Archief

1585 resultaten

20 april 2020

Minister Ingrid van Engelshoven en Eurocommissaris Mariya Gabriel lanceren Europa’s eerste quantum computer in de cloud: Quantum Inspire

Vandaag lanceerden minister Ingrid van Engelshoven en Eurocommissaris Mariya Gabriel het eerste Europese, publieke quantum computing platform: ‘Quantum Inspire’.

17 april 2020

Europese Commissie geeft groen licht voor groot internationaal waterproject

De Europese Commissie heeft de grant agreement voor WATER MINING ondertekend, een project van 17 miljoen euro dat gericht is op het demonstreren van innovatieve oplossingen op het gebied van water. Als onderdeel van het project zullen faciliteiten in Cyprus, Spanje, Portugal, Italië en Nederland worden gebouwd, ter demonstratie van nieuwe efficiënte manieren om nutriënten, mineralen, energie en water terug te winnen uit industrieel en stedelijk afvalwater en zeewater. Het publiek-private consortium bestaat uit 38 publieke en private partners en nog 4 derde partijen in 12 landen. Het wordt geleid door de TU Delft.

16 april 2020

Toevalstreffer wateronderzoek levert betere detectiemethode voor coronavirus op

Wateronderzoek en het coronavirus zijn geen logische combinatie. Toch is het Delftse en Noorse onderzoekers gelukt om uit hun wateronderzoek een slimme toepassing te halen voor de detectie van het coronavirus. Toevallig – maar zeker niet minder nuttig.

15 april 2020

Schaalbare quantum bits opereren onder praktische omstandigheden

QuTech, een samenwerking van TU Delft en TNO, is er in geslaagd om qubits in silicium aan te sturen bij een temperatuur die niet meer direct bij het absolute nulpunt van -273 graden Celsius ligt. Hoewel de toename naar 1,1 graden boven dat nulpunt op het eerste gezicht klein lijkt, is het een cruciale sprong richting een werkende quantumcomputer. De hogere temperatuur opent namelijk de mogelijkheid om qubits (de essentiële bouwstenen van een toekomstige quantumcomputer) en de aansturende elektronica te integreren op één standaard chip. De onderzoekers publiceren hun bevindingen vandaag in Nature.

14 april 2020

Mechanisch beademingsapparaat uit jaren ’60 inspireert Delftse ingenieurs

Een team van Delftse onderzoekers en studenten van BioMechanical Engineering lanceert vandaag een nieuw type beademingsapparaat dat zuiver mechanisch is en dat je eenvoudig zelf zou kunnen bouwen en repareren. Het team leende een beademingsapparaat uit de jaren ’60 van Rijksmuseum Boerhaave en gebruikten dat als inspiratie voor deze oplossing. Door het mechanische werkingsprincipe komt er geen elektronica aan te pas. Dit is een voordeel omdat de productie ervan niet afhankelijk is van de nu onzekere toevoer van onderdelen uit China.

14 april 2020

Wetenschappers ontwerpen beademingsapparaat gemaakt van standaardonderdelen

Amir Zadpoor en een team van wetenschappers van BioMechanical Engineering testen de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn door een tekort aan specifieke onderdelen.

09 april 2020

Tim van der Hagen herbenoemd als rector magnificus/collegevoorzitter

De Raad van Toezicht van de TU Delft heeft prof.dr.ir. Tim van der Hagen herbenoemd als Rector Magnificus/Voorzitter College van Bestuur TU Delft. De herbenoeming, opnieuw voor een periode van vier jaar, gaat in op 1 mei.

08 april 2020

Een beetje wiskunde voor het bestrijden van epidemieën

06 april 2020

TU Delft sluit zich aan bij International Universities Climate Alliance

Deze week is de International Universities Climate Alliance (‘Climate Alliance’) opgericht. Meer dan 40 universiteiten van over de hele wereld gaan samenwerken op het gebied van klimaatverandering.

03 april 2020

Studententeam OperationAIR heeft werkend prototype voor een noodbeademingsapparaat

De Delftse studenten van het initiatief OperationAIR hebben in drie weken tijd een werkend prototype van een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld.

