Archief

5546 resultaten
rss
22 september 2017

TU Delft en Universiteit Wenen meten quantum-karakter van vibraties

Vibraties, zoals van een brug, een gitaarsnaar of een stemvork, gedragen zich als golven; ze zwaaien op en neer. Maar de quantummechanica voorspelt dat deze beweging eigenlijk bestaat uit hele kleine discrete pakketjes energie, fononen genaamd.

22 september 2017

TU Delft and SUTD start collaboration on cutting-edge research projects in cyber security.

Joint empirical research in state-of-the-art testbeds for innovative Cyber Security solutions.

21 september 2017

Verwijderen bouwkraan

Op dinsdag 26 september en woensdag 27 september wordt de bouwkraan afgebroken en afgevoerd. Het plein voor het gebouw van Cultuur zal vanaf maandag 25 september worden afgezet.

21 september 2017

Voormalig TBM promovenda Zoë Robeay geïnterviewd voor the young philosophers

Jaarlijks promoveren tientallen filosofen aan de Nederlandse universiteiten. Om meer bekendheid te geven aan hun werk, heeft de Nederlandse Onderzoeksschool Wijsbegeerte (OZSW) de publiekssite www.theyoungphilosophers.org gelanceerd.

21 september 2017

‘Extreme bevolkingsafname bedreigt stabiliteit Litouwen’

Litouwen was in de Sovjet-Unie relatief welvarend, maar is in de Europese Unie een perifere, tamelijk arme regio. Extreme bevolkingsafname en sociaal-ruimtelijke ongelijkheid vormen een bedreiging voor de stabiliteit, constateert promovendus Rūta Ubarevičienė (OTB).

20 september 2017

Bert van Wee op Radio 1 over Korting voor treinreizen buiten de spits, goed idee?

De NS is deze week met een nieuwe proef gestart om reizigers aan te sporen de zogenaamde hyperspits tussen 07:30 en 08:30 uur te mijden. Daarom krijgen 21.000 houders van een Altijd Voordeel-abonnement korting als ze buiten de hyperspits reizen. Volgens Bert van Wee, hoogleraar Transportbeleid aan de TU Delft, is deze proef een goed initiatief. 'Prijsprikkels werken in het autoverkeer, maar dat is nog niet onderzocht bij treinen.' Hij ziet geen heil in 'gruwelijk dure investeringen'. 'Met meer treinen en meer rails investeren we alleen maar in een korte periode'. Buiten de spits zijn die extra treinen leeg.

20 september 2017

Stephan Lukosch op NOS.nl over Camera's op telefoons

Van selfies tot vakantiefoto's en filmpjes die meer dan ooit van je leven vastleggen. De camera op onze smartphones zijn steeds beter en belangrijker geworden. Maar ze worden ook in een rap tempo slimmer en krijgen daardoor andere taken. Ze zijn nodig bij gezichtsherkenning en augmented reality (AR).

19 september 2017

Beweeglijk als de vleugel van een vogel

Nieuwe vliegtuigmaterialen en -structuren kunnen brandstof en gewicht besparen. Bij de sectie Aerospace Structures and Computational Mechanics ontwikkelen Dr. Roeland De Breuker en zijn collega’s de technologieën, zorgen dat die kunnen worden opgenomen in het ontwerp en testen ze in het lab en in volle vlucht. “Je moet op een dusdanig geloofwaardige manier zoveel besparing kunnen aantonen dat een vliegtuigbouwer ermee verder wil,” aldus De Breuker.

19 september 2017

Participants needed in a study on interaction between pedestrians and automated vehicles

Are you willing to help in a computer simulated study investigating the reactions of pedestrians when interacting with driverless vehicles?

18 september 2017

Managing for a sustainable built environment

On 20 September a new MOOC by Faculty of Architecture and the Built Environment will start! Managing Building Adaptation: A Sustainable Approach is an online course which will be taught by the Department of Management in the Built Environment (MBE).

