Archief

6345 resultaten
16 maart 2018

The Hub is verkocht en verhuist naar oude thuis

Het is jullie wellicht al ter ore gekomen; The Hub is verkocht en zal spoedig niet meer op ons S&C-terrein staan. Met ingang van volgende week maandag, 19 maart, wordt the Hub afgebroken door het bedrijf Meerkerk. De vorige eigenaar heeft The Hub weer overgenomen, ze verhuist dus naar haar oude thuis; het strand van Katwijk. Interne Dienst is reeds gestart met voorbereidingswerkzaamheden.

16 maart 2018

TU Delft Alumni Backstage Tours

Op onze campus van meer dan 161 hectare blijft veel van jaar tot jaar hetzelfde, maar verandert nog veel meer. Een backstagetour is dan ook een mix van nostalgie en toekomstmuziek.

16 maart 2018

Gemeente Delft en TU Delft sluiten aan bij Maritime Delta

Decaan Theun Baller en wethouder ir. Ferrie Förster van de Gemeente Delft tekenden vandaag de samenwerkingsovereenkomst met Maritime Delta, het samenwerkingsverband dat zich inzet om het maritieme cluster in de provincie Zuid-Holland verder te versterken.

15 maart 2018

Scholen als Energieambassade in de wijk: living labs en energy challenges

Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie. Het concept is eenvoudig: in een integrale aanpak wordt het onderwijs verrijkt met onderwerpen als duurzaamheid, energiebesparing en het ontwikkelen van ’21st century skills’. De leerlingen worden actief in het verduurzamen van hun school en van de wijk eromheen.

15 maart 2018

Vorm volgt kracht

Een gebogen vorm is sterker dan een vlakke constructie, maar hoeveel exact is onbekend. Promovendus Qingpeng Li onderzocht het door diverse schaalconstructies aan de tand te voelen. Daaruit blijkt dat een klein boogje al een enorme versterking geeft.

15 maart 2018

The Hub verhuist terug naar oude thuis; het strand

Met ingang van volgende week maandag, 19 maart, wordt the Hub afgebroken en teruggebracht naar haar oude thuis; het strand van Katwijk.

15 maart 2018

Alexandra den Heijer benoemd tot hoogleraar Publiek Vastgoed

De faculteit Bouwkunde is verheugd te kunnen melden dat Alexandra den Heijer is benoemd tot hoogleraar Publiek Vastgoed.

15 maart 2018

Magnetic materials: Turning up the heat on disordered magnets

15 maart 2018

Amsterdamse huizenprijzen verspreiden zich als een olievlek

Amsterdamse huizenprijzen beïnvloeden de huizenprijzen in grote delen van het land, zowel bij dalende als stijgende huizenprijzen. Een belangwekkende uitkomst uit het promotieonderzoek van Alfred Teye, want inzicht in huizenprijsontwikkeling en risico’s van de woningmarkt is cruciaal voor de samenleving.

15 maart 2018

Steeds nauwkeuriger beeld van (versnellende) zeespiegelstijging

Zeespiegelstijging wordt bepaald door allerlei factoren maar die kunnen we nu (bijna) overal ter wereld goed ontrafelen en verklaren. Dat stelt onderzoeker Thomas Frederikse van de TU Delft, die tevens een versnelling in de gemiddelde wereldwijde zeespiegelstijging constateert. En verder worden de dagen op aarde een klein beetje langer... Frederikse promoveert op maandag 19 maart.

15 maart 2018

Aansprakelijkheid soms raar geregeld in de Nederlandse bouw

Toezicht en coördinatie zijn in hoge mate bepalend voor het slagen van bouwprojecten. Te vaak nog gaat het mis door gebrek eraan, constateert specialist bouwrecht Hugo Strang in zijn promotieonderzoek. Voor verbetering is meer nodig dan een Wet Kwaliteitsborging Bouw, denkt hij.

14 maart 2018

Metamaterialen met actie op afstand mogelijk ooit bruikbaar in draagbare zachte robotica

Een groep onderzoekers verbonden aan de afdeling BioMechanical Engineering hebben onder leiding van professor Amir Zadpoor het concept geïntroduceerd van metamaterialen met ‘actie op afstand’, waarbij een specifiek patroon van lokale actuatie in het geometrische ontwerp van zachte cellulaire materialen wordt geprogrammeerd.

14 maart 2018

Support PhD-studenten IO tijdens de Delft FameLab-voorronde

Op 3 april vindt de Delftse voorronde van FameLab plaats in Theater de Veste. Zestien onderzoekers strijden voor een plaats in de Nederlandse finale van de internationale FameLab-presenteercompetitie. Vanuit Industrieel Ontwerpen doen PhD-studenten Cristina Spoiala en Meng Li mee.

