Archief

3831 resultaten
20 april 2017

‘Tovertafel’ brengt mensen met dementie in beweging

De ‘Tovertafel’ is een speels product dat helpt om mensen met dementie in beweging te brengen en plezier te geven. Het is een mooi voorbeeld van hoe wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot waardevolle zorginnovatie in de praktijk. Ontwikkelaar Hester Anderiesen-Le Riche promoveert op maandag 24 april op dit onderwerp aan de TU Delft.

20 april 2017

Rubicon financiering voor IO-postdoc Jarry Porsius

19 april 2017

‘Toeval’ en twitter leiden tot ontdekking nieuwe scheur in Groenlandse gletsjer

Iets trok vorige week ineens de aandacht van Stef Lhermitte, toen hij satellietbeelden van de Petermann-gletsjer in het noordwesten van Groenland bekeek. De Delftse onderzoeker zag, bijna bij toeval, een dunne lijn die hem nieuw toescheen, terwijl hij voor een ander ijssmeltonderzoek beelden van de Sentinel-1 satelliet van ESA bestudeerde. Lhermitte checkte andere satellietbeelden en zag dat de scheur voor het eerst in juli 2016 opdook; maar bij zijn weten had niemand hem nog gezien. Lhermitte bracht zijn ontdekking (met beelden) in vijf tweets naar buiten, hopend dat de buitenwacht zou kunnen helpen om zijn ontdekking nader te duiden.

18 april 2017

Crystal Houses wint publieksprijs A.A.P.

Het Crystal Houses project is winnaar van de publieksprijs van de Amsterdamse Architectuur Prijs - de Gouden A.A.P. 2017.

13 april 2017

Ecorunner Roll-out (20 April)

Volgende week donderdag (20 april), zal Eco-Runner Team Delft hun nieuwste generatie voertuig, de Ecorunner VII, presenteren op Lijm & Cultuur.

13 april 2017

Seminar on nonlineair aeroelasticity (19 April)

Professor Moti Karpel (Technion – Israel Institute of Technology) will give a seminar on nonlinear aeroelasticity on 19 April from 13:30-16:30 at the faculty of Aerospace Engineering (lecture room D). He will talk about the modelling of nonlinear aeroelastic systems including dynamic responses and flutter/limit cycle oscillations (LCO) and highlight experimental aeroelastic aspects.

13 april 2017

Masteropleiding Technical Medicine in september 2017 van start

Medische technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Innovatieve diagnostiek- en behandelmethoden vragen om een nieuw soort...

13 april 2017

AeroVinci ontvangt investering voor ontwikkeling autonoom drone-netwerk

Woensdag 19 april 2017, Den Haag - De Delftse startup AeroVinci ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ en Delft Enterprises. De investering werd bekendgemaakt op 19 april tijdens de TUS Expo in Den Haag door Niels Westendorp. Dankzij de kapitaalinjectie kan AeroVinci verder gaan met de ontwikkeling van een volledig autonoom drone-netwerk. Daarnaast stelt de investering het bedrijf onder meer in staat om de technologie te onderwerpen aan een uitgebreid test programma.

13 april 2017

Student wint NALACS scriptieprijs

Het Explore-lab afstudeerproject van Linda de Geus 'Counteracting socio-spatial segregation through architectural verwandlung' wint NALACS’ jaarlijkse scriptieprijs voor de beste scriptie over een Latijn-Amerikaans of Caraibisch onderwerp verbonden aan een Nederlandse universiteit.

13 april 2017

Gerda Henkel Stiftung Grant for Marc Schoonderbeek with Fatma Aliosman and John Hanna

The 'Borders and Territories' research group of the department of Architecture has won a 74,000 euro grant for the research “Securing Democratic Society; State Policies, Technological Surveillance and Spatial (Cross-) Boundary Practices”. The grant covers two years of PhD studies on three case studies.

