Herman Russchenberg

Zo nu en dan hoor je een klimaatscepticus zeggen: klimaatverandering? Nee hoor, niks aan het handje. Klimaatonderzoeker Herman Russchenberg zet in dit college alle zin en onzin over klimaatverandering op een rijtje, zodat je eindelijk komt te weten hoe het écht zit.

(1/5) Hoe weten we zo zeker dat de mens zorgt voor klimaatverandering?

 

Wat heerlijk, dat je in september nog met 30 graden op het strand kunt liggen. Toch? Gewoon een lekkere uitschieter. Of heeft het te maken met klimaatverandering en moeten we ons zorgen gaan maken? Herman geeft opheldering en vertelt je – rekening houdend met een kleine foutmarge – ook wat we kunnen verwachten op lange termijn.

(2/5) Hoe kunnen we voorspellen hoe warm het gaat worden op aarde?

 

Wolken: als ze voor de zon schuiven terwijl je ligt te zonnen, vind je ze maar irritant. Maar wist je dat je diezelfde wolken juist op je blote knietjes mag bedanken dat ze bestaan? In dit college laat wolkenliefhebber Herman je met andere ogen naar wolken kijken, zodat je eindelijk beseft hoe enorm we die grijswitte plukken in de lucht onderschatten met z'n allen. 

(3/5) Hoe zorgen wolken ervoor dat je langer leeft?

 

Het zullen niet meteen moessons zijn, maar dat we in Nederland steeds vaker gaan te maken krijgen met extreme buien, is iets waar wetenschappers het over eens zijn. Na dit college van Herman weet je precies hoe dat komt en zal je je paraplu nooit meer vergeten als je de deur uit gaat. 

(4/5) Waarom krijgen we in Nederland meer extreme buien?

 

Je auto laten staan en minder op vliegvakantie gaan is een begin, maar om de opwarming van de aarde écht tegen te gaan, kunnen we beter out-of-the-box denken. Zouden duizenden zwevende spiegels tussen de aarde en de zon de opwarming tegen kunnen gaan door simpelweg het zonlicht te weerkaatsen? In dit college zoekt Herman Russchenberg met je uit wat wel gaat werken, en wat juist niet. 

(5/5) Kun je de opwarming van de aarde ook tegengaan door zonlicht te weerkaatsen?