14 maart 2018

MyFutures wint special prize bij finale Hans Sauer Award 2018

Na drie dagen van co-creatie tussen alle finalisten van de Hans Sauer Award 2018 tijdens de Social Design Elevation Days zijn de winnaars op 11 maart bekend gemaakt. Dit gebeurde door zowel publieks- als jurystemmen. Het MyFutures-team van IO mocht de special prize in ontvangst nemen.

14 maart 2018

Een magazine gevuld met science stories & infographics!

De artikelen en infographics van ons Nodes EEMCS Science blog hebben we gebundeld in het Engelstalige magazine ‘EEMCS Nodes Volume I’.

14 maart 2018

Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde 2018: Container Handler

De eerstejaars werktuigbouwkunde zijn begonnen aan hun derde en laatste ontwerpproject van dit studiejaar. De 77 projectgroepen zijn nu in hun vijfde ontwerpweek van dit project en gaan hun opgedane kennis toepassen: van probleemverkenning via ontwerpen en bouwen tot testen en evalueren.

14 maart 2018

JOUW ONDERZOEKSVERHAAL OP BESSENSAP 2018?

Op vrijdag 15 juni aanstaande organiseert NWO de Bessensap editie 2018. Zo’n 400 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers ontmoeten elkaar in de Rode Hoed in Amsterdam om te netwerken en kennis uit te wisselen over recente ontwikkelingen in de wetenschap en wetenschapscommunicatie.

13 maart 2018

Nigel Drenthe eerste winnaar van de Heinz Stoewer Space award

Afgelopen dinsdag 6 maart 2018 werd bekend dat alumnus Nigel Drenthe de eerste winnaar is van de Heinz Stoewer Space Award voor zijn afstudeerwerk getiteld “SOLSTICE, Small Orbital Launch Vehicles, a Tentative Initial Cost Estimate”.

13 maart 2018

Wouter Terra laat fietsers sneller fietsen – in een sporthal

TU TV interviewde aerodynamica onderzoeker Wouter Terra van de afdeling Aerodynamics, Wind Energy, Flight Performance & Propulsion (AWEP) over het werk dat hij en zijn collega’s doen om fietsers sneller te laten fietsen.

13 maart 2018

Vliegende start voor Unmanned Valley

De gemeente Katwijk en de TU Delft maakten op 6 maart bekend dat zij samen de stichting Unmanned Valley Valkenburg hebben opgericht om bedrijven, onderzoeks- en kennisinstellingen en overheden in staat te stellen om voorop te blijven lopen op het gebied van innovatie in de robotica en onbemande systemen.

13 maart 2018

Een oud robotbesturingssysteem leert iets nieuws

‘Hoe leer je een robot om te gaan met onvoorspelbare omstandigheden zonder dat hij telkens opnieuw geprogrammeerd moet worden, met alle kosten van dien? In dit cohesieproject geven we robots generieke gereedschappen waarmee ze het zelf kunnen leren van hun menselijke collega’s.’

13 maart 2018

Buitenaardse kindercolleges Science Centre gestart

Op zondag 11 maart is de reeks ‘buitenaardse kindercolleges’ bij het Science Centre Delft gestart met het college van Jasper Bouwmeester ‘Hoe bouw je een satelliet?’ Ongeveer 80 kinderen in de leeftijd 8 tot en met 12 jaar volgen de reeks van vier colleges over ruimtevaart die in het kader van de Museum Jeugduniversiteit in het Science Centre plaatsvinden.

13 maart 2018

Logic and Learning

I will provide a gentle introduction to the use of logic within machine learning. The motivation for using logic in machine learning is twofold. First, it fits within the explainable AI trend, that is, unlike deep networks, logical models are understandable and interpretable. Second, by using relational or first order logic to represent learned models, one obtains very expressive models that can cope with complex structured data and that allow one to use background knowledge while learning. These properties explain why there are many applications of logic and learning, ranging from the analysis of social networks, to bio- and chemo-informatics, business data, the semantic web, action- and activity learning, computer vision and robotics.

13 maart 2018

Succesvolle Masterclass Energietransitie

Op vrijdag 9 maart jl. is er een zeer succesvolle masterclass energietransitie georganiseerd binnen de ontwerpstudie “Stad van de Toekomst” over de grote opgave van de energietransitie voor nieuwe vormen van energiewinning, minder en ander gebruik van energie en over de impact die dit heeft op de (gebouwde) omgeving.

