Archief

7100 resultaten
16 januari 2019

Den Haag het hardst getroffen bij extreme neerslag

Een nieuwe neerslagindex vergelijkt de risico’s van extreme neerslag voor steden. Van de provinciehoofdsteden in Nederland komt Den Haag er het slechtst van af.

15 januari 2019

Studenten TU Delft presenteren ontwerp om inefficiënte kantoren te transformeren in appartementen die meer energie produceren dan gebruiken

Het MOR (Modular Office Renovation) -team van de TU Delft, dat bestaat uit 54 studenten, is bezig met een ontwerp om (een deel van) een inefficiënt kantoor te renoveren in een appartement dat meer energie produceert dan dat het zelf gebruikt. Op 15 januari 2019 heeft het team het definitieve ontwerp van dit prototype onthult. Met het uiteindelijke prototype gaat het team in juli 2019 naar Hongerije om mee te doen aan een internationale studenten-competite voor energiezuinige huizen.

15 januari 2019

Item Een Vandaag: ‘Robots als elektrische autonome dieren’

15 januari 2019

Grote warmte- en koudeopslag-systemen kunnen veel beter worden gepland

Op sommige plekken in Nederland wordt het in de bodem al krap voor warmte- en koudeopslag-systemen, die grote gebouwen energiezuinig kunnen verwarmen en koelen. Dat kan een stuk beter, zegt onderzoeker Marc Jaxa-Rozen. Hij promoveert op dinsdag 15 januari op dit onderwerp aan de TU Delft.

14 januari 2019

Vormen en patronen tonen fragmentatie Chinese stad

Ruimtelijke inpassing van nieuwe bebouwing in een bestaande omgeving is voer voor veel discussie, terwijl het feitelijk niet gaat om woorden. Kijk naar vormen en patronen als je historische continuïteit wilt bereiken in een stedenbouwkundig ontwerp, zegt promovendus Jiaxiu Cai.

14 januari 2019

Mysterie van Rembrandts impasto opgelost

Rembrandt zorgde voor een revolutie in de schilderkunst met zijn impastotechniek, een 3D-effect waarbij dikke verf reliëf toevoegt. Hoe hij dat deed is nu ontdekt door een internationaal onderzoeksteam.

14 januari 2019

Subsidie voor Forensisch Plaats Delict Onderzoek

Het onderzoeksteam Plaats Delict Innovatie (PDI) van de TU Delft ontving een subsidie voor hun onderzoek naar de optimalisering van de werkwijze van forensisch onderzoek op een plaats delict.

14 januari 2019

TU Delft en CTU winnen Taxify Self-driving Fleet Optimisation Challenge

Het onderzoeksteam Plaats Delict Innovatie (PDI) van de TU Delft ontving een subsidie voor hun onderzoek naar de optimalisering van de werkwijze van forensisch onderzoek op een plaats delict.

14 januari 2019

Afdeling Cognitive Robotics (CoR) opent nieuw lab

Op feestelijke wijze openden decaan Theun Baller en Hans Hellendoorn, afdelingshoofd van de afdeling Cognitive Robotics, deze maand het nieuwe CoR-lab.

14 januari 2019

Kobus Kuipers wint Physicaprijs 2019

De Physicaprijs 2019 is toegekend aan Kobus Kuipers, niet alleen een baanbrekend fysicus, maar ook iemand die zich sterk inzet voor outreach.

14 januari 2019

TU Delft ontwerpt milieuvriendelijke ‘keuken voor het leven’

Aan de TU Delft is een prototype van een ‘circulaire keuken’ ontwikkeld, die veel minder milieubelasting geeft. Op donderdag 17 januari wordt de keuken gepresenteerd.

14 januari 2019

Two TU Delft Global projects granted by NWO

In the second call of the joint SDG research programme of NWO-WOTRO Science for Global Development and Dutch co-funding research organisations two projects from TU Delft | Global Initiative were granted funding. This programme funds use-inspired research to the benefit of the most vulnerable people in Low- and Middle-Income Countries (LMICs).

14 januari 2019

Hans de Bruijn in Trouw: ‘In onze politieke cultuur ontbreekt het he-le-maal aan onbevangenheid’

In Trouw is een essay verschenen van Hans de Bruijn. Ja, dat we onze open geest kwijt zijn, dat is erg. Hij zoekt oorzaken. En vindt een ster aan het Kerstfirmament.

