71 resultaten

26 november 2020

Marie-Eve Aubin-Tam wint Watermanprijs

Onderzoeker Marie-Eve Aubin-Tam van de afdeling Bionanoscience heeft dit jaar de H.I. Waterman Sustainability Award gewonnen. De voorzitter van de afdeling Bionanoscience, Marileen Dogterom, reikte de prijs op donderdag 26 november virtueel aan haar uit tijdens een online bijeenkomst.

02 oktober 2020

The Boukany group will collaborate closely with LUMC

The Boukany group will collaborate closely with Leiden University Medical Center (LUMC) to develop a tumor-on-a-chip for cell invasion studies, after winning a joint grant with LUMC.

10 september 2020

NWO-beurs van 50.000 euro voor vier TNW-onderzoekers

Het Bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft de aanvragen van vier TNW-onderzoekers in de Open Competitie ENW – XS gehonoreerd. Het gaat om Xiaozhou Ma, Dimphna Meijer, Caroline Paul en Toeno van der Sar, die allen 50.000 voor hun project krijgen.

19 juni 2020

Spinozapremie voor Nynke Dekker

Nynke Dekker ontvangt dit jaar de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Naast Nynke Dekker ontvangen prof. dr. ir. Jan van Hest (TUE), prof. dr. Pauline Kleingeld (RUG) en prof. dr. Sjaak Neefjes (LUMC/UL) de Spinozapremie. Prof. dr. Linda Steg (RUG) en prof. dr. Ton Schumacher (AVL/LUMC/UL) ontvangen de Stevinpremie. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

14 mei 2020

Hoe koper een cel kan beschadigen

Koper is belangrijk voor veel processen in ons lichaam. Het ondersteunt onder meer de productie van rode bloedcellen, de stofwisseling, en de vorming van bindweefsel en botten. Het is bekend dat koper ook een rol speelt bij ziekten, zoals kanker, diabetes en de ziekte van Alzheimer. Helaas weten we nog niet wát die rol precies is. Onderzoekers van de TU Delft en de Poolse Academie van Wetenschappen hebben nu een nieuw stukje van de puzzel ontdekt. Om z’n werk te kunnen doen, bindt koper zich in de cel aan verschillende soorten eiwitten. En hoewel de complexen die zich daarbij vormen op zichzelf niet schadelijk zijn, blijken tijdens de binding tijdelijke ‘tussenvormen’ te ontstaan die kunnen leiden tot schade aan de cel. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Angewandte Chemie.

20 april 2020

Micro-organismen werken samen om hoge temperaturen te overleven

Delftse onderzoekers laten in Nature Microbiology zien dat micro-organismen kunnen samenwerken om elkaar en hun toekomstige generaties te helpen overleven en zich te vermeerderen bij hoge temperaturen.

10 maart 2020

Onderzoekers maken zonnecellen met behulp van enzymen uit papaja's

In verschillende soorten zonnecellen worden dunne laagjes titaandioxide (titania) gebruikt. De methoden waarmee deze titania-films momenteel worden gefabriceerd, vereisen hoge temperaturen en dure, hoogwaardige technologieën. Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft (TU Delft) hebben nu een laagdrempelige en volledig organische methode ontwikkeld om op relatief lage temperatuur dunne, poreuze laagjes titania te maken.

05 maart 2020

2020 Soft Matter Lectureship toegekend aan Valeria Garbin

De Royal Society of Chemistry heeft Dr. Valeria Garbin gekozen als ontvanger van de 2020 Soft Matter Lectureship. Deze jaarlijkse prijs werd in 2009 in het leven geroepen ter ere van een early career-wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de zachte materie.

04 maart 2020

Zigzag-DNA

DNA in een cel kun je normaliter vergelijken met spaghetti op je bord: een grote wirwar van strengen. Om bij celdeling het DNA netjes over de twee dochtercellen te kunnen verdelen, moet de cel dit organiseren in strak op elkaar gepakte chromosomen. Al jaren is bekend dat een eiwitcomplex genaamd condensine daarbij een sleutelrol speelt, maar biologen hadden geen idee hoe dat dan precies gebeurt. Tot februari 2018, toen wetenschappers van het Kavli Instituut van de TU Delft samen met collega’s van EMBL Heidelberg in real time lieten zien hoe een condensine een lus trekt in het DNA. Maar nu blijkt uit vervolgonderzoek van dezelfde wetenschappers dat dit bepaald niet de enige manier is waarmee condensine het DNA opeen pakt. De wetenschappers ontdekten een volslagen nieuwe lusstructuur, die ze de ‘Z loop’ noemen. Op 4 maart publiceren zij dit nieuwe fenomeen in Nature, waar ze voor het eerst laten zien ze hoe condensine onderling samenwerkt en DNA opvouwt in een zigzag structuur.

03 maart 2020

Royal HaskoningDHV kiest voor TU Delft Campus

Royal HaskoningDHV opent een vestiging voor 800 medewerkers in Delft, een internationaal knooppunt voor technologie, innovatie en kennisontwikkeling.