13 maart 2018

Timo Melman (CoR) in Delta

13 maart 2018

Joris Dik (MSE) in Focus

13 maart 2018

Hoe je een huis koopt. Het optimale bod vanuit wiskundig perspectief

The Interactive Intelligence group is proud to share the media attention for the negotiation research results of our former (cum laude) PhD student Tim Baarslag (http://homepages.cwi.nl/~baarslag/) and now colleague at CWI.

13 maart 2018

Systeembenadering van het Laag-Nederlandse landschap

In het project ‘Verstedelijk laagland’, geleid door Reinout Rutte en Jaap Evert Abrahamse, wordt het landschap van Laag-Nederland benaderd als systeem van stadsontwikkeling, water, energie en voedsel.

12 maart 2018

European Alliance in Architecture and Built Environment Research

Five leading research-intensive European universities have joined forces in BauHow5. SABRE, Strengthening Architecture and Built Environment Research, is the first project in this alliance, focussing on developing a core curriculum for PhD education in Architecture and the Built Environment.

12 maart 2018

Ethics of Artificial Intelligence: Statement European Expert Group Released

The statement of the European Group on Ethics in Science and New Technologies (EGE) calls for a wide-ranging process of public deliberation and lays out a set of fundamental ethical principles to pave the way. It also forms the cornerstone of the guidelines on AI ethics to be developed in collaboration with the future AI Alliance.

12 maart 2018

TU Delft Launches Solar Energy Potential Website

The Dutch Photovoltaic Energy Portal 2.0 (PVP 2.0) offers the most comprehensive overview of the potential for utilization of solar energy in the Netherlands so far.

12 maart 2018

Eurographics 2018

The 39th Eurographics conference will be held on April 16-20, 2018 in Delft, The Netherlands. Delft University of Technology will host the conference.

12 maart 2018

Peter Ho op BNR Nieuwsradio over China

In China is dé politieke gebeurtenis van het jaar gaande, het Volkscongres. En dat zou voor China - en misschien ook voor de wereld - een historisch congres kunnen worden. Want belangrijke inzet van het congres is dat Xi Jinping voor de rest van zijn leven president van de Volksrepubliek kan blijven.

12 maart 2018

Wijnand Veeneman op BNR Nieuwsradio over de HSL-spoorlijn

Het ministerie van Infrastructuur heeft een schadeclaim van tien miljoen euro aan z'n broek hangen van het bedrijf Infraspeed, beheerder van de HSL-spoorlijn. Door de inzet van 'gewone' intercity's van de NS zou het spoor meer dan normaal aangetast zijn.

09 maart 2018

Jan Dirk Jansen benoemd als decaan CiTG

Het College van Bestuur van de TU Delft heeft professor dr. ir. Jan Dirk Jansen met ingang van 1 mei 2018 benoemd als decaan van de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG). Jan Dirk Jansen volgt professor dr.ir. Bert Geerken op, die in mei 2018 met pensioen gaat.

09 maart 2018

OCT imaging at the world famous “Girl with the pearl earring”

ImPhys researchers Tom Callewaert and Jeroen Kalkman in collaboration with Joris Dik from 3mE perform OCT imaging at the world famous “Girl with the pearl earring”.

09 maart 2018

Nicolette Meerstadt new Deputy Head of Department for ImPhys

Nicolette Meerstadt is the new Deputy Head of Department for Imaging Physics. She succeeds Liesbeth Secker, who is now Deputy Head of Department at RST.

08 maart 2018

Design presentatie Eco-runner

Woensdag 7 maart was het dan eindelijk zover, het moment voor Eco-runner om hun nieuwe design te onthullen! Ben je hier helaas niet bij geweest? Geen zorgen, dit filmpje brengt je helemaal up-to-date!

08 maart 2018

13/03: Korte onderbrekingen netwerkverbindingen

Dinsdag 13 maart aanstaande en op dinsdag 20 maart worden tussen 06:00 en 08:00 kortstondig alle netwerkverbindingen met het datacenter verbroken. Houd er rekening mee dat het tussen deze tijden niet mogelijk is om het netwerk (M:schijf) te benaderen. Bovendien is het tijdens deze werkzaamheden niet mogelijk om met je Net-ID in te loggen op alle applicaties waarvoor autorisatie is vereist, zowel binnen als buiten de TU Delft.

08 maart 2018

Neelke Doorn in diverse media over vrouwelijke hoogleraren

De Nederlandse universiteiten hebben in een jaar tijd honderd extra vrouwelijke hoogleraren aangesteld, viermaal zo veel als normaal in een jaar. 'Een teken dat de universiteit ernst maakt met de extra aanstelling van vrouwelijke hoogleraren', zegt Neelke Doorn, hoogleraar technologie-ethiek aan de TU Delft.