Archief

1546 resultaten

11 januari 2021

Delftse onderzoekers bouwen kunstmatig chromosoom

Biotechnologen van de TU Delft hebben een kunstmatig chromosoom gebouwd in gist. Het chromosoom kan naast de natuurlijke gistchromosomen bestaan, en dient als platform om veilig en eenvoudig nieuwe functies aan het micro-organisme toe te voegen. Onderzoekers kunnen het kunstchromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

11 januari 2021

Consortium ontwikkelt stresstest voor investeringsplannen energietransitie Rotterdamse haven: Gridmaster

Wat gebeurt er met aardgas, waterstof en elektriciteit in de toekomst? Een groot consortium simuleert het energiesysteem van de Rotterdamse haven.

07 januari 2021

Andy van den Dobbelsteen benoemd tot Coördinator Duurzaamheid

Het College van Bestuur heeft professor Andy van den Dobbelsteen benoemd tot Coördinator Duurzaamheid TU Delft met ingang van 1 januari 2021.

21 december 2020

Delftse natuurkundestudent maakt kleinste kerstboom ter wereld

Sinds jaar en dag wordt in december de zendmast bij Lopik opgetuigd tot de grootste kerstboom van Nederland. Maura Willems, student technische natuurkunde aan de TU Delft, besloot het tegengestelde te doen. Zij maakte de kleinste kerstboom van Nederland (en naar alle waarschijnlijkheid van de hele wereld).

17 december 2020

Nederlanders zijn voor invoering vaccinatiebewijs als beloning

Om COVID-19 goed onder controle te kunnen houden moet ongeveer 70% van de Nederlanders gevaccineerd zijn. Er is ruim draagvlak onder Nederlanders voor invoering van een vaccinatiebewijs om mensen actief te stimuleren zich te laten vaccineren. Een vaccinatiebewijs biedt meer vrijheden aan mensen die het vaccin wel nemen, bijvoorbeeld om reguliere activiteiten te blijven doen tijdens een uitbraak of evenementen te bezoeken waar 1,5 meter afstand houden niet goed mogelijk is. Zo blijkt uit representatief onderzoek onder 1.640 Nederlanders dat is uitgevoerd door wetenschappers van de TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam, RIVM, Universiteit Maastricht en Roskilde University.

17 december 2020

Delftse onderzoekers brengen risico’s van ‘vrij DNA’ in kaart

Zonder dat we het doorhebben komen losse stukjes DNA via ons afvalwater in de natuur terecht. Wat de impact van dit ‘vrije DNA’ is op het milieu en de volksgezondheid, is nog onbekend. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een manier gevonden om te achterhalen om hoeveel van dit mogelijk schadelijke DNA het gaat. Ze ontwikkelden een methode om vrij DNA uit afvalwater te isoleren, waardoor ze de grootte van het probleem in kaart kunnen brengen. De resultaten van hun werk worden in februari 2021 officieel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Water Research, maar zijn nu al online te vinden.

09 december 2020

Bestaande wijken energieneutraal dankzij innovatief zonnewarmtenet

Een zonnewarmtenet blijkt technisch en financieel haalbaar om bestaande wijken te verduurzamen en aardgasvrij te maken, zo heeft een consortium van wetenschappers en bedrijven onder leiding van de TU Delft aangetoond.

09 december 2020

ERC Consolidator grants voor TU Delft researchers

Stan Brouns, Kristof Cools en Simon Gröblacher ontvangen een ERC Consolidator Grant. Met deze grant kunnen ze hun onderzoeksteams verder versterken en hun impact vergroten. Het was de eerste keer dat de aanvraagprocedure voor de Consolidator grants volledig online plaatsvond.

08 december 2020

Prijs edX voor Delftse MOOC over energieneutrale gebouwen

Andy van den Dobbelsteen, Eric van den Ham en Tess Blom (Faculteit Bouwkunde) zijn de winnaars van 2020 edX Prize for Exceptional Contributions in Online Teaching and Learning, met hun online cursus (MOOC) "Zero-Energy Design: an approach to make your building sustainable". Deze MOOC helpt deelnemers om uit te zoeken welke energiemaatregelen zij kunnen toepassen om hun gebouwen (meer) duurzaam en energiezuinig te maken.

07 december 2020

SURF Onderwijsaward voor Willem van Valkenburg

Tijdens de online SURF Onderwijsdagen 2020 was Willem van Valkenburg, Executive Director Extension School aan de TU Delft, een van de onderwijsprofessionals die een prijs ontving voor zijn nationale en internationale bijdrage aan onderwijsvernieuwing.

04 december 2020

Professor Ronald Hanson benoemd tot Distinguished Professor in Quantum Computing and Quantum Internet

Prof.dr.ir. Ronald Hanson van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) en het QuTech-instituut is benoemd tot Distinguished Professor in Quantum Computing and Quantum Internet.