12 april 2017

ERC Advanced Grant voor ontwikkeling virtuele seismologie

Prof. Kees Wapenaar van de TU Delft ontvangt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro voor zijn programma VirtualSeis. De Europese subsidie is bedoeld om in de komende vijf jaar virtuele seismologie-technieken te ontwikkelen, bijvoorbeeld om aardbevingsgevoelige gebieden beter te kunnen monitoren.

12 april 2017

Seminar: "Fan and Compressor Performance Scaling with Inlet Distortions" (3 May)

12 april 2017

Sybrand van der Zwaag bij KNAW lezing 'Materialen en innovatie in kunst en wetenschap' (18 april)

12 april 2017

PD Testlab: innovaties testen in innovatief gebouw

Op het binnenterrein van de faculteit Bouwkunde staat sinds kort het Delft Product Development (PD) Lab. Het voorbeeld van innovatief bouwen biedt de komende jaren onderdak aan onderzoek naar nieuwe realisatietechnieken. Studenten en onderzoekers kunnen er bovendien kennismaken met de praktijk van alledag volgens het principe 'leren door te maken'.

12 april 2017

3D-model helpt demografen en stedenbouwers

De onderzoeksgroep 3D GeoInformation werkt aan een 3D model van alle dorpen en steden in Nederland. Zo’n landelijk model is uniek in de wereld en kan nauwkeurig bevolkingsaantallen in kaart brengen. Het kan ook helpen bij bepalen van overstromingsmodellen en geluids- en bezonningscontouren.

12 april 2017

‘Robothuid’ kan samenwerking tussen mens en robot efficiënter maken

De partners binnen het Europese Factory in a Day-project hebben een prototype van een robot gemaakt die bestaat uit een robotarm die volledig is bedekt met sensoren.

10 april 2017

Verhuizen naar rijkere buurt leidt tot meer probleemgedrag onder jongeren

Problemen in achterstandswijken worden vaak aangepakt door de buurt sociaal-economisch te mengen. Het idee hierachter is dat de buurtbewoners met lagere inkomens en opleidingen zich kunnen optrekken aan hun buren die het sociaal-economisch beter doen. Maar jongeren die naar een rijkere buurt verhuizen vertonen daarna juist meer probleemgedrag. Dit is een van de belangrijkste conclusies uit het zojuist gepubliceerde onderzoek van Jaap Nieuwenhuis, Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

10 april 2017

ROTOR kicks off their visiting professorship with an international conference

This April the faculty welcomes Lionel Devlieger and Maarten Gielen of the Brussels based office Rotor as Visiting Professors.

10 april 2017

DON-dag Project March

Afgelopen weekend bezocht Project March de jaarlijkse ‘Dwarslaesie Organisatie Nederland’ (DON) dag, georganiseerd door DON en het rehabilitatie centrum Adelante.

07 april 2017

Onderzoekers printen veelbelovende tweedimensionale transistors

Onderzoekers verbonden aan AMBER en Trinity College in Dublin hebben, in samenwerking met de TU Delft...

06 april 2017

Science-publicatie TU Delft over eeuwige oorlog tussen bacterie en virus

Op vrijdag 7 april publiceren TU-onderzoekers samen met anderen in Science over zogenoemde CRISPR-systemen in bacteriën, en hoe deze weerstand bieden tegen virussen.

06 april 2017

Werken aan volgende generaties batterijen in nieuw batterijenlab

Het Reactor Instituut Delft (RID) is met het ‘Battery Lab van Radiation, Science & Technology’ vanaf 6 april een nieuw laboratorium rijker.

06 april 2017

Hans Wamelink nieuwe decaan TBM

Het College van Bestuur heeft professor Hans Wamelink per 1 mei 2017 benoemd als decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management (TBM). Wamelink is momenteel hoogleraar Bouwmanagement bij de faculteit Bouwkunde (BK) en voorzitter van de afdeling Management in the Built Environment (MBE).

