AI Onderwijs Overzicht

Artificiële Intelligentie, data en digitalisatie van alle aspecten van het leven veranderen in hoog tempo de manier waarop wij wetenschap bedrijven en de manier waarop wij systemen en diensten ontwikkelen, zowel binnen als buiten de academische wereld. Werken met AI betekent zowel kennis hebben van verschillende technieken op dit gebied, als in staat zijn om deze technieken in verschillende ingenieursdisciplines toe te passen. Van studenten die nu studeren kan worden verwacht dat zij in hun latere loopbaan met allerlei AI-uitdagingen te zullen maken krijgen. Naarmate AI meer en meer verankerd raakt in de samenleving, opereert het steeds meer in – en wordt het geconfronteerd met – complexe omgevingen en contexten. Daarom is het belangrijk om de samenleving te voorzien van bekwame AI professionals. 

Curriculair Onderwijs

Het onderwijsprogramma van de TU Delft in onderwerpen gerelateerd aan AI, data & digitalisatie is gevormd door actuele ontwikkelingen en combineert fundamentele technologie met domeinspecifieke uitdagingen. De onderwerpen zijn sterk verankerd in de Bachelor Computer Science and Engineering, de master Computer Science (inclusief de tracks "Artificial Intelligence Technology" en "Data Science Technology") en de Master Robotics. Daarnaast is er een Minor Robotica, een Minor Informatica met een sterke focus op data analytics en software, en een nieuwe Minor Engineering met AI. Verder zijn er tal van cursussen en modules gericht op AI, data en digitalisatie in bachelor- en masteropleidingen verspreid over de verschillende faculteiten.

Het aanbod van AI, data en digitalisering onderwijs op bachelor en master niveau zal worden uitgebreid met een aanzienlijk aanbod van MET-AI en IN-AI onderwijs via keuzevakken en masterblokken (vanaf september 2022). Reeds ontwikkelde voorbeelden van keuzevakken, open voor alle TU Delft studenten, zijn: 

Niet-curriculair Onderwijs

De TU Delft investeert in het aanbieden van niet-curriculair onderwijs in AI, data en digitalisering, met activiteiten als:

  • Het ontwikkelen van cursussen en materialen voor alumni en professionals om zich verder te scholen en hen voor te bereiden op de AI-, data- & digitalisatie-expertise die steeds meer gevraagd zal worden op de arbeidsmarkt door middel van reskilling en upskilling.
  • Het ontwikkelen van een PhD-opleidingsprogramma om extra diepte en breedte te geven aan hun kennis en voor onze medewerkers voor het verbinden van de kennis over onderwijs IN-AI en onderwijs MET-AI en het verenigen op gedeelde kansen en uitdagingen. 
  • Het ontwikkelen van een teach-the-teacher programma om onderwijs personeel te ondersteunen in hun ontwikkeling, de rol van AI in hun domein, en hoe ze de studenten in hun domein kunnen ondersteunen met AI.
  • Het introduceren van een repository van gedeelde, open onderwijs materialen om het makkelijker te maken elkaars materialen in te zetten in het onderwijs. Rond deze les- en leermaterialen zal een nieuwe community worden gevormd.
/* */