03 december 2020

TU Delft stelt ‘Pro Vice Rector’ AI, Data en Digitalisering aan

Het College van Bestuur van de TU Delft heeft professor Geert-Jan Houben met ingang van 1 december 2020 benoemd tot Pro Vice Rector Magnificus Artificiële Intelligentie (AI), Data en Digitalisering (PVR AI). In deze rol zal Houben leiding geven aan het TU Delft AI Initiative, en het voortouw nemen bij de regionale, nationale en internationale samenwerking rond dit thema.

02 december 2020

Software TU Delft voor het vaststellen van besmettingsrisico voor specifieke locaties

De Delftse aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano ontwikkelde samen met stromingsleer-deskundige Lorenzo Botto en simulatie-expert Wouter van den Bos software om de besmettingsrisico’s met het coronavirus te berekenen voor een specifieke locatie. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in de ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden.

01 december 2020

Delftse onderzoekers ontwikkelen sensor voor zuurstofverzadiging bij premature baby’s

Artsen moeten bij te vroeg geboren baby’s van alles in de gaten houden. De zuurstofvoorziening in de hersenen is daarbij misschien wel het allerbelangrijkst. Tot wel 50 procent van de te vroeg geboren kinderen loopt namelijk hersenschade op, wat leidt tot neurologische problemen. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een draadloze sensor ontwikkeld die de gezondheid van het babybrein op een eenvoudige, goedkope en voor het kind comfortabele manier in de gaten houdt.

01 december 2020

Onderzoekers kijken diep in weefsel

Eén van de uitdagingen in de optische beeldvorming is het scherp in beeld brengen van het binnenste van weefsel. Met traditionele methoden kun je tot ongeveer een millimeter diepte kijken. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld waarmee ze tot maar liefst vier keer zo diep kunnen gaan: tot zo’n vier millimeter. Vooral de gezondheidszorg kan in de toekomst van de nieuwe techniek profiteren.

25 november 2020

Delfts onderzoek in negen NWA-ORC consortia

Delftse onderzoekers gaan in tien consortia in teamverband aan de slag met interdisciplinair onderzoek

23 november 2020

Photovoltatronics: slimme zonnecellen die met elkaar praten

Wanneer je op straat loopt en naar gebouwen kijkt, zie je niet dat elk stukje oppervlak z’n eigen elektriciteit genereert en opslaat.

20 november 2020

Team ZED van de TU Delft wint 4TU Impact Challenge

Team ZED heeft de Dutch 4TU Impact Challenge gewonnen en gaat naar de World Expo in Dubai.

20 november 2020

Onderzoek naar lekkage van mond-neusmaskers

Philomena Bluyssen en Marco Ortiz ontwikkelen in het Senselab een methode waarmee de lekkage van verschillende maskers vergeleken kan worden. Een dergelijke test ontbreekt vooralsnog in de NEN norm.

18 november 2020

Meeste Nederlanders staan niet vooraan in de rij voor een COVID-19 vaccin

Een effectief COVID-19 vaccin komt steeds dichterbij. Toch blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders zich niet direct wil laten inenten wanneer zo’n vaccin beschikbaar komt. Vaccinatietwijfelaars maken zich vooral zorgen over de risico’s van het vaccin. Zo blijkt uit een representatief keuze experiment van onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Roskilde University en het RIVM.

18 november 2020

Alliantie van topuniversiteiten roept G20-leiders op om prioriteit te geven aan netto nuluitstoot

Een internationale alliantie van prominente universiteiten die klimaatonderzoek doen, waaronder de TU Delft, heeft haar eerste verklaring uitgebracht voorafgaand aan de G20-top op 21 en 22 november 2020.

17 november 2020

Georgios Andreadis: TU Delft Best Graduate

Vandaag, 17 november, organiseerde het Universiteitsfonds Delft de TU Delft Best Graduate Award Ceremony. De prestigieuze titel TU Delft Best Graduate 2020 ging naar ir. Georgios Andreadis (EWI).

12 november 2020

Warmte efficiënter omgezet in elektriciteit door te sleutelen aan nanostructuur

Delftse materiaalwetenschappers hebben ontdekt dat de energieopbrengst uit warmte efficiënter kan, door aanpassingen te doen in de nanostructuur van het thermo-elektrische materiaal. Hun artikel is onlangs gepubliceerd in Nano Energy.

10 november 2020

Maritieme waterstofdrone TU Delft vliegt langer én groener

Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden samen met de Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederland een waterstofdrone die verticaal kan opstijgen en landen, en urenlang horizontaal als een vliegtuig kan vliegen op waterstof.

05 november 2020

Veertien Delftse onderzoekers ontvangen Veni

NWO heeft veertien veelbelovende jonge wetenschappers aan de TU Delft een Veni-financiering van maximaal 250.000 euro toegekend.

05 november 2020

TU Delft mag nomineren voor The Earthshot Prize

Op 1 november begon de zoektocht naar de eerste winnaars van The Earthshot Prize. De Earthshot Prize is een prestigieuze wereldwijde milieuprijs om nieuwe oplossingen te vinden voor de grootste milieuproblemen in de wereld, geïnspireerd door president John F. Kennedy’s Moonshot.