14 januari 2019

Nieuwe klimwand bij X

Er is een nieuwe, indrukwekkende klimwand bij X waar je in cursusvorm gebruik van kunt maken. Je hebt geen X-abonnement nodig om deze cursus te volgen. De nieuwe klimwand heeft maar liefst 20 routes in diverse gradaties. De wand is daarnaast o.a. geschikt om een tijdelijke Via Ferrata op aan te leggen, heeft 2 traverseroutes en een overhangend deel. De wand is geschikt voor gebruik door beginners en enigszins gevorderden.

14 januari 2019

Materiaalkundigen ontrafelen 3D-techniek van Rembrandt

Een internationaal team van onderzoekers, geleid door de Afdeling Materials Science and Engineering en het Rijksmuseum, hebben ontdekt hoe Rembrandt een ‘3D-effect’ creëerde in zijn schilderijen.

14 januari 2019

Jaap Harlaar in Kennislink

‘In het ziekenhuis staat straks een ingenieur naast je bed’ (Dutch)

14 januari 2019

Henk Polinder in NOS Radio 1 Journaal

Henk Polinder (MTT) has radio talk on challenges of wave energy extraction in NOS Radio 1 Journal. (Dutch)

11 januari 2019

Marcel Reinders nieuwe directeur Delft Bioengineering Institute

Het College van Bestuur heeft prof.dr.ir. Marcel Reinders (EWI) per 1 januari 2019 benoemd als wetenschappelijk directeur van Delft Bioengineering Institute.

11 januari 2019

Daniël Scholten keynote spreker bij EU Renewable Energy Investment Forum

TBM onderzoeker Daniël Scholten verzorgde een keynote speech over de geopolitieke implicaties van duurzame energie op verzoek van de Europese Commissie, DG ENER, voorafgaand aan het Renewable Energy Investment Forum in Kiev op 18 December 2018.

11 januari 2019

Start inschrijving cursussen Q3: 4 februari

Op maandag 4 februari om 10:00 kun je je weer inschrijven voor diverse cursussen en projecten bij X. Op dat moment start de inschrijving voor kwartaal 3 van het academisch jaar. Wellicht heb je zin om je dansskills te verbeteren, schaakstrategieën te leren of denk je er juist aan om letterlijk de hoogte in te gaan tijdens de klimcursus. Ook zullen er een aantal nieuwe cursussen worden aangeboden zoals 3D-sculpting, InDesign: Basis en ACTlab: Interactive Game Design. Houd de website in de gaten, binnenkort verschijnt daarover meer informatie.

11 januari 2019

Oproep Dies Natalis TU Delft: tijd voor Climate Action

Vandaag viert de TU Delft haar 177e verjaardag. 177 jaar waarin de rol van de universiteit was om met technologische vooruitgang de wereld een beetje beter te maken. Dat is vandaag wellicht zelfs actueler dan ooit: het thema van deze Dies Natalis is Climate Action.

11 januari 2019

Wijnand Veeneman in OV Magazine over investeren in ov

Premier Rutte, minister Ollongren en de G4-steden overlegden in september onder meer over de financiering van ov-projecten door private investeerders. Wijnand Veeneman, ov-expert aan de TU Delft ziet wel mogelijkheden.

10 januari 2019

Ali Alfaraj joined our group as PhD

Ali is a PhD student from Saudi Aramco, who did his MSc in Delft within the IDEA league geophysics program and also spent two years at UBC in Vancouver. He will working within the Delphi consortium and focus on all challenging issues that are related to imaging and inversion of seismic measurements on land.

10 januari 2019

Tiexing Wang joined our group as visiting PhD student

Tiexing is a visiting PhD student from Jilin University in China and started on January 2nd. He will stay until the end of the year. Tiexing will be working within the Delphi consortium on the optimum estimation of multiply scattered seismic waves and separate them from the single-scattered waves. His supervisor is Eric Verschuur.

10 januari 2019

Colloquium by Andrew Light on Creating, Preserving, and Defending the Paris Agreement on Climate Change

10 januari 2019

Geavanceerde elektronenmicroscoop bij MSE

Sinds eind december is de faculteit 3mE een geavanceerd onderzoeksinstrument rijker. Bij de afdeling MSE staat een nieuwe elektronenmicroscoop, uitgerust met een Xe+ ionenbundel om 3D-onderzoek aan materialen mogelijk te maken.

10 januari 2019

Chris Kleijn ontvangt J.B. Westerdijkprijs

Tijdens het Nieuwjaarsontbijt van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft decaan Lucas van Vliet de J.B. Westerdijkprijs uitgereikt.