18 september 2017

Turkse en Marokkaanse kinderen wonen vaak hun hele jeugd in een achterstandsbuurt

De buurt waarin kinderen opgroeien is belangrijk voor hun ontwikkelingskansen. Vooral Turkse en Marokkaanse kinderen zien weinig verbetering in hun buurt gedurende hun jeugd: bijna de helft van hen woont de complete kindertijd in een achterstandsbuurt en kan daarvan negatieve gevolgen ondervinden.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

15 september 2017

Hurricane Harvey Hackathon

Een interdisciplinair team van TU Delft-onderzoekers bundelen hun expertise in het Delft Harvey Texas Research Team. Op woensdag 13 september verzamelde en analyseerde het team met ruim 80 studenten van verschillende studies, zoveel mogelijk informatie over de recente ‘en informatierijke’ orkaan Harvey in de Hurricane Harvey Hackathon. De hackathon vond plaats in het Science Centre van de TU Delft, met als doel beter te kunnen reageren op toekomstige orkanen.

14 september 2017

Twee Aerospace alumni in top dertien ingenieurstalenten De Ingenieur

De Ingenieur komt in het septembernummer met ‘de ingenieurstalenten van Nederland’ van 2017: ‘Dertien toptalenten uit de techniekwereld, die allemaal bijzondere dingen doen om de wereld nog een beetje beter te maken.’ Twee van de dertien zijn alumni Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

14 september 2017

PhD: Direct-Write Manufacturing of Nanoparticle-based Structures

Are you interested in the field Nano engineering and specifically the topic Nanoparticles (NPs)? Then we have the prefect PhD position for you. The research group Micro and Nano Engineering (MNE) has a project which aims to research concepts and technologies for the direct-write of local NP patterns and functions.

14 september 2017

Dissertation defense Giuseppe Radaelli

On Friday 15-9-2016 Giuseppe Radealli from the research group Mechanical System Design (hyperlink naar MSD groep) will defend his PhD thesis: “Synthesis of mechanisms with prescribed elastic load-displacement characteristics”.

14 september 2017

Dissertation defence Yueting Liu

On Monday 25-9-2016 Yueting Liu from the research group Micro and Nano Engineering (hyperlink naar MNE groep) will defend his PhD thesis: “Materials Aspects of Hydro-Abrasive Wear in the Dredging Industry”.

14 september 2017

Defensity College beloont TBM studenten met luchtballonvaart

Na hard werken is het oogsten, zo blijkt vandaag aan de faculteit TBM van TU Delft. Drie maanden analyseerden tweehonderd 1e jaar studenten twee real live cases van Defensie voor het vak Systeemmodellering 2. Kolonel Niels ten Anscher en Luitenant kolonel Arjen Wassink van het ministerie van Defensie reikten gisteren de 1e prijzen uit aan de 2 winnende studenten teams: twee luchtballonvaarten, beschikbaar gesteld door Defensity College.

14 september 2017

Julia Cramer wint Minerva-Prijs 2017 van NWO

Julia Cramer is de winnaar van de Minerva-Prijs 2017 van NWO. Cramer ontvangt de prijs voor haar onderzoek op het gebied van quantumwetenschap en -technologie. Elke twee jaar bekroont het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen de beste natuurkundige publicatie van een vrouwelijke onderzoeker met de Minerva-Prijs. De commissie is erg onder de indruk van de kwaliteit van Cramers artikel dat in 2016 in Nature Communications onder haar leiding verscheen.

13 september 2017

Vertraging oplevering nieuwbouw

Vorige week is de Stuurgroep tot de conclusie gekomen dat de oplevering van de nieuwbouw op 11 december 2017 niet wordt gehaald. De reden voor de vertraging is de overspannen bouwmarkt: levertijden van materialen zijn aanzienlijk langer dan gepland en vanwege de overspannen arbeidsmarkt speelt een capaciteitstekort.

13 september 2017

Pieter Desmet en Steven Fokkinga ‘tafelwetenschappers’ tijdens Avond van Wetenschap en Maatschappij

Hoogleraar ‘Design for Experience’ Pieter de Smet van de faculteit IO is op 9 oktober één van de ‘tafelwetenschappers’ tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag.