02 april 2020

Samenwerking FIOD en TU Delft op het gebied van opsporing digitale en financiële criminaliteit

Onderzoekers en studenten van de TU Delft helpen de FIOD met hun strijd tegen de digitale en financiële misdaad. Na een geslaagde pilot gaat een meerjarig onderzoeksprogramma van start.

02 april 2020

De kracht van collageen

Collageen is de lijm die ons lichaam bij elkaar houdt. Het zit in onze huid, botten, spieren, kraakbeen, gewrichtsbanden, haren, nagels – kortom, in bijna elk weefsel in ons lichaam. Collageeneiwitten vormen op sommige plekken, onder meer in de huid, netwerken die heel rekbaar zijn. Maar waarom die netwerken zo elastisch zijn, was tot nu toe nog onduidelijk. Onderzoekers van de TU Delft, AMOLF en Wageningen University & Research hebben nu ontdekt dat het aantal ‘kruispunten’ een belangrijke rol speelt. Tussen de drie en vier verbindingen per kruispunt is ideaal. Meer verbindingen maakt de collageennetwerken juist minder rekbaar. De nieuwe inzichten kunnen onder meer worden gebruikt voor de reparatie van beschadigd of verouderd weefsel, zoals kraakbeen of huid, en bij het kweken van nieuw huidweefsel voor brandwondenslachtoffers.

31 maart 2020

Delfts onderzoek rondom het coronavirus

Allerlei onderzoek van de TU Delft is direct of indirect gelieerd aan de coronacrisis. We geven een (niet uitputtend) overzicht.

31 maart 2020

ERC Advanced grants voor Delftse onderzoekers

Drie wetenschappers van de TU Delft hebben een ERC Advanced Grant ontvangen. Cees Dekker, Jerry Westerweel en Lieven Vandersypen krijgen deze Europese subsidie voor vijfjarige projecten van internationaal vooraanstaande onderzoeksleiders.

27 maart 2020

3D-geprint component maakt snorkelmasker bruikbaar voor medici

Onderzoekers van IO ontwerpen in samenwerking met medici en bedrijfsleven een uniek 3D-geprinte verbindingsstuk om een gewoon snorkelmasker aan te sluiten op een filtersysteem. Hierdoor wordt het snorkelmasker bruikbaar als beschermingsmasker voor medisch personeel. Het design is wereldwijd beschikbaar gemaakt op Thingyverse.

20 maart 2020

TU Delft werkt met Reinier de Graaf en VSM aan herbruikbare mondmaskers

In de strijd tegen het tekort aan mondmaskers ontwikkelden John van den Dobbelsteen en Tim Horeman, onderzoekers bij de afdeling Biomechanical Engineering, samen met labmanager Rob Luttjeboer een succesvolle manier om hergebruikte gesteriliseerde mondmaskers en mondmaskers van nieuwe materialen te kunnen testen.

19 maart 2020

Masterstudenten TU Delft starten initiatief om beademingsapparatuur te ontwikkelen

Masterstudenten Technical Medicine onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar zijn deze week het initiatief OperationAIR gestart met als doel zo snel mogelijk een simpel en relatief goedkoop beademingsapparaat te ontwikkelen.

19 maart 2020

Tijd over? Doe een online cursus!

Door de coronacrisis hebben sommige mensen momenteel weinig of geen werk, of wat tijd over omdat afspraken wegvallen. Voor een aantal van hen is dit wellicht een goed moment om een online cursus te volgen.

16 maart 2020

Miljoenen voor verbetering binnenvaart Rijn-Alpen corridor

Containerschepen die niet vol geladen zijn, overvolle sluizen met schepen die lang moeten wachten, suboptimale navigatie van schepen op rivieren en vol beladen schepen die niet bestand zijn tegen een lage waterstand. Het zijn veel voorkomende problemen in de binnenvaart. Met een Europese subside van bijna 9 miljoen euro gaat het het Horizon 2020-programma ‘Novel inland waterway transport concepts for moving freight effectively’ (NOVIMOVE) onderzoek doen naar de verbetering van dit logistieke transportsysteem.

