112 resultaten

03 mei 2022

Zwaartekracht-financiering voor levende cellen consortium

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een Zwaartekracht-subsidie van 20,8 miljoen euro toegekend aan het IMAGINE! consortium, waar TU Delft onderzoekers Elizabeth Carroll, Sjoerd Stallinga (allebei ImPhys) en Carlas Smith (3ME) deel van uitmaken.

26 april 2022

ERC Advanced Grant voor chemische droomreacties met enzymen

Een van de grote maatschappelijke uitdagingen van nu is dat de chemische industrie nog altijd aanzienlijke hoeveelheden energie en grondstoffen verbruikt. “Dit is een wereldwijd probleem van de meeste, zo niet alle chemische stoffen die fabrieken nu produceren”, aldus onderzoeker Frank Hollmann. Hij heeft een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro van de Europese Unie gekregen om dit probleem in de komende vijf jaar aan te pakken, door enzymen als katalysator voor chemische reacties te ontwikkelen.

19 april 2022

Bacteriën afluisteren met drumvel van grafeen

Een team onderzoekers van de TU Delft, onder leiding van dr. Farbod Alijani, heeft het minimale geluid van een enkele bacterie opgevangen met behulp van grafeen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature Nanotechnology.

14 april 2022

Rubiconbeurs voor Jochem Vink

Jochem Vink (Bionanoscience) heeft van NWO een Rubiconbeurs ontvangen, waardoor hij de kans krijgt om onderzoekservaring op te doen bij een buitenlandse topinstelling. Zijn onderzoek zal gaan over nuttige schimmels die ziekteverwekkers aantrekken. Hij is een van 22 onlangs gepromoveerde onderzoekers aan wie de felbegeerde financiering is toegekend.

14 april 2022

NWO Veni-beurs voor Robin de Kruijff

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Veni-subsidie toegekend aan onderzoeker Robin de Kruijff van het Reactor Instituut Delft, voor haar onderzoek naar een nieuw soort radionuclide generator. Zo’n generator kan onder meer de wereldwijde bottleneck bij kankeronderzoek helpen ondervangen. Bovendien is het de eerste recyclebare generator in zijn soort. “Ik hoop dat mijn nieuwe soort generator uiteindelijk zorgt dat diagnostische behandelingen veel meer toegankelijk worden en minder afhankelijk zijn van een paar reactoren”, aldus De Kruijff.

08 april 2022

TU Delft Story: Biotechproductie verbeteren met testen in realtime

24 maart 2022

TU Delft and LUMC researchers develop a programmable micro-platform to understand cancer progression and metastasis

Metastasis of tumors is regarded as the largest contributor to cancer-related deaths, but physiologically relevant tumor models for cancer cell metastasis research are still lacking. Two-dimensional (2D) monolayer cell culture (on a flat surface) is traditionally used as in vitro model to investigate tumor behavior, migration, and invasion. Unfortunately, this (2-D) monolayer culture does not replicate the complexity of tumor and extracellular microenvironment where invasive cancer cells reside in tumor tissues. Therefore, 3D multicellular systems formed by cancer cells are gaining importance in the field of cancer cell invasion research.

17 maart 2022

Agressieve kankercel in de spotlight

Uitzaaiingen bij kanker zijn vaak te wijten aan enkele afwijkende cellen. Die gedragen zich agressiever dan de andere kankercellen in een tumor. Miao-Ping Chien en Daan Brinks werken vanuit twee verschillende universiteiten samen aan een methode om die cellen op te sporen. Hun onderzoek is nu gepubliceerd in Nature.

16 maart 2022

Nieuw Cas9-model brengt knipgedrag van DNA voor het eerst in kaart

Onderzoekers van de TU Delft hebben een natuurkundig model ontwikkeld dat een kwantitatief kader schetst over hoe gen-editing met CRISPR-Cas9 werkt, en dat hen in staat stelt te voorspellen waar, met welke waarschijnlijkheid, en waarom fouten in targeting (off-targets) optreden. Dit onderzoek, dat is gepubliceerd in Nature Communications, geeft ons voor het eerst een gedetailleerd fysisch inzicht in het mechanisme achter het belangrijkste gen-editing platform van vandaag.

15 maart 2022

Losgelaten cel: hoe een lijmachtig eiwit onze cellen kan laten bewegen

Een essentieel aspect van de cellen in ons lichaam is dat zij kunnen bewegen, om bijvoorbeeld bepaalde weefsels te herstellen of indringers te verjagen: maar hoe doen ze dat? Wetenschappers van de TU Delft, AMOLF en de Universiteit Utrecht laten zien hoe lijmachtige eiwitten, crosslinkers genaamd, niet alleen kunnen helpen om de hele cel passief bij elkaar te houden, maar verrassend genoeg ook de cel kunnen laten bewegen. Het onderzoek is nu gepubliceerd in PNAS.

/* */