Archief

7052 resultaten
25 september 2018

Pieter van Gelder in RTL Nieuws over gevaarlijke springkussens

Door het hele land worden springkussens te huur aangeboden die volgens experts gevaarlijk zijn voor kinderen. Het gaat om meer dan honderd kussens. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Afgelopen zomer liepen zeker twee kinderen een schedelbasisfractuur op na een val van zo’n kussen. De fabrikant en de NVWA weten daarvan, maar halen de kussens niet allemaal terug. Hoogleraar veiligheidskunde Pieter van Gelder van de TU Delft vindt dat de NVWA sneller en harder moet ingrijpen.

25 september 2018

Ruisdael Observatorium van start

Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael - gaat een landelijk dekkend meetnetwerk combineren met fijnmazige simulaties en de benodigde rekenkracht om gedetailleerd de verandering van het lokale weer, luchtkwaliteit en klimaat in beeld te kunnen brengen. Op 27 september gaat het observatorium officieel van start met een bijeenkomst op het terrein van het KNMI-meetstation bij Cabauw (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, CESAR). In april kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.

25 september 2018

Majid Nateghizad, Thijs Veugen, Zekeriya Erkin and Reginald L. Lagendijk received the best paper award in ARES 2018 for their work titled “Secure Equality Testing Protocols in the Two-Party Setting.”

25 september 2018

Hyun Youk sluit zich aan bij CIFAR Global Scholars-netwerk

Hyun Youk (Bionanoscience) is geselecteerd als een van de 12 onderzoekers die mogen deelnemen aan het CIFAR Azrieli Global Scholars-programma. Youk krijgt een prestigieuze termijn van twee jaar met 100.000 dollar aan onderzoeksondersteuning.

25 september 2018

Integrale studie naar zeespiegelstijging, bodemdaling en sedimentatie in de Nederlandse Waddenzee verschenen

Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest over de vraag hoe de Nederlandse Waddenzee zal reageren op de combinatie van klimaatverandering en delfstoffenwinning. De Waddenacademie en het Programma naar een Rijke Waddenzee hebben daarom gezamenlijk een aantal experts (prof.dr. Bert Vermeersen NIOZ/TUD: zeespiegelstijging; prof.dr. Peter Fokker TNO: bodemdaling; prof.dr. Zhen Bin Wang TUD/Deltares: sedimentatie; dr. Ad van der Spek: Deltares/UU: synthese) gevraagd om een state-of-the-art overzicht te geven van de wetenschappelijke kennis ten aanzien van de verwachte zeespiegelstijging, de bodemdaling en de sedimentatie van zand en slib in de Waddenzee.

25 september 2018

Behnam Taebi in Expert Group OECD Global Science Forum

Behnam Taebi is appointed as a member of an Expert Group of the OECD Global Science Forum (GSF) on ‘Transdisciplinary Research’. This GSF project, in which Taebi will participate, is designed to promote mutual learning between countries.

25 september 2018

Virginia Dignum at Medium.com about keep loved ones alive with AI

The idea of preserving a person through their speech with interactive simulations is not new. “It is conceivable that people may attempt to develop such systems to ‘replace’ deceased loved ones in an emotional interaction,” says Victoria Dignum, associate professor of social artificial intelligence at Delft University of Technology. “I would not necessarily say that such uses are to be forbidden per se, but if developed, these must be subjected to strong ethical, psychological, and social reviews, in ways similar to how medicines are introduced nowadays.”

25 september 2018

‘VvE’s in Latijns-Amerika verdienen betere wettelijke basis’

De Appartementswet zorgt er in Ecuador en Colombia voor dat het functioneren van VvE’s en daarmee het onderhoud van woningen wordt gefrustreerd. De voorschriften die zelfbestuur ondersteunen of juist de rol van een professional voorschrijven, schieten te kort, concludeert Rosa Donoso Gomez in haar proefschrift.

25 september 2018

Synergetische stad als landschap

De stad is een stedelijk landschapssysteem. De uitdaging is om binnen dat systeem niet alleen milieu-uitdagingen aan te pakken, maar om tegelijkertijd de stad leefbaar te maken en houden. Dat kan alleen door opgaven synergetisch op te pakken, concludeert Nico Tillie in zijn proefschrift.

24 september 2018

Delfts maanwagentje naar de maan

De TU Delft werkt samen met het bedrijf Stellar Space Industries om een zogenoemde ‘Rover’ op de maan te laten lopen.

