ruud Balkenende, die op 10 november (vanaf 15:00 uur) zijn inaugurele rede uitspreekt in de Aula van de TU Delft.

31 oktober 2017

Bas Hensen wint prijs voor beste natuurkundeproefschrift

Met zijn proefschrift ‘Quantum Nonlocality with Spins in Diamond' heeft Bas Hensen de NWO Natuurkunde Proefschrift Prijs 2017 gewonnen. Hensen, die zijn promotie-onderzoek bij QuTech uitvoerde, beschreef met dit proefschrift de eerste ‘loophole-free Bell test’ ter wereld, . De test leverde onomstotelijk bewijs voor het bestaan van quantumverstrengeling. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden.

31 oktober 2017

Wetenschappers zetten belangrijke stap met zelfvouwende voorwerpen

Onderzoekers aan de TU Delft hebben met behulp van origami en 3D-printing platte structuren gemaakt die zichzelf tot driedimensionale constructies kunnen vouwen (bijvoorbeeld een tulp). De constructies kunnen zichzelf volgens een vooraf geplande volgorde opbouwen, zodat sommige delen eerder samentrekken dan andere. Normaal gesproken werden hiervoor dure printers en speciale materialen gebruikt. Maar de onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarvoor alleen een normale 3D-printer nodig is, en printmateriaal dat overal verkrijgbaar is. Dit onderzoek kan onder meer leiden tot een grote verbetering van botimplantaten.

Leerstoel ‘Geothermal Engineering’ verzilvert zijn succes

Na vier succesvolle jaren is de financiering van de leerstoel Geothermal Engineering per 1 oktober 2017 overgenomen door de TU Delft. Een groot aantal alumni van Geoscience & Engineering heeft deze leerstoel vanaf het begin tot de overdracht mede mogelijk gemaakt en gefinancierd.

26 oktober 2017

LEaDing Fellows postdocs programme: tweede call

De tweede call for proposals voor het LEaDing Fellows postdocs Programme staat open vanaf 1 november 2017. In deze call zijn 40 posities beschikbaar. De deadline is 10 januari 2018.

26 oktober 2017

Supergeleidende qubits: hoe kleiner hoe beter

Het begon als zeer fundamenteel onderzoek naar licht-materie-interactie, bedoeld om de grenzen van de quantum mechanica te verkennen, maar het leverde een veelbelovend nieuw ontwerp op voor een supergeleidende ‘transmon’ qubit.

26 oktober 2017

Elektriciteit omzetten en opslaan in chemische verbindingen noodzakelijk voor energietransitie

Efficiënte energieopslag is noodzakelijk voor een zinnige transitie naar duurzame energiebronnen. Dat betekent wel dat we duurzaam opgewekte elektriciteit (gedeeltelijk) zullen moeten omzetten en opslaan in chemische verbindingen. Dat stelt Wiebren de Jong in zijn intreerede als hoogleraar aan de TU Delft op vrijdag 27 oktober.