10 januari 2019

Gezien in DWDD University: zelfhelend kunststof

In het college op 9 januari demonstreerde Dijkgraaf een stuk zelfhelend materiaal van de afdeling Novel Aerospace Materials.

09 januari 2019

Winnend ontwerp nieuwe trap BK Expo

Het winnende ontwerp voor een nieuwe trap voor de BK Expo verbindt de tentoonstellingsruimte zowel fysiek als visueel met de omliggende ruimtes. Het ontwerp van Veerle Alkemade en Sanne Sophie Hoogkamer is het winnende ontwerp van de Stylos Scala ontwerpcompetitie.

09 januari 2019

Inschrijving conferentie over ‘Design for Wellbeing Education’ geopend

Op 5 april organiseert het Wellbeing, Happiness and Health DRS Special Interest Group (SIGWELL) de conferentie Wellbeing by Design: Teaching Practices & Ethical Reflections. Tijdens deze conferentie worden de nieuwste inzichten in design voor welzijnsonderwijs gedeeld en besproken, met speciale aandacht voor ethiek. Wil je deelnemen? Je kunt je vanaf nu inschrijven. Ook kun je je aanmelden om een bijdrage te leveren.

09 januari 2019

Behnam Taebi in Down to Earth magazine over kernenergie

Door simplistische standpunten van voor- en tegenstanders zit het debat over kernenergie muurvast, constateert Behnam Taebi. Als techniekfilosoof is hij gespecialiseerd in de ethische aspecten van kernenergie. We ontkomen niet aan een echt gesprek over energie in de toekomst, zegt Taebi. “Als je kernenergie bij voorbaat uitsluit, steek je je kop in het zand. Of ben je stiekem kolen aan het tolereren.”

09 januari 2019

Wijnand Veeneman in Trouw over OV in de stad

De grote steden blijven in fors tempo doorgroeien, terwijl files steeds meer geld kosten en de treinen al stampvol zitten. Daarom wijzen verkeersexperts er al langer op: de stadsverdichting vergt voor mobiliteit een bovenregionale aanpak. “Nederland heeft een prachtig nationaal systeem van spoorrails en autowegen ontwikkeld. Maar nu loopt het vast in de steden. Dan helpt het niet om er op de snelweg nog een rijbaan bij te leggen”, zegt ov-expert Wijnand Veeneman van de TU Delft.

08 januari 2019

Jeroen van den Hoven in Executive Finance over integratie van ethiek in technologische ontwikkelingen

In een tijd dat digitalisering en technische innovatie het professioneel werkveld dagelijks veranderen, moeten financials zo nu en dan een time-out nemen om na te denken over die essentiële vraag: waartoe zijn wij als bedrijf hier op aarde? Met die boodschap betreedt Jeroen van den Hoven, professor Ethiek en Informatie Technologie aan de TU Delft, het podium tijdens de collegereeks Risk & Compliance aan de Nyenrode Business University.

08 januari 2019

Aimee van Wynsberghe in TU Delta over responsible robotics

How do you design robots more responsibly? Aimee van Wynsberghe, assistant professor at TU Delft, wants to help engineers figure that out.

08 januari 2019

Theme of the Dies Natalis celebration 2019 is Climate Action

In our future energy system, electricity derived from solar panels and wind turbines, and heat derived from geothermal wells, heat pumps, solar collectors and urban surfaces will constitute cheap and abundant sources of carbon-free energy for our built environment and for our industries.

08 januari 2019

Three out of twelve Medical Delta projects granted to ImPhys researchers

Medical Delta has launched twelve researchprogrammes that will work on technological solutions for sustainable healthcare. These programmes combine knowledge and expertise of three universities and two university medical centers to address important societal challenges in healthcare. Three out of twelve projects were granted to ImPhys researchers. Per project they will receive € 380k.

08 januari 2019

Kunnen oeroude algen helpen chroom-6 te vervangen?

Over een paar jaar kan de inzet van skeletten van algen een veilige en milieuvriendelijke vervanger van chroom-6 opleveren.

08 januari 2019

Research-Drone Operations Certificate voor MAVLab

Het MAVLab is in het bezit was van een spiksplinternieuw volledig Research-Drone Operations Certificate.

08 januari 2019

TU Nieuws, 8 januari 2019

08 januari 2019

Annemarie Muntendam-Bos appointed part-time associate professor

The GSE department appointed Dr. Annemarie Muntendam-Bos part-time associate professor in the area of induced seismicity as per 1 January 2019.