1146 resultaten
14 september 2017

Julia Cramer wint Minerva-Prijs 2017 van NWO

Julia Cramer is de winnaar van de Minerva-Prijs 2017 van NWO. Cramer ontvangt de prijs voor haar onderzoek op het gebied van quantumwetenschap en -technologie. Elke twee jaar bekroont het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker met de Minerva-Prijs. De commissie is erg onder de indruk van de kwaliteit van Cramers artikel dat in 2016 in Nature Communications onder haar leiding verscheen.

11 september 2017

Onderzoeker TU Delft tovert lucht om in alcohol

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar TU Delft-promovendus Ming Ma heeft echt een manier gevonden om alcohol uit de lucht te halen. Wat nauwkeuriger gezegd heeft hij een manier ontdekt om het elektroreductieproces van CO2 zo effectief en nauwkeurig te beheersen dat er een breed scala aan nuttige producten, waaronder alcohol, mee kan worden geproduceerd. Zo kan CO2 als hulpbron worden ingezet, wat weleens cruciaal kan blijken te zijn bij het tegengaan van klimaatverandering. Hij promoveert op 14 september.

07 september 2017

TU Delft ontvangt opnieuw positief NVAO-oordeel voor de instellingstoets kwaliteitszorg

Anka Mulder, Vice President Education and Operations van de Technische Universiteit Delft, ontving vandaag uit handen van NVAO-voorzitter Anne Flierman een positief besluit voor de instellingstoets kwaliteitszorg. De TU Delft is daarmee de eerste Nederlandse hogeronderwijs-instelling die de tweede ronde van deze kwaliteitsbeoordeling op instellingsniveau heeft doorlopen en direct succesvol heeft afgerond.

07 september 2017

Ontdekking chromosoom-motortje steunt DNA-lussentrekkers

Het is een van de mysteries van de biologie: hoe verdeelt een cel zijn DNA netjes over twee dochtercellen?

05 september 2017

TU Delft op plaats 63 in THE Ranking

De TU Delft staat dit jaar op plaats 63 in de wereldwijde Times Higher Education (THE) Ranking, een daling van vier plaatsen ten opzicht van vorig jaar. In 2015 stond Delft op 65 en in 2014 op 71. Universiteitsranglijsten worden veel geraadpleegd door internationale studenten en wetenschappers die in het buitenland willen studeren of werken.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

Vier ERC Starting Grants voor onderzoekers TU Delft

Vier onderzoekers van de TU Delft hebben van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant gekregen.

John Stewart Bell Prize voor Ronald Hanson

De tweejaarlijkse ‘John Stewart Bell Prize for Research on Fundamental Issues in Quantum Mechanics and Their Applications’ gaat dit jaar naar prof. Ronald Hanson van de TU Delft/QuTech.

31 augustus 2017

Stap dichterbij alternatief voor chroom-6-gebaseerde aluminium oppervlaktebehandeling voor lijmverbindingen in vliegtuigbouw

Vanwege de gezondheidsrisico’s verbonden aan gebruik van chroom-6 (Cr6+) voor (onder andere) oppervlaktebehandeling tegen corrosie van aluminium wordt er hard gezocht naar alternatieven. Tot nog toe is het lastig gebleken alternatieven te vinden die een vergelijkbare goede bescherming bieden, met name voor toepassingen in zwaar corrosieve omstandigheden. Onderzoekers van onder andere de TU Delft hebben nu ontdekt dat een alternatief hechtingsmechanisme een ingewikkeld samenspel is tussen de ruwheid van het oppervlak (oppervlaktemorfologie) en de gebruikte oxide (oppervlaktechemie). Daarmee komen alternatieven voor Cr6+-oppervlaktebehandeling een stap dichterbij, ook voor lijmverbindingen in de vliegtuigbouw. Zij publiceren hierover in Nature's partner journal Material Degradation.

25 augustus 2017

29/08 start groot meetprogramma tussen Ameland en Terschelling

Op 29 augustus 2017 start tussen Ameland en Terschelling een 5-weeks meetprogramma om de wisselwerking tussen wind, golven, zandverplaatsing en bodemleven in kaart te brengen.