Archief

4082 resultaten
rss
29 mei 2017

Workshop "Trends and Developments in Laser Based Distance Metrology"

This workshop will first address the latest state-of-the-art approaches to laser-based distance, followed by in-depth topics on instrumental and environmental limitations, with the overall goal to lay a foundation for pushing this limits to the next level. It will take place at the Lorentz Center@Oort in Leiden. Dr. Nandini Bhattacharya is one of the four organizers.

26 mei 2017

Pas ontdekte micro-organismen uit Siberische sodameren zetten organisch materiaal direct om in methaan

Onderzoekers uit Delft en Moskou hebben een nieuwe klasse micro-organismen ontdekt in Siberische sodameren. Deze organismen groeien in verzadigde soda met een pH-waarde van 10 en zetten organisch materiaal om in methaangas. Op vrijdag 26 mei publiceren ze samen met collega’s uit de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje een rapport van hun bevindingen in Nature Microbiology.

23 mei 2017

PhD thesis Design of Pattern placed revetments - D.J. Peters

The Dutch coast is protected by beaches, dunes and dikes. Erosion of the outside slopes of dikes by waves is a potential threat during storm conditions when high water levels and severe waves occur. Revetment systems prevent erosion of the dikes and they need to be stable under wave attack.

23 mei 2017

Design principles of multifunctional flood defences

23 mei 2017

TU Delft spinoff Atmos UAV presenteert ‘mapping drone’

De Delftse spinoff Atmos UAV presenteert op 23 mei Marlyn, een hybride drone die de flexibiliteit van een helikopter combineert met de snelheid en het bereik van een toestel met vaste vleugels. Het toestel kan snel grote terreinen in kaart brengen voor bedrijven in onder meer de bouw, mijnbouw, landbouw en bosbouw.

23 mei 2017

Herovering van de context als wapen tegen destructief urbanisme

Een nadruk op ‘context’ hielp na de Tweede Wereldoorlog de scherpe randjes af te halen van het Modernisme. Helaas is de hedendaagse architectuur de diepere betekenis van het begrip kwijt, constateert promovendus Esin Kömez. Haar promotieonderzoek roept op tot herovering van de context.

23 mei 2017

Wereldwijd snellere toename van gemiddelde zeespiegelstijging dan eerder gedacht

De zeespiegel op aarde stijgt. Onderzoekers van de TU Delft en een aantal andere Europese universiteiten brengen nu een rapport uit met een reconstructie van de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging sinds 1902. Het onderzoek wijst uit dat de gemiddelde stijging vóór 1990 langzamer was dan eerder gedacht, terwijl de cijfers voor 1993-2012 even hoog zijn als die van onafhankelijke satellietobservaties. Dit wijst erop dat de wereldwijd gemiddelde zeespiegelstijging afgelopen twee decennia veel sneller is toegenomen dan eerder werd gedacht. De resultaten verschijnen deze week in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

22 mei 2017

Vier Living Labs rond Gelders erfgoed

Restaureren en herbestemmen van gebouwd erfgoed is complex, maar daarin moeten vier ‘Living Labs’ verandering in brengen. De faculteit Bouwkunde wil vanuit het KaDEr-project een nieuw beleidskader formuleren voor de provincie Gelderland – en mogelijk ook voor de rest van Nederland.

22 mei 2017

Invloed (spoor)wegen op verstedelijking neemt af

Ooit bepaalden nieuwe spoorlijnen en snelwegen waar verstedelijking plaatsvond. Die invloed is er nog wel, maar lang niet zo sterk meer als voorheen. Het is daarom verstandig geweest dat in de afgelopen decennia in aanvulling op het vervoersbeleid, een krachtig ruimtelijk beleid is gevoerd. Hierdoor heeft het stedelijk patroon draagvlak kunnen bieden voor het openbaar vervoer en fiets en is sterkere autoafhankelijkheid voorkomen. Dit toont het onderzoek van promovenda Dena Kasraian aan.