10 maart 2020

Onderzoekers maken zonnecellen met behulp van enzymen uit papaja's

In verschillende soorten zonnecellen worden dunne laagjes titaandioxide (titania) gebruikt. De methoden waarmee deze titania-films momenteel worden gefabriceerd, vereisen hoge temperaturen en dure, hoogwaardige technologieën. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) hebben nu een laagdrempelige en volledig organische methode ontwikkeld om op relatief lage temperatuur dunne, poreuze laagjes titania te maken.

10 maart 2020

Digitale Human Capital Agenda voor ‘digitaal talent’

De gemeente Den Haag en ruim twintig bedrijven en onderwijsinstellingen gaan de komende jaren duizenden mensen opleiden, en bij- en omscholen tot digitaal talent.

04 maart 2020

Zigzag-DNA

DNA in een cel kun je normaliter vergelijken met spaghetti op je bord: een grote wirwar van strengen. Om bij celdeling het DNA netjes over de twee dochtercellen te kunnen verdelen, moet de cel dit organiseren in strak op elkaar gepakte chromosomen. Al jaren is bekend dat een eiwitcomplex genaamd condensine daarbij een sleutelrol speelt, maar biologen hadden geen idee hoe dat dan precies gebeurt. Tot februari 2018, toen wetenschappers van het Kavli Instituut van de TU Delft samen met collega’s van EMBL Heidelberg in real time lieten zien hoe een condensine een lus trekt in het DNA. Maar nu blijkt uit vervolgonderzoek van dezelfde wetenschappers dat dit bepaald niet de enige manier is waarmee condensine het DNA opeen pakt. De wetenschappers ontdekten een volslagen nieuwe lusstructuur, die ze de ‘Z loop’ noemen. Op 4 maart publiceren zij dit nieuwe fenomeen in Nature, waar ze voor het eerst laten zien ze hoe condensine onderling samenwerkt en DNA opvouwt in een zigzag structuur.

04 maart 2020

TU Delft trots op hoge posities in de wereldwijde QS Subject ranking

De World University Rankings by Subjects 2020, die vandaag is verschenen, plaatst de TU Delft op een 15e positie in de brede categorie Engineering & Technology.

03 maart 2020

Royal HaskoningDHV kiest voor TU Delft Campus

Royal HaskoningDHV opent een vestiging voor 800 medewerkers in Delft, een internationaal knooppunt voor technologie, innovatie en kennisontwikkeling.

02 maart 2020

De magneet die niet bestond

In 1966 voorspelde de Japanse natuurkundige Yosuke Nagaoka het bestaan van een nogal opvallend fenomeen: Nagaoka's ferromagnetisme.

28 februari 2020

De stem van de patiënt

Willen we de zorg betaalbaar en bereikbaar houden dan zullen we technologie hard nodig hebben. De invoer daarvan moet dan wel gebeuren op een manier die recht doet aan de waarden van patiënten. Dat stelt traumachirurg Maarten van der Elst, die vijf jaar lang de Reinier de Graaf-leerstoel bij de TU Delft bekleedt. Op 4 maart houdt hij zijn intreerede.

26 februari 2020

Klimaatarboretum TU Delft

Op woensdag 18 maart, Nationale Boomfeestdag, wordt het eerste klimaatarboretum geopend op de TU Delft.

25 februari 2020

‘Onzekere’ ijsplaten Antarctica onder de loep in NWO-GROOT

De TU Delft gaat samen met de Universiteit Utrecht, KNMI, NIOZ en de ULB (Brussel) onderzoek doen naar de rol van ijsplaten op Antarctica bij zeespiegelstijging.

24 februari 2020

Twee Delftse projecten binnen NWO Open Competitie ENW - GROOT

TU Delft leidt twee consortia binnen NWO ENW - GROOT: HiRISE, waarin gekeken wordt naar Antarctica, en CURE waarin fundamenteel onderzoek wordt gedaan naar emissies van afvalstortlocaties.

24 februari 2020

Verstoringen in het openbaar vervoer meten, voorspellen en beheersen

Verstoringen in het openbaar vervoer zijn aan de orde van de dag. Onderzoeker Menno Yap wil de verstoringen verhelpen en ontwikkelt een methode om de impact van verstoringen voor reizigers te verminderen. Op woensdag 26 februari promoveert hij aan de TU Delft.