04 november 2020

Vidi’s voor vier Delftse toponderzoekers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft aan vier Delftse wetenschappers een Vidi-financiering toegekend van EUR 800.000.

02 november 2020

Vlaggen halfstok voor vrij en veilig onderwijs

Vandaag staat het Franse onderwijs stil bij de aanslag op het vrije en het veilige onderwijs. De vlaggen op de gebouwen van de universiteiten van Nederland gaan halfstok uit solidariteit. Pieter Duisenberg, voorzitter Vereniging van Universiteiten: “De afschuwelijke moord op Samuel Paty toont helaas opnieuw aan dat we moeten blijven hameren op het enorme belang van de vrijheid van meningsuiting. Een groot goed, zeker ook in het onderwijs, waar we met zijn allen pal voor moeten blijven staan. Onderwijzend personeel wereldwijd moet zonder angst of druk zijn werk kunnen doen.”

02 november 2020

Acht Best Graduates genomineerd voor TU Delft Best Graduate 2020

Vandaag, 3 november, maakt het Universiteitsfonds Delft de acht Best Graduates 2020 van de TU Delft bekend. Elk jaar selecteren de acht faculteiten van de TU Delft hun beste afstudeerder. Op 17 november, tijdens de online TU Delft Best Graduate Award Ceremony, zullen de ingenieurs ieder hun persoonlijke verhaal vertellen achter hun innovatief onderzoek en presenteren ze de resultaten van hun afstudeerscriptie.

30 oktober 2020

Ook in coronatijd meer studenten naar Delft

Steeds meer studenten vinden de weg naar TU Delft. Begin oktober stonden er volgens de voorlopige cijfers 27.256 studenten ingeschreven, tegenover 26.187 vorig jaar; een stijging van ongeveer 4 procent, iets lager dan de landelijke trend.

29 oktober 2020

Reliëf van de Nachtwacht voor het eerst in kaart gebracht

Een speciaal ontworpen 3D scanner op basis van 3 camera’s en een projector beweegt langs de oppervlakte van de Nachtwacht in het Rijksmuseum. De komende weken brengt onderzoeker Willemijn Elkhuizen de diepteverschillen van het karakteristieke schilderij in kaart. Er zijn al vele facetten van de Nachtwacht onderzocht, maar nog niet eerder werd het reliëf zo uitgebreid bestudeerd.

28 oktober 2020

Cybercriminelen kopen hun technologie nog niet zo maar van de plank

De vrees dat cybercriminelen hun technische benodigdheden heel makkelijk op ondergrondse marktplaatsen kunnen inkopen, is niet terecht, concludeert onderzoeker Rolf van Wegberg

26 oktober 2020

Drie miljoen inschrijvingen voor online cursussen TU Delft

De MOOCs geven mensen in de hele wereld toegang tot onderwijs van de TU Delft.

13 oktober 2020

Vermalen mosselschelpen in je 3D-printer

Promovendus Marita Sauerwein laat zien dat 3D-(her)printen met lokaal verkregen duurzame en natuurlijke grondstoffen een haalbare optie is in een circulaire economie.

01 oktober 2020

Unieke tentoonstelling triceratopsschedel ‘Skull 21’

Science Centre Delft presenteert een unieke tentoonstelling over ‘Skull 21’ in het Mineralogisch-Geologisch Museum.

01 oktober 2020

AI hub Zuid-Holland van start

De regio Zuid-Holland gaat de ‘AI hub Zuid-Holland' opzetten. Deze netwerkorganisatie zal onder andere één uithangbord en gezamenlijk aanspreekpunt realiseren voor bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Holland die willen werken met Artificiële Intelligentie (AI).

29 september 2020

Rijgedrag minder ‘robotachtig’ door nieuw Delfts model

Menselijk rijgedag wordt in de wetenschap eigenlijk verkeerd gemodelleerd. Daarom hebben wetenschappers van de TU Delft een nieuw model ontwikkeld dat rijgedrag beschrijft op basis van één onderliggend ‘menselijk’ principe: het hanteren van een risicodrempel.

18 september 2020

Brunel en TU Delft slaan handen ineen

Detacheringsbureau Brunel en de TU Delft gaan nauw samenwerken op het gebied van talent en innovatie.

17 september 2020

TU Delft-studenten winnen James Dyson Award 2020 met repareerbare glazen speaker

Zes studenten Industrieel Ontwerpen van TU Delft hebben de Nederlandse editie van de James Dyson Award gewonnen met Ammos: een geheel recyclebaar audiosysteem voor thuis dat kristalhelder geluid produceert met een glasplaat. Met hun duurzame ontwerp hopen ze recycling te stimuleren en iedereen de kans te bieden hun audio-systeem gemakkelijk te repareren.

15 september 2020

The Green Village opent het HittePlein: proeftuin voor klimaatadaptieve innovaties

The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving op de TU Delft Campus, heeft het HittePlein ontwikkeld. Hier werken ondernemers en onderzoekers aan duurzame innovaties zoals Rainroad, die de oplopende temperatuur in de stad aanpakken en door middel van waterhergebruik en waterbuffering langdurige droogte bestrijden.