19 mei 2017

“Zijn hoofd kan meedraaien en hij reageert op spraak. We hebben MIKA in 10 weken gebouwd”

19 mei 2017

“Juist die dataset maakt onze Hackathon uniek. Daarmee kunnen óók wiskundestudenten – of zelfs ontwerp- en econometriestudenten – wat maken.”

Daniel Vos van Studievereniging Christiaan Huygens is een van de organisatoren van de hackathon ‘HackDelft’ op 13 mei en roept EWI-docenten op om hun studenten hierop te attenderen. Aanmelden kan nog tot 20 april via www.hackdelft.com.

19 mei 2017

Spectacular Inspirational Kick-off DCSE Event

18 mei 2017

Geslaagde conferentie Sociale Innovatie en de Energietransitie

Op 3 en 4 april presenteerden ingenieurs, beleidsmakers, bestuurders en wetenschappers tijdens plenaire en parallelsessies dilemma’s en vragen zoals: Kan sociale innovatie een technologische energieinnovatie versterken of juist in de weg zitten? Wat kunnen studenten doen om de energietransitie te versnellen? Hoe ziet het Nederlandse energielandschap er uit in 2050? Wie zijn de winnaars en verliezers van de energietransitie?

18 mei 2017

Demo Nederlands kleinste supercomputer bij kick-off TU Delft Institute for Computational Science and Engineering

De Little Green Machine II is een supercomputer met het rekenvermogen van 10.000 pc's, het formaat van vier pizzadozen en het elektriciteitsverbruik van slechts ongeveer 1% van dat van een vergelijkbare grote supercomputer. Tijdens de kick-off van het TU Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE) op dinsdag 23 mei, geeft projectleider Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) een demo van dit kleine rekenwonder.

18 mei 2017

Data Science Rondleiding tijdens TU Delft Research Exhibition

Delft Data Science wil je graag uitnodigen voor de Data Science Rondleiding over de grootste wetenschapstentoonstelling in Nederland: de TU Delft Research Exhbition op 6 Juni. Tijdens de tentoonstelling zal Delft Data Science je een rondleiding geven om al het dataonderzoek wat op de TU Delft plaatsvindt te laten zien.

18 mei 2017

2,5 miljoen euro subsidie voor flexibele opslag van grote hoeveelheden hernieuwbare energie

De TU Delft is nu een partner in een EU-project van 2,5 miljoen euro (Horizon 2020) getiteld ‘Vergroting van de penetratie van hernieuwbare energie, alternatieve brandstoffen en netflexibiliteit door middel van cross-vector elektrochemische processen’ (BALANCE).

18 mei 2017

Naturalis After Dark bij TU Delft

Normaal vindt de Naturalis After Dark Show plaats in Leiden, maar in het kader van ons 175-jarig bestaan komen ze op 1 juni naar Delft. Kom dus ook naar deze live talkshow, gepresenteerd door Maarten Keulemans (de Volkskrant), met een mix van wetenschap, natuur, filmpjes, filosofie en kunst.

17 mei 2017

IO-alumni-event op donderdag 8 juni

Tijdens het International Festival of Technology (IFoT) vindt de TU Delft Research Exhibition plaats. Op donderdag 8 juni is deze speciaal voor TU Delft-alumni geopend. IO alumni zijn die dag vanaf 17:00 uur van harte welkom op de faculteit IO.

17 mei 2017

Demo Nederlands kleinste supercomputer bij kick-off TU Delft Institute for Computational Science and Engineering

De Little Green Machine II is een supercomputer met het rekenvermogen van 10.000 pc's, het formaat van vier pizzadozen en het elektriciteitsverbruik van slechts ongeveer 1% van dat van een vergelijkbare grote supercomputer. Tijdens de kick-off van het TU Delft Institute for Computational Science and Engineering (DCSE) op dinsdag 23 mei, geeft projectleider Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) een demo van dit kleine rekenwonder.

16 mei 2017

In memoriam Pieter Hendricus (Piet) Tauber

Zaterdagnacht 13 mei 2017 is Piet Tauber overleden. Hij was van 1964 tot 1978 hoogleraar Architectonisch Ontwerpen aan de faculteit Bouwkunde.

