1110 resultaten
01 juni 2017

Distillatie brengt quantum internet een stap dichterbij

Wetenschappers zijn wereldwijd aan het werk om een niet-af-te-luisteren internet te bouwen gebaseerd op verstrengeling – de onzichtbare quantum-fysisch band tussen deeltjes. Een grote uitdaging is dat deze verstrengeling bij elk nieuw knooppunt zwakker wordt. Wetenschappers uit Delft en Oxford zijn er nu in geslaagd om een sterke verstrengelingsverbinding te distilleren uit meerdere zwakkere verbindingen. Deze doorbraak maakt het op korte termijn mogelijk om voor het eerst rudimentaire quantumnetwerken te bouwen, en levert meteen een essentieel element voor een toekomstig quantum internet. De wetenschappers publiceren dit werk vandaag in het tijdschrift Science.

Samenwerking Microsoft en TU Delft van start

Vandaag starten Microsoft en de TU Delft feestelijk hun nieuwe samenwerking: Microsoft en QuTech gaan langjarig intensief samenwerken aan de ontwikkeling van topologische qubits, een potentiële kandidaat voor een toekomstige quantumcomputer.

TU Delft Research Exhibition: Showcase van veelbelovend onderzoek TU Delft

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in wetenschap en technologie is essentieel in de hedendaagse (zaken)wereld. De TU Delft heeft een naam hoog te houden op het gebied van slimme technische oplossingen voor de maatschappij. Van robots voor de klas tot bepalen wanneer planten dorst hebben, van het voorspellen van golven tot bescherming tegen corrosie: op de TU Delft Research Exhibition op 6, 7 en 8 juni worden 175 van de meest uiteenlopende en veelbelovende Delftse vindingen gepresenteerd. Het programma biedt een mix van interactieve presentaties, speed lectures en excursies naar diverse onderzoeksfaciliteiten van de TU Delft.

31 mei 2017

Dutch researchers work on future generation high-efficiency solar cells in the NWO Joint Solar Program III

Dutch organization NWO has approved the third edition of the so-called Joint Solar Program III (JSPIII) aimed at the development of future generation high-efficiency solar cells.

31 mei 2017

Tom Dumoulin wint Giro d’Italia in aerodynamisch pak mede ontwikkeld door TU Delft

30 mei 2017

Eight VIDI grants for TU Delft

NWO has awarded 8 experienced researchers from TU Delft with a VIDI grant worth 800,000 euros. The grant enables them to develop their own innovative line of research and set up their own research group.

26 mei 2017

Pas ontdekte micro-organismen uit Siberische sodameren zetten organisch materiaal direct om in methaan

Onderzoekers uit Delft en Moskou hebben een nieuwe klasse micro-organismen ontdekt in Siberische sodameren. Deze organismen groeien in verzadigde soda met een pH-waarde van 10 en zetten organisch materiaal om in methaangas. Op vrijdag 26 mei publiceren ze samen met collega’s uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje een rapport van hun bevindingen in Nature Microbiology.

23 mei 2017

Wereldwijd snellere toename van gemiddelde zeespiegelstijging dan eerder gedacht

De zeespiegel op aarde stijgt. Onderzoekers van de TU Delft en een aantal andere Europese universiteiten brengen nu een rapport uit met een reconstructie van de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging sinds 1902. Het onderzoek wijst uit dat de gemiddelde stijging vóór 1990 langzamer was dan eerder gedacht, terwijl de cijfers voor 1993-2012 even hoog zijn als die van onafhankelijke satellietobservaties. Dit wijst erop dat de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging afgelopen twee decennia veel sneller is toegenomen dan eerder werd gedacht. De resultaten verschijnen deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

23 mei 2017

TU Delft spinoff Atmos UAV presenteert ‘mapping drone’

De Delftse spinoff Atmos UAV presenteert op 23 mei Marlyn, een hybride drone die de flexibiliteit van een helikopter combineert met de snelheid en het bereik van een toestel met vaste vleugels. Het toestel kan snel grote terreinen in kaart brengen voor bedrijven in onder meer de bouw, mijnbouw, landbouw en bosbouw.

17 mei 2017

Demo Nederlands kleinste supercomputer bij kick-off TU Delft Institute for Computational Science and Engineering

De Little Green Machine II is een supercomputer met het rekenvermogen van 10.000 pc's, het formaat van vier pizzadozen en het elektriciteitsverbruik van slechts ongeveer 1% van dat van een vergelijkbare grote supercomputer. Tijdens de kick-off van het TU Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE) op dinsdag 23 mei, geeft projectleider Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) een demo van dit kleine rekenwonder.