24 september 2018

KNAW koos Kofi Makinwa als nieuw lid

Prof. dr. Kofi Makinwa, hoogleraar Elektronische Instrumentatie en voorzitter van de afdeling Micro-elektronica van de faculteit EWI, is geselecteerd als nieuw lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Leden van de KNAW, vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines, worden gekozen op basis van hun wetenschappelijke prestaties. De nieuwe leden van de academie worden in september geïnstalleerd.

24 september 2018

Newly discovered magnetic state could lead to green IT solutions

Magnetic skyrmions are magnetic swirls that have the potential to revolutionize information technology, since they may lead to new solutions combining low-energy consumption with high-speed computational power and high-density data storage. A team from Delft University of Technology, in collaboration with the University of Groningen and Hiroshima University, has now discovered a new, unexpected magnetic state, which is related to these skyrmions. The findings open up new ways to create and manipulate complex magnetic structures in view of future IT applications.

24 september 2018

New student-project: Transport Development Initiative

24 september 2018

Delftse drone test nieuwe sense & avoid technologie in Australische outback

Onderzoekers van de TU Delft testen nieuwe sense & avoid technologie in autonome dronevlucht tijdens de internationale UAV Medical Express Challenge in Australië.

21 september 2018

Bingxin Chu started her MSc project

Bingxin will work on engineering the substrate for particle displacements. Her supervisor is Paul Urbach.

21 september 2018

Fran Šimić started his MSc project

Fran will work with scatteromety for nanoparticle detection. His supervisors are Silvania Pereira and Dmytro Kolenov.

20 september 2018

Stem op UAF award genomineerde Sara Ghanbari

Sara Ghanbari, werkzaam als Procesengineer bij het team Watertechnologie van Evides Waterbedrijf, is genomineerd voor de UAF award ‘Uitblinker van het jaar’ 2018. Sara behoort daarmee tot de vijf genomineerden die werden geselecteerd uit een lijst van 20 kandidaten.

20 september 2018

NIAS Lorentz grant for the LDE Centre for Frugal Innovations in Africa

The LDE Centre for Frugal Innovations in Africa has received a NIAS Lorentz grant to organise a workshop on “Capturing Frugal Innovation: Towards a Handbook on the Crossroads of Technology, Entrepreneurship and Global Sustainable Development”. The workshop aims to bring together well-known authors that will contribute to a Handbook on Frugal Innovations as well as other key participants in the frugal innovation debate. Frugal innovations aim ‘to do more and better with less’.

20 september 2018

HumTech Lab Showcase Event

On Tuesday 9 October, the HumTech Lab organizes the first network meetup of the new academic year. All those who are interested in the humanitarian aid and the connection with the research and courses at Delft University are invited. You are welcome to attend to showcase your work, exchange ideas and develop plans for the upcoming year.

20 september 2018

Nieuw tijdsbestedingsmodel in het tijdperk van zelfrijdende auto’s

TBM promovenda Baiba Pudane ontwikkelde samen met Caspar Chorus en andere Transport & Logistics-collega’s, een nieuw wiskundig model van tijdsbesteding in het tijdperk van zelfrijdende auto’s. Het model is een eerste stap om de effecten van zelfrijdende auto’s beter te begrijpen, en deze op de juiste manier mee te nemen in vervoersmodellen, wat tot op heden nog niet mogelijk was.

20 september 2018

Nuon Solar Team behaalt 2e startpositie

Afgelopen woensdag, bij de kwalificatie voor de startpositie bij de Sasol Solar Challenge 2018 in Zuid-Afrika, waren de Japanners het Nuon Solar Team net één seconde te snel af. Daardoor starten de Nederlanders met hun zonnewagen Nuna9S op zaterdag 22 september vanaf de tweede plek.

20 september 2018

Morgen: voormalig Cultuur tijdelijk dicht

Morgen (vrijdag 21 september) is het voormalig Cultuur-gebouw van 10:00 uur tot 14:00 gesloten, vanwege werkzaamheden. Het is zodoende ook niet mogelijk om oefenruimtes te boeken en ook programma gaat niet door.

19 september 2018

Inleiding Construeren: inzicht in het waarom van bepaalde constructieve keuzes

Onlangs is het boek ‘Inleiding Construeren’ van IO-docent Bas Flipsen en hbo-docent Daan Haeyen gepubliceerd. Het is een introductieboek voor bachelorstudenten voor het analyseren en ontwerpen van bewegende objecten. Het boek behandelt de basis voor mechanische oplossingen.