16 mei 2017

Gebrek aan woningaanbod remmende werking op koopwoningmarkt

Het jaar 2017 start met mooie woningmarktcijfers. Zo stijgt het aantal hypotheken en transacties van koopwoningen. Echter, het gebrek aan aanbod zorgt voor problemen voor doorstromers en starters.

16 mei 2017

Hans de Bruijn in Trouw over ‘Framing’ (column)

Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde, heeft een wekelijkse column over ‘framing’ in Trouw. Lees hieronder de laatste columns.

15 mei 2017

Achterstandswijken verbeteren door huizen te slopen én hun bewoners te verhuizen

Menging van arme en rijke bewoners werd lange tijd gezien als goed middel om problemen in achterstandswijken aan te pakken. Veel onderzoek stelt dat mengen de oorspronkelijke bewoners niet helpt, en dus weggegooid geld is. Maar uit onderzoek van de Faculteit Bouwkunde TU Delft blijkt dat sloop en menging de positie van veel achterstandswijken zélf wel verbeterd heeft, goed nieuws dus voor de wijk- en stadsbestuurders.

15 mei 2017

Bert van Wee op BNR nieuwsradio over Plannen van de spoorsector

ls het aan ProRail-topman Pier Eringa ligt wordt het spoor zo snel mogelijk geschikt gemaakt voor twee keer zoveel treinen, die korter op elkaar rijden, met een hogere snelheid. Een deel van die plannen is volgens Bert van Wee van de TU Delft goed en relatief goedkoop te verwezenlijken door met slimme, innovatieve maatregelen veel meer uit het bestaande spoor te halen. Maar dat geldt niet voor alle plannen.

15 mei 2017

Bert van Wee in Reformatorisch Dagblad over Files

De grote steden slibben dicht. De verkeersbewegingen op de weg, het water en het spoor nemen de komende decennia onstuimig toe. Zonder extra investeringen komt Nederland in 2040 krakend tot stilstand. Is het echt zó erg?

15 mei 2017

Bert van Wee op NOS over Snelheidsbegrenzers

Naast het gebruik van de smartphone is te hard rijden nog altijd één van de belangrijkste oorzaken van verkeersongelukken. Daar valt op een simpele manier iets aan te doen, want snelheidsbegrenzers bestaan al decennia. Ze worden alleen nauwelijks gebruikt.

15 mei 2017

Booming Binckhorst markeert verandering in gebiedstransformatie

Op 5 april jl. kwamen 260 vastgoedprofessionals bijeen op het door de Vastgoed Sociëteit Haaglanden georganiseerde Symposium Booming Binckhorst. De gemeente Den Haag en vijf marktpartijen kregen het podium om een scala van nieuwe ontwikkelingen in de Binckhorst te presenteren. De bijeenkomst markeerde de komende verandering in de ontwikkelingsstrategie: het zuivere organische model wordt verlaten, er komt meer planning en regie.

15 mei 2017

Brug van glas net zo sterk als staal?

Om te bewijzen dat glas net zo sterk en geschikt is als bouwmateriaal in vergelijking met bijvoorbeeld staal of beton, wordt op 15 mei vanaf 16 uur de proef op de som genomen. Op de campus van de TU Delft bij het Green Village terrein is een brug op glazen pilaren daadwerkelijk gebouwd. Initiatiefnemer Rob Nijsse neem met 50 onbevreesde studenten de proef op de som. Staand, marcherend en uiteindelijk dansend zullen zij bewijzen dat glas onder de juiste omstandigheden net zo onbreekbaar is als staal of beton.

15 mei 2017

Photonics Event 2017

Photonics has been defined as the key enabling technology for the 21st century, improving industries’ businesses and becoming more competitive on al global scale. The Photonics Event is an exhibition addressing different photonics technologies and different industries where these technologies are applied. This event will be held in Veldhoven on June 14th.

15 mei 2017

Wiro Niessen elected as member of KNAW

Wiro Niessen, Professor of Biomedical Imaging one of 26 new members appointed by the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). The Academy has approximately 550 members across all scientific disciplines. These leading scientists are elected on the basis of their scientific achievements. Members are appointed for life. The new Academy members will be installed on Thursday 8 June.