05 april 2017

ALIVE. ACTIVE. ADAPTIVE. - Internationaal congres

Het internationale congres van de Special Interest Group on Experiential Knowledge van de DRS (EKSIG 2017) wordt gehouden op 19 en 20 juni. Elvin Karana en Elisa Giaccardi van de faculteit IO (TU Delft) zullen het congres voorzitten. Je kunt je nu aanmelden voor dit congres. Het programma is ook online.

04 april 2017

OTB & Omgeving 1, 2017

In deze uitgave besteden we aandacht aan het volgende: - Vertrouwen consumenten in woningmarkt nauwgezet gevolgd - Diverse hobbels op weg naar open date en hergebruik - Uniek onderzoek naar levensloop op basis van CBS-data - Jong beginnen met bouwsparen - Energiebesparingsmaatregelen kunnen doeltreffender Download O&O nummer 1, 2017

04 april 2017

Mogelijkheid ‘hydraulisch’ windpark op zee

TU Delft onderzoeker Antonio Jarquin Laguna onderzocht voor zijn promotie op dinsdag 4 april de mogelijkheid van een ‘hydraulisch’ windpark op zee. Daarbij is de directe aandrijving van de windturbine vervangen door een verdringingspomp, waardoor zeewater onder druk in een hydraulisch netwerk wordt gebracht.

03 april 2017

Sybrand van der Zwaag ontvangt eredoctoraat van Mons University

03 april 2017

Producing geothermal energy in Indonesia

Her fieldwork takes geologist Fiorenza Deon to remote areas in Indonesia and it wasn’t long before she learned the language, a skill she needs to be able to negotiate with the local authorities. Her geologic research forms part of GEOCAP, an international collaboration between the governments of Indonesia and the Netherlands, companies and universities aimed at exploring the use of geothermal energy. But GEOCAP is about more than just scientific research, underlines Deon. “Bilateral cooperation offers huge advantages to all parties.”

03 april 2017

Geertje Bekebrede en Simon Tiemersma in TU Delta over TU Delft Gamelab

Het TU Delft gamelab won in december de European Serious Game Award 2016 met het spel Held. De ontwikkelaars maakten het in opdracht van de Hartstichting. Wat is hun kracht? Geertje Bekebrede en Simon Tiemersma aan het woord.

30 maart 2017

Jeroen van den Hoven lid expertgroep Europese Commissie

Jeroen van den Hoven is benoemd tot lid van een internationale expertgroep die de Europese Commissie gaat adviseren over ethiek in de wetenschap en nieuwe technologieën. Dat heeft de commissie donderdag in Brussel bekendgemaakt.

30 maart 2017

TU Delft partner Nationale Blockchain Coalitie

Minister Kamp van Economische Zaken heeft op 30 maart de actieagenda van de Nationale Blockchain Coalitie in ontvangst genomen. De agenda is een gezamenlijk initiatief van ruim twintig organisaties - waaronder het Blockchain Lab van de TU Delft - uit de logistieke, energie- en financiële sector, alsmede kennisinstellingen en overheden. Met deze agenda wil Nederland internationaal voorloper worden in de toepassing van blockchain technologie.

30 maart 2017

Serendipiteit in Delft Integraal

Twee mooie verhalen vanuit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek staan in de nieuwe editie van Delft Integraal waarin serendipiteit het centrale thema is. Op pagina 10 vertelt hoogleraar Aerodynamics Fulvio Scarano hoe fundamentele vergelijkingen in de stromingsleer kunnen leiden tot toepassingen in de aero-akoestiek en uiteindelijk tot het verminderen van geluidsoverlast. Op pagina 13 staat het verhaal van planeetonderzoeker Daphne Stam. Samen met collega’s in Leiden en een promovendus ontdekte ze bij toeval mysterieuze trillingen boven zwavelzuurwolken op Venus. Volgens Stam een mooie puzzelstuk dat kan leiden tot een klimaatmodel voor planeten. Uiteraard zijn ook alle andere verhalen het lezen waard. Nu nog alleen in het Nederlands: https://issuu.com/tudelta/docs/di-maart2017