20 februari 2020

Met het geheugen van een bacterie de ontwikkeling van een tumor volgen

Onderzoekers van de TU Delft hebben ontdekt hoe bepaalde eiwitten het geheugen van een bacterie up-to-date houden. Voor een bacterie is dat essentieel, want zijn geheugen beschermt hem tegen aanvallen van bacteriofagen, zijn natuurlijke vijand. Maar ook voor mensen is het bacteriële geheugen interessant. Het systeem kan namelijk worden omgebouwd tot ‘DNA-recorder’: een soort biologisch logboek dat bijhoudt wat er in een cel gebeurt, en waarin je bijvoorbeeld kunt teruglezen hoe een tumor zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld. De eerste versies van zo’n DNA-recorder zijn al gebouwd, maar zijn inefficiënt en werken niet in menselijke cellen. De nieuwe fundamentele kennis over bacteriële geheugenvorming die het Delftse onderzoek heeft opgeleverd, kan worden gebruikt om de volgende generatie DNA-recorders te ontwikkelen.

19 februari 2020

Cryo-chip overkomt obstakel voor grootschalige quantumcomputers

QuTech, een samenwerking van de TU Delft en TNO, heeft een belangrijke horde genomen op de weg naar een werkende, grootschalige quantumcomputer. Samen met Intel heeft QuTech een geïntegreerd circuit ontworpen en gefabriceerd dat bij extreem lage temperaturen werkt en qubits aan kan sturen.

14 februari 2020

Nieuwe TU Delft Gedragscode

Hoe gaan we om met onze verantwoordelijkheden naar elkaar en de maatschappij? De TU Delft vindt het belangrijk om daar regelmatig met medewerkers en studenten bij stil te staan én waar nodig tot actie over te gaan.

13 februari 2020

Gezondheidsproblemen door luchtvervuiling vaak veroorzaakt door emissie op afstand

Luchtvervuiling, en de vroegtijdige sterfte die daarmee samenhangt, worden sterk beïnvloed door emissiebronnen op afstand. Ongeveer de helft van de vroegtijdige sterfte in de VS vindt plaats buiten de staat waarin de emissie wordt geproduceerd.

12 februari 2020

Variaties in neerslag op de Noordpool zullen sterk toenemen

Door de opwarming in het Noordpoolgebied zal daar gemiddeld meer neerslag gaan vallen.

10 februari 2020

Nieuw rapport over digitale universitaire diploma’s

Technologie kan het hoger onderwijs ingrijpend veranderen. De manier waarop academische diploma’s worden uitgegeven en beheerd maakt echter nog geen gebruik van die mogelijkheden.

06 februari 2020

TU Delft en Koninklijke Bibliotheek lanceren Future Libraries Lab

De TU Delft en de Koninklijke Bibliotheek (KB) lanceren vandaag het Future Libraries Lab, waar ontwerpers en computerwetenschappers nadenken over de bibliotheek van de toekomst

06 februari 2020

NWO honoreert onderzoeksvoorstel On the Move: Transition towards Sustainable Mobility

NWO heeft het onderzoeksvoorstel “On the Move: Transition towards Sustainable Mobility” gehonoreerd. Dit project is een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit Nijmegen en de TU Delft. In samenwerking met overheden en bedrijven ontwikkelt en test dit onderzoek een vernieuwende benadering die is gericht op het omgaan met onzekerheden omtrent de verduurzaming van het mobiliteitssysteem.

30 januari 2020

TU Delft goed vertegenwoordigd binnen NWO-programma 'Transities en gedrag'

NWO heeft twaalf voorstellen gehonoreerd voor interdisciplinair onderzoek naar menselijk gedrag bij transities.

30 januari 2020

Basisscholieren ontmoeten professoren

De TU Delft is 178 jaar geworden en viert dat ook met Delftse basisscholieren. Vandaag gaven 25 professoren van de TU Delft een gastles aan leerlingen uit groep 7 en 8 op diverse basisscholen in Delft.