12 mei 2017

'Optimization Methods in Structural Design' by Alan Rothwell (ASM) published

This book offers an introduction to numerical optimization methods in structural design.

12 mei 2017

Delftse onderzoeker verbetert modellering effecten kilometerheffing

Een vorm van kilometerheffing zal waarschijnlijk op de agenda staan in de huidige gesprekken rond de kabinetsformatie. Maar de modellen die de effecten van kilometerheffing voorspellen, kunnen nog veel beter. Erik-Sander Smits combineerde daarom kennis uit de speltheorie, keuzeanalyses, de verkeersstroomtheorie en de vervoerseconomie om tot een betere modellering te komen. De NWO-onderzoeker promoveert op dinsdag 16 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

12 mei 2017

Hyun Youk wins Young Scientist Prize in Biological Physics

C6 is pleased to announce the award of IUPAP Young Scientist Prizes in Biological Physics to Hyun Youk in recognition of his outstanding contribution to the areas of physics within the remit of the Commission.

11 mei 2017

4TU cursus ‘Ondernemerschap voor ingenieurs’

Op 16 mei start een nieuwe, Engelstalige gratis online cursus ‘Entrepreneurship for Engineers’ ontwikkeld door de universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen (4TU). Met de cursus willen de universiteiten mensen aanmoedigen en helpen om hun innovatieve technologische ideeën in te zetten om een eigen bedrijf te starten.

11 mei 2017

07/06 Secrets of Superhero Science: eerste conferentie over superhelden-technologie

Dankzij modern wetenschappelijk onderzoek en geavanceerde technologieën zijn we dichterbij dan ooit bij het creëren van de superkracht van superhelden als de X-Men, Wonder Woman, Spider-Man en Iron Man. Secrets of Superhero Science is de eerste brede conferentie ter wereld over superhelden-technologie. De conferentie vindt plaats op 7 juni, in het kader van het 175-jarig bestaan van de TU Delft, tijdens het International Festival of Technology (IFoT).

11 mei 2017

Dutch-Nigerian Student Business Challenge 2017

11 mei 2017

Achterstandswijken verbeteren door huizen te slopen én hun bewoners te verhuizen

Menging van arme en rijke bewoners werd lange tijd gezien als goed middel om problemen in achterstandswijken aan te pakken. Tot nu toe gebeurde dat vooral door sloop van goedkope sociale huurwoningen en door nieuwbouw van (middel)dure koopwoningen. Hierdoor kwamen er nieuwe bewoners in de wijk met een hoger inkomen. Veel onderzoek stelt dat mengen de oorspronkelijke bewoners niet helpt, en dus weggegooid geld is. Maar uit onderzoek van de Faculteit Bouwkunde TU Delft blijkt dat sloop en menging de positie van veel achterstandswijken zélf wel verbeterd heeft, goed nieuws dus voor de wijk- en stadsbestuurders.

11 mei 2017

Rens Kortmann in VPRO Tegenlicht meet up 11 mei

Rens Kortmann is donderdag 11 mei te gast in VPRO Tegenlicht meet up met het thema “All in the game: het leven als spel”. Technieken uit de gaming wereld worden steeds meer toegepast om de echte wereld mee te verbeteren. Maar hoe reëel is dat, wat werkt en wat niet, en waar vervloeit de werkelijkheid?

11 mei 2017

BK scores high on research

In December, the Faculty received a visitation committee for the 6-year Research Assessment. During three days the faculty’s research was presented and discussed. The committee's final results are praising and point out the very good quality of research and generous and collegial atmosphere between faculty and students.

11 mei 2017

Arbeidsproductiviteit cruciaal in ontwikkeling Chinese huizenprijzen

Intrede van marktkapitalisme heeft de huizenprijzen in China sterk opgestuwd. Door agglomeratie-effecten rijzen vooral de prijzen in grote steden en hun periferie uit de pan. Dat komt voornamelijk door stijgende productiviteit, blijkt uit onderzoek van promovendus Yunlong Gong.