12 september 2017

Rob Goverde appointed as Full Professor of Railway Traffic Operations & Management

TU Delft has appointed Rob Goverde as Full Professor of Railway Traffic Operations & Management at the Faculty of Civil Engineering and Geosciences.

12 september 2017

Communicatie als brug tussen terrorismedreiging en risicoperceptie

Bijna wekelijks worden we wel opgeschrikt door berichten over terrorismedreiging. Maar hoe reëel is deze dreiging eigenlijk en hoe wordt deze dreiging beleeft door de bevolking? Het is niet onwaarschijnlijk dat er een kloof zit tussen terrorismedreiging en risicoperceptie. Uit nieuw onderzoek van dr. Gerdien de Vries van TU Delft moet blijken of dit ook zo is, en hoe communicatieestrategiën deze kloof kunnen overbruggen. In het project brengen onderzoekers van Leiden, Rotterdam en Delft hun expertise samen.

12 september 2017

Zofia Lukszo op topvrouwatwork.nl: Een auto als energiecentrale

Een auto die een elektriciteitscentrale vervangt. Het klinkt als het ene kwaad verruilen voor het andere. Maar wat nu als die auto een schone waterstofauto is en de elektriciteit die hij opwekt groen en duurzaam? Dan krijg je een verschuiving in de gedachtegang die we al sinds de komst van de T-Ford honderd jaar geleden aanhouden.

12 september 2017

Jaarlijks onderhoud luchtbehandelingskasten vanaf maandag 18/09

Vanaf maandag 18/9 start Veolia met het jaarlijkse onderhoud aan de luchtbehandelingskasten van S&C. Planning is dat het onderhoud aan het einde van de week is afgerond.

11 september 2017

Bartel Van de Walle in verschillende media over Humanitaire hulpverlening op Sint Maarten

Terwijl het puin op de wegen van Sint-Maarten stukje bij beetje wordt opgeruimd,komt de humanitaire hulpverlening te traag op gang. Dat zegt Bartel van de Walle, hoogleraar beleidsanalyse bij TBM.

11 september 2017

Wijnand Veeneman in RTL nieuws over elektrische OV-bussen

Steeds meer dieselbussen in het Nederlandse openbaar vervoer worden vervangen door elektrische. Zoals in Utrecht waar lijn 1 vanaf vandaag volledig elektrisch rijdt en de bussen worden opgeladen met een nieuwe techniek. "Nederland is echt koploper."

11 september 2017

Niek Mouter in de Correspondent over een nieuw economisch kosten-batenmodel

Bij de overweging of ergens in Nederland nieuwe (fiets)infrastructuur moet komen, wordt door de overheid niet alleen naar de kosten, maar ook naar de maatschappelijke baten gekeken. Of een nieuwe weg files terugbrengt, gezondere lucht oplevert, of minder obesitas bijvoorbeeld. Die MKBA's kunnen beter, vinden transporteconoom en rechtsfilosoof Niek Mouter en ruimtelijk econoom Paul Koster.

11 september 2017

Onderzoeker TU Delft tovert lucht om in alcohol

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar TU Delft-promovendus Ming Ma heeft echt een manier gevonden om alcohol uit de lucht te halen. Wat nauwkeuriger gezegd heeft hij een manier ontdekt om het elektroreductieproces van CO2 zo effectief en nauwkeurig te beheersen dat er een breed scala aan nuttige producten, waaronder alcohol, mee kan worden geproduceerd. Zo kan CO2 als hulpbron worden ingezet, wat weleens cruciaal kan blijken te zijn bij het tegengaan van klimaatverandering. Hij promoveert op 14 september.

11 september 2017

Door mijn onderzoek worden ad blockers overbodig

Leon Helsloot studeerde op 30 augustus af binnen de groep van Zekeriya Erkin (Cyber Security) met een 9,5 voor zijn master thesis: Preserving Privacy through Cryptography in Online Behavioural Advertising.

