69 resultaten

15 april 2021

BioDate 2020: 15 interdisciplinary MSc projects supported with 2,5k

14 april 2021

Chirlmin Joo ontvangt VICI-subsidie voor het één voor één identificeren van eiwitten

Onderzoeker Chirlmin Joo van de TU Delft krijgt een VICI-subsidie voor het ontwikkelen van een methode om eiwitten één voor één te sequencen. Hij krijgt 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

07 april 2021

Met moleculaire zeefjes de smaak van alcoholvrij bier aanpassen

Onderzoeker Deborah Gernat heeft, in samenwerking met Heineken, een nieuwe methode gecreëerd om de smaak van alcoholvrij bier verder te ontwikkelen. Met de techniek, die gebaseerd is op moleculaire zeefjes, krijgen brouwers een nieuw gereedschap in handen om de smaak van alcoholvrij bier dichter bij die van normaal bier te brengen. De eerste tests toonden aan dat de zoetige ‘wortsmaak’ die alcoholvrij bier nu vaak kenmerkt ermee kan worden teruggedrongen. Op 9 april promoveert Deborah Gernat op dit onderwerp aan de TU Delft.

29 maart 2021

Slimme Delftse truc maakt 20 keer snellere beeldvorming met elektronenmicroscopie mogelijk

Onderzoekers van de TU Delft hebben een slimme truc bedacht om het maken van afbeeldingen met een elektronenmicroscoop tot een factor twintig te versnellen. Het gaat om een simpele aanpassing: het aanbrengen van een voltage op de houder van het preparaat. Deze eenvoudige ingreep zorgt ervoor dat een preparaat waar de elektronenmicroscoop normaal gesproken een week voor nodig heeft om geheel af te beelden, nu in een nacht of een werkdag kan worden opgenomen.

26 maart 2021

Onderzoekers werpen nieuw licht op DNA-replicatie

In voorbereiding op de celdeling moeten cellen hun DNA kopiëren (‘replicatie’). In samenwerking met onderzoekers van het Francis Crick Institute in Londen heeft een team van onderzoekers van de TU Delft nu aangetoond dat de eiwitbouwstenen die betrokken zijn bij de eerste stappen van DNA-replicatie beweeglijk zijn, maar dat ze bij specifieke DNA-sequenties op het genoom hun snelheid minderen. Hun bevindingen, die op 26 maart zullen worden gepubliceerd in het open access tijdschrift Nature Communications, waren te danken een integrale benadering van biofysica en biochemie die nieuwe ontdekkingen op dat gebied zal bevorderen.

22 maart 2021

Bewegingsintenties in de hersenen decoderen met echografie

Een internationaal team wetenschappers, waaronder ImPhys-onderzoeker David Maresca, heeft vandaag een artikel gepubliceerd in Neuron waarin ze de decodering van bewegingsintenties in de hersenen met ultrasone golven aantonen. De resultaten zijn veelbelovend voor de ontwikkeling van minder invasieve brein-machine interfaces.

08 maart 2021

Delftse test maakt detectie van genetisch materiaal met het blote oog zichtbaar

Onderzoekers van de TU Delft hebben een test ontwikkeld waarmee ze specifieke stukjes genetisch materiaal kunnen opsporen, waarna de uitslag met het blote oog af te lezen is. Met de test kunnen onder meer virussen, zoals het coronavirus, en antibioticaresistente bacteriën snel en goedkoop worden gedetecteerd. De resultaten zijn gepubliceerd in Biophysical Journal.

25 januari 2021

Hoe afvalwaterverwerking een rol speelt in de ontwikkeling van geneesmiddelen

Winnifred Noorlander, een Systems & Control-student met een passie voor ondernemerschap, werkt aan een nieuw medicijn voor de behandeling van bloedvergiftiging (sepsis), een levensbedreigende reactie van het lichaam op een infectie. Sepsis is verantwoordelijk voor 20% van alle wereldwijde sterfgevallen - 11 miljoen mensen. Hoe doet een student, zonder enige voorkennis van biotechnologie, dit onderzoek aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen? Hoe werkt ze aan een meer betrouwbare en betere oplossing voor deze uiterst dodelijke ontstekingsziekte?

11 januari 2021

Delftse onderzoekers bouwen kunstmatig chromosoom

Biotechnologen van de TU Delft hebben een kunstmatig chromosoom gebouwd in gist. Het chromosoom kan naast de natuurlijke gistchromosomen bestaan, en dient als platform om veilig en eenvoudig nieuwe functies aan het micro-organisme toe te voegen. Onderzoekers kunnen het kunstchromosoom gebruiken om gistcellen om te bouwen tot levende fabriekjes die in staat zijn om nuttige chemicaliën en zelfs medicijnen te produceren.

11 januari 2021

DSM en TU Delft lanceren AI4B.io Lab

Koninklijke DSM en de TU Delft kondigen vandaag de oprichting aan van het Artificial Intelligence Lab for Biosciences (het AI4B.io Lab). Dit laboratorium is het eerste in zijn soort in Europa dat kunstmatige intelligentie (KI) toepast op volledige bioproductie, van de ontwikkeling van microbiële stammen tot grootschalige industriële procesoptimalisatie en planning.