Laatste Nieuws

1255 resultaten
rss
28 maart 2018

TU Delft koploper in innovatief onderwijs volgens benchmark MIT

De TU Delft is een van de thought leaders in innovatief onderwijs volgens het rapport van MIT, ondermeer vanwege het open en online onderwijs, en de ambitieuze, succesvolle studentenprojecten.

28 maart 2018

Wetenschappers ontdekken functie Cas4-eiwit in CRISPR-Cas-verdedigingssystemen

Om DNA in levende cellen heel precies te herschrijven gebruiken onderzoekers van over de hele wereld steeds vaker een bacterieel verdedigingsmechanisme genaamd CRISPR-Cas9. Deze nieuwe techniek heeft gene editing een stuk eenvoudiger en preciezer gemaakt. Maar hoe deze systemen in de natuur functioneren, is nog niet helemaal duidelijk. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu de rol vastgesteld van een van een eiwit dat bij veel CRISPR-systemen betrokken is: Cas4. Het blijkt dat dit eiwit 'herinneringen' helpt vormen van binnenvallende virussen. De virusherinneringen die met Cas4 worden verkregen helpen de cel om een binnenvallend virus snel te ontdekken en uit te schakelen, en vergroot zo de overlevingskans van de bacterie. De ontdekking is een belangrijke nieuwe stap in de richting van een volledig begrip van CRISPR-systemen.

25 maart 2018

Onhoorbaar infrageluid ook bruikbaar voor weers- en klimaatverwachting

Infrageluid kan worden gebruikt voor weers- en klimaatverwachtingen, zo blijkt uit onderzoek van Pieter Smets, werkzaam bij de TU Delft en het KNMI. Via deze onhoorbaar lage geluidstonen kan namelijk een beter beeld worden verkregen van de stratosfeer, waar nauwelijks op een andere manier kan worden gemeten. Smets promoveert op woensdag 28 maart op dit onderwerp aan de TU Delft.

23 maart 2018

Elektrische auto direct en snel op te laden via zonnepanelen

Onderzoeker Gautham Ram Chandra Mouli ontwikkelde een systeem waarmee elektrische auto’s direct en snel zijn op te laden met zonnestroom.

23 maart 2018

TU Delft krijgt een Open Education Award voor Strategisch Kader 2018-2024

De TU Delft krijgt een Open Education Award in de categorie Open Policies van het internationale Open Education Consortium, op basis van de verwevenheid van openheid in Impact voor een betere samenleving, het strategisch kader 2018-2024.

22 maart 2018

Toevoeging van kalium verbetert nieuwe generatie perovskietzonnecellen

Een eenvoudige kaliumoplossing kan de efficiëntie van de volgende generatie zonnecellen verhogen door ze in staat te stellen meer zonlicht om te zetten in elektriciteit.

22 maart 2018

Delftse biotechpionier Mark van Loosdrecht krijgt 2018 Stockholm Water Prize

Mark van Loosdrecht (TU Delft en Bruce Rittmann (Arizona State University) zijn de winnaars van de 2018 Stockholm Water Prize vanwege hun revolutionaire werk aan het verbeteren van (afval)waterbehandeling. Dit is vandaag in Stockholm bekend gemaakt tijdens de Wereldwaterdag. Hun vooruitstrevende onderzoek naar microbiologische processen en de daaruit voortvloeiende innovaties hebben geleid tot vermindering van kosten en energieverbruik in afvalwaterbehandeling, maar ook tot het terugwinnen van stoffen daaruit.

22 maart 2018

PME'er Nima Tolou wint Prins Friso Ingenieursprijs

Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

21 maart 2018

Mysterie superieure Leeuwenhoek-microscoop na 350 jaar opgelost

Onderzoekers van de TU Delft en Rijksmuseum Boerhaave hebben een eeuwenoud raadsel rond de microscopen van Antoni van Leeuwenhoek opgelost.

19 maart 2018

TU Delft maakt plan voor energieneutraal Amsterdam

De routekaart naar een energieneutrale stad in 2040 kan een pittig dossier worden voor de Amsterdamse gemeenteraad. Het masterplan van TU-hoogleraar Andy van den Dobbelsteen maakt de enorme schaal van de ambitie duidelijk. Lees het hele Delta-artikel.