19 september 2018

Save the date: Projectmanagementcongres 2019

Dit congres is een tweedaags evenement, dat plaatsvindt op 11 en 12 april 2019 in het Conference Centre van de TU Delft. Het doel is om academici en het bedrijfsleven samen te brengen om een basis van begrip en bruikbare ideeën te creëren. De slogan voor het evenement is ‘Adapt or Die’ - de noodzaak van verandering in academische, zakelijke en projectmanagement. De faculteit van IO neemt ook deel aan dit congres. Je kunt nog voorstellen indienen.

19 september 2018

Stadsvernieuwers, creatieve geesten en enthousiaste doeners gezocht

Het EU Horizon 2020-project DESIGNSCAPES zoekt mensen met goede, nieuwe en creatieve ideeën om maatschappelijke en grootstedelijke problemen aan te pakken. Heb je een goed idee, project of (burger)initiatief, meld het aan voor financiële steun en professionele ondersteuning bij haalbaarheidsonderzoek, ontwikkelen van prototypes en/of het opschalen van het project.

18 september 2018

Let’s talk diversity!

Diversity Talks is een reeks gratis evenementen die een platform bieden om diversiteit en inclusie te bespreken en beter te begrijpen.

18 september 2018

New Circular Economy MOOC launched on coursera

Together with partner universities, TU Delft has launched a new MOOC (massive open online course) 'Circular Economy - Sustainable Materials Management'. The course is currently open for enrollment (for free), and will begin on 12th November, 2018.

18 september 2018

H2020 grant to develop a performance tool for RRI self-assessment

TPM researcher Emad Yaghmaei, as part of an EU consortium, managed to obtain 3 million euro Horizon2020 funding for a project proposal called SUPER_MoRRI. Public bodies, research institutes and ever more companies feel the need for better societal integration of research and innovation. But in practice it is often difficult how to measure to what extent policies and processes are socially responsible and which actions can be taken to improve Responsible Research and Innovation (RRI). In the newly granted H2020 project, TPM will develop a new set of indicators for RRI monitoring to help overcome this threshold.

18 september 2018

Graphene tunnelling junctions: beyond the breaking point

Molecular electronics is a burgeoning field of research that aims to integrate single molecules as active elements in electronic devices. Obtaining a complete picture of the charge transport properties in molecular junctions is the first step towards realizing functionality at the nanoscale. Researchers from Delft University of Technology have now studied the charge transport in a novel system, the ‘graphene mechanical break junction’, which for the first time allowed direct experimental observation of quantum interference effects in bilayer graphene as a function of nanometer-displacements. This new platform could potentially be used for electronic fingerprinting of biomolecules, from DNA to proteins, which in turn can have important implications for the diagnosis and treatment of diseases. The research was partly funded by the Graphene Flagship.

18 september 2018

Bert van Wee in de Volkskrant over sneltreinen naar Duitsland

Over twee jaar moeten sneltreinen passagiers in vier uur van Amsterdam naar het hart van Berlijn vervoeren. Technisch gezien is het niet zo vreselijk moeilijk om een trein in vier uur naar Berlijn te laten rijden. De uitdaging zit hem in politieke wil, zowel over de grens als bij Nederlandse gemeenten. ‘Iedere gemeente langs het spoor wil dat een hogesnelheidstrein wél bij hen stopt, maar verder non-stop doorrijdt naar de eindbestemming’, zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid en logistieke organisatie aan de TU Delft.

18 september 2018

Aimee van Wynsberghe op NOS.nl over Seksrobots

Ze heeft lang bruin haar, is 1 meter 63 en ze is er helemaal voor jou alleen. Robin, de vermoedelijk eerste Nederlands sprekende seksrobot. De poppen zijn er al van verschillend postuur. Er zijn ook poppen die Van der Voort niet verkoopt, zoals kindsekspoppen. De vraag is of dit soort poppen en robots ongewenst gedrag zoals seks met kinderen ontmoedigen, of juist normaliseren en de drempel verlagen om het 'in het echt' te doen. Om daarachter te komen is wetenschappelijk onderzoek nodig. En dat is in dit soort gevallen vaak ingewikkeld, legt Aimee van Wynsberghe uit. Ze is universitair docent aan de TU Delft en president van de Responsible Robotics Foundation (RFF). Afgelopen jaren heeft ze zich verdiept in ethische vraagstukken rond seksrobots.