11 september 2017

Dutch-Nigerian Student Business Challenge

Nigeriaanse en Nederlandse studenten werken samen in Delft Hoe kan afval worden omgezet in een waardevolle grondstof? Hoe kunnen nomaden met hun koeienmelk beter toegang krijgen tot de lokale markt? En hoe breng je een low-cost tool voor diagnose van malaria op de markt? Dit zijn uitdagingen die komen van Nederlandse bedrijven die actief zijn in Nigeria, zoals Friesland Campina, Heineken en Unilever. Afgelopen week kwamen 12 Nigeriaanse studenten naar Delft om samen met 12 Nederlandse studenten van TU Delft, Wageningen Universiteit en Erasmus Universiteit te werken aan deze uitdagingen. In de week van 23 oktober presenteren de teams hun oplossingen in Nigeria.

11 september 2017

Pieter van Gelder benoemd tot lid Adviesraad TNO

Pieter van Gelder is per 1 Sept. 2017 benoemd tot Lid Strategische Adviesraad TNO Thema Defensie & Veiligheid, als opvolger van oud decaan van faculteit L&R, prof. Hester Bijl.

08 september 2017

Prestigious poster prize for MICA project at the IEEE-UFFC

At the IEEE-UFFC conference in Washington the MICA project won a prestigious student poster prize (more than 50 applicants) describing an low-power ASIC for minature 3D ultrasound probes

08 september 2017

IAWA beurs uitgereikt aan Space Flight studente Sumana Mukherjee

Op 7 september heeft Lisa Piccione, de president van de International Aviation Women’s Association, een scholarship uitgereikt aan masterstudente Space Flight Sumana Mukherjee.

08 september 2017

Four ImPhys researchers won grant

Four ImPhys Researchers won a grant by writing a proposal for a new collaboration with a scientist from another department of Applied Sciences.

07 september 2017

Vacancy: PhD Position Multi-physics Design of Metamaterial-Based Measurement Systems

The vacant position is in the Structural Optimisation and Mechanics (SOM) research group.

07 september 2017

Ontdekking chromosoom-motortje steunt DNA-lussentrekkers

Het is een van de mysteries van de biologie: hoe verdeelt een cel zijn DNA netjes over twee dochtercellen?

07 september 2017

TU Delft ontvangt opnieuw positief NVAO-oordeel voor de instellingstoets kwaliteitszorg

Anka Mulder, Vice President Education and Operations van de Technische Universiteit Delft, ontving vandaag uit handen van NVAO-voorzitter Anne Flierman een positief besluit voor de instellingstoets kwaliteitszorg. De TU Delft is daarmee de eerste Nederlandse hogeronderwijs-instelling die de tweede ronde van deze kwaliteitsbeoordeling op instellingsniveau heeft doorlopen en direct succesvol heeft afgerond.

07 september 2017

DEELNAME WERELDKAMPIOENEN AAN WORLD SOLAR CHALLENGE ONZEKER

Het Nuon Solar Team heeft te maken met zware tegenslag: de voor de zonnewagen cruciale handgemaakte accu staat vast in Singapore. Pogingen de accu naar Australië te krijgen verlopen uiterst moeizaam omdat vliegtuigmaatschappijen door recente ongelukken met batterijen van telefoons huiverig zijn om niet-standaard batterijen in vliegtuigen mee te nemen. Zelfs wanneer deze – zoals in dit geval – niet geladen zijn. De teamleden uit Delft zijn daarom alvast begonnen met het uitrollen van plan B: het ter plekke bouwen van een nieuwe accu.

06 september 2017

ICED 2019 – ‘Responsible Design for our Future’ op IO

Tijdens de International Conference on Engineering Design conferentie (ICED17), die op 21-25 augustus in Vancouver (Canada) werd gehouden, hebben prof. dr. Petra Badke-Schaub en dr. ir. Maaike Kleinsmann van de faculteit IO (TU Delft) bekendgemaakt dat ICED19 op de faculteit IO georganiseerd zal worden.