30 maart 2017

Column: Rinze Benedictus nodigt verf en coatingindustrie uit in ‘living labs’

“De luchtvaartsector moet sneller innoveren. Alleen dan kunnen we in de toekomst én meer vliegen én het vliegen betaalbaarder, stiller en duurzamer maken,” aldus Rinze Benedictus in een column voor Verf&Inkt Magazine, het blad van de branchevereniging voor de Nederlandse verf- en coatingindustrie. In de column nodigt Benedictus de bedrijven in deze sector uit om samen te komen werken met de faculteit in ‘living labs’. Aanleiding voor de uitnodiging een column aan te leveren, was de opening van de nieuwe materialenlabs in januari. Lees de column op pagina 41 van Verf&Inkt Magazine.

30 maart 2017

Recap workshop Africa

Following up on the Town Hall Meeting on Africa last January, a workshop on the subject was held on 14 March. 42 BK colleagues joined Peter Russell to further discuss the Faculty plans about Africa.

30 maart 2017

‘Havenontwikkeling moet meer zijn dan functionele planning’

Havensteden zijn vaak getekend door de strijd tussen de belangen van haven en stad. Onnodig, stelt promovendus Paolo De Martino, zoek waar je elkaar kunt versterken. Zijn onderzoek sluit aan bij de conferentie 'The Global Petroleumscape' die de leerstoel Geschiedenis van Architectuur & Stedenbouw in mei organiseert.

29 maart 2017

Het licht zien: licht in een ruimte visueel inzichtelijk met kubische lichtmeter

Licht bepaalt hoe we de wereld zien. Van een golfballetje kunnen we de glans waarnemen, de structuur zien of juist waarnemen als plat rondje, omdat we in bepaald licht geen schaduw kunnen waarnemen. Op vrijdag 31 maart licht Sylvia Pont, benoemd in 2016 als Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar voor haar werk in het Perceptual Intelligence lab (PI of π-lab), haar onderzoek toe tijdens haar inaugurele rede.

29 maart 2017

Henri Werij benoemd als decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR)

Het College van Bestuur heeft Dr. Henri Werij benoemd als decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR) met ingang van 1 juni 2017. Dr. Werij is momenteel Director of Space and Scientific Instrumentation bij TNO. Werij studeerde experimentele natuurkunde aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1988 cum laude promoveerde in de atoomfysica. Vervolgens werkte hij als onderzoeker bij het Joint Institute for Laboratory Astrophysics (JILA) in Boulder, Colorado (VS) en bij de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1993 is hij verbonden aan TNO, eerst als wetenschapper en later in een keur van (management)functies.

29 maart 2017

Henri Werij benoemd als decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR)

Het College van Bestuur heeft Dr. Henri Werij benoemd als decaan van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek (LR) met ingang van 1 juni 2017. Dr. Werij is momenteel Director of Space and Scientific Instrumentation bij TNO.

28 maart 2017

Send your pet to space

Do you want to be a part of the new race to space? At the moment, several teams around the world are working on an amateur space program with the ultimate goal to launch a human to 100 kilometres altitude. These are for example Copenhagen Suborbitals and RML Spacelab. DARE wants to lay the groundwork for these missions and for that they need your help!

27 maart 2017

TU Delft studenten starten met bouw nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Opstaan uit een diepe sofa, over ruw terrein lopen, of de trap op; als je benen verlamd zijn kun je dat wel vergeten. Het TU Delft studententeam Project MARCH wil daar verandering in brengen en ontwikkelt en bouwt dit jaar een nieuw exoskelet. Dit is een ondersteunend frame dat buiten het lichaam wordt gedragen. Met deze nieuwe medisch technologische ontwikkeling willen de studenten mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren. Op vrijdag 24 maart onthulden de studenten het ontwerp van dit nieuwe exoskelet op de TU Delft. Martin van Rijn, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, was daarbij aanwezig en ging in gesprek met de dwarslaesiepatiënt die deel uitmaakt van het team.