18 september 2018

Baiba Pudane in Verkeerskunde over activiteitenpatroon in zelfrijdende auto

Met de komst van de zelfrijdende auto kunnen gebruikers onderweg activiteiten uitvoeren waarvoor ze voorheen op locatie moesten zijn. Het effect van deze verandering in het activiteitenpatroon op toekomstige vervoerskeuzes is tot nog toe op basis van een vrij eenzijdige benadering meegenomen in mobiliteitsmodellen. Dit artikel presenteert een model waaraan TBM promovenda Baiba Pudane werkt. Het model houdt beter rekening met variaties in de aanpassing van het activiteitenpatroon.

18 september 2018

Delftse onderzoekers rekken grenzen van de lichtmicroscopie op

Het onderzoeksveld van de lichtmicroscopie heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld. Door de uitvinding van een techniek genaamd superresolutie-fluorescentiemicroscopie kunnen sinds kort zelfs de kleinere onderdelen van een levende cel in beeld worden gebracht. Met een slimme aanpassing aan de superresolutie-techniek hebben onderzoekers van de TU Delft de grenzen van wat mogelijk is nu nog verder opgerekt. Waar eerder objecten van maximaal 10 tot 20 nanometer in beeld konden worden gebracht, maakt hun methode het mogelijk om scherp stellen op structuren van maar liefst 3 nanometer.

17 september 2018

Interdisciplinaire MSc-projecten voor RST over gezondheid en afvalwater

Het Delft Bioengineering Instituut heeft Zoltán Perkό en Albert van de Wiel in totaal €7500,- toegekend voor de uitvoering van drie interdisciplinaire MSc-projecten. Samen met Elizabeth Carroll (ImPhys) heeft Zoltán een project ontworpen dat zich richt op ultrahoge dosis FLASH-straling in ‘zebrafish’. Met Giulia Giordano van 3mE zal Zoltán kijken naar het gebruik van wiskundige methoden om de controle van gecombineerde chemo-stralingstherapie te optimaliseren. Albert werkt samen met Doris van Halem van CEG om het arseengehalte van rijstproducten en afvalwater te meten. In totaal heeft Bioengineering 15 MSc-projecten toegekend die het resultaat zijn van het netwerkevenement BioDate 2018. Hieronder lees je meer over deze 3 interessante projecten.

17 september 2018

ENCS Helps Organize 4TU Cyber Security Week

Last week, ENCS welcomed 23 students from TU Delft and UTwente to Cyber Security Week in Amsterdam, hosted in collaboration with Netbeheer Nederland. The week provided the students with insight into the energy sector’s cyber security challenges, engaging them in practical exercises and talks by cyber-security experts from energy companies and government.

17 september 2018

Inside cover in "Small Methods" for Bernd Rieger et al

In this article, a sparsity‐inducing scheme based on widefield stimulated emission depletion, which requires stringent control of the polarization state of both the excitation and depletion laser, is introduced by Bernd Rieger and co‐workers for superresolution fluorescence microscopy. The ideal state involves excitation and depletion lasers with linear polarizations, orthogonally oriented in the sample plane. This state is obtained from linearly polarized light from the laser, which is made elliptically polarized before reflecting off the dichroic mirror.

17 september 2018

ShanghaiRanking: 3rd place for TU Delft

17 september 2018

Jeroen van den Hoven in diverse media over killerrobots

De killerrobots komen eraan. Nobelprijswinnaars, NGO's en landen komen in verzet tegen het gebruik van deze slimme wapensystemen. Ze kunnen op eigen houtje doelen - en dus ook mensen- vernietigen. Hoe gevaarlijk zijn zulke systemen? Kun je ze verbieden? En hoe voorkom je dat ze fatale fouten maken? Op de TU Delft probeert hoogleraar ethiek en filosofie Jeroen van den Hoven de robotbouwers van de toekomst te voorzien van een nieuwe moraal voor autonome systemen.

17 september 2018

Six IDE students won the James Dyson Award 2018, for the Excelscope smart semi automated device which can detect malaria infections in blood samples. This techonology is developed by PhD candidate Tope Agbana.

The core of the system is a ‘hacked’ smartphone that functions as a microscope.

16 september 2018

Studenten winnen wereldkampioenschap met hightech ligfiets

Wielrenster Lieke de Cock heeft afgelopen zondag het wereldkampioenschap snelfietsen gewonnen door eerder in de week met 120 km/u door de Nevadawoestijn in Amerika te fietsen. Dit deed ze in de VeloX 8 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam.