71 resultaten

12 september 2019

Sjoerd Stallinga en Bernd Rieger organiseren Single Molecule Localization Microscopy Symposium

Van 26 tot 28 augustus organiseerden Sjoerd Stallinga en Bernd Rieger van de afdeling Imaging Physics het 9e Single Molecule Localization Microscopy Symposium, een bijeenkomst voor wetenschappers die werkzaam zijn op het gebied van single-molecule superresolutiebeeldvorming.

11 september 2019

Kabelbacteriën: levende stroomkabels met ongekende geleidbaarheid

Bacteriën die leven op elektriciteit en in staat zijn om stroom over lange afstanden door sterk geleidende kabels te sturen, net zoals hoe wij onze tv en koelkast van stroom voorzien... Het lijkt misschien moeilijk te geloven, maar dat is precies wat een team wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (BE), de Technische Universiteit Delft (NL) en de Universiteit Hasselt (BE) recent heeft ontdekt. Bacteriën van wel een centimeter lang die leven op de zeebodem bevatten een geleidend vezelnetwerk dat te vergelijken is met de koperen kabels die wij gebruiken om elektriciteit te transporteren. De sterk geleidende vezels leiden mogelijk tot revolutionaire nieuwe materialen en technologieën.

02 september 2019

ERC Starting Grant voor drie TNW-onderzoekers

Vijf onderzoekers van de TU Delft krijgen van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant. Drie van deze onderzoekers werken bij de Faculteit Technische Natuurwetenschappen, de andere twee zijn aangesloten bij QuTech. De grants (1,5 miljoen euro voor een programma van vijf jaar) zijn bedoeld om wetenschappers te ondersteunen die nog aan het begin van hun carrière staan, maar onder begeleiding al uitstekend werk hebben geleverd.

12 juli 2019

Gist in de strijd tegen dementie

Onze levensverwachting stijgt en steeds meer mensen krijgen te maken met vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe deze hersenziektes ontstaan en zich ontwikkelen is nog onduidelijk en dat bemoeilijkt de zoektocht naar een geneesmiddel.

04 juli 2019

Nynke Dekker verkozen tot lid van EMBO

24 juni 2019

Kunnen algen chroom-6 overbodig maken?

In het lab van dr. Santiago Garcia aan de faculteit Luchtvaart-en Ruimtevaarttechniek gebeuren bijzondere dingen.

13 mei 2019

Gijsje Koenderink nieuwe hoogleraar afdeling Bionanoscience

De onderzoeksafdeling Bionanoscience van de faculteit Technische Natuurwetenschappen heeft Gijsje Koenderink aangetrokken als nieuwe hoogleraar. Koenderink komt over van het instituut AMOLF, waar ze hoofd is van de afdeling Living Matter en groepsleider van de groep Biological Soft Matter. Ze start op 1 september 2019.

16 april 2019

Eerste fagenbank van Nederland een feit

Dankzij alumni van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) en donateurs van het Universiteitsfonds heeft dr.ir. Stan Brouns vandaag, dinsdag 16 april, de eerste fagenbank van Nederland kunnen openen.

04 april 2019

Onderzoekers zien nieuw gen ontstaan in het lab

Hoe ontstaan nieuwe genen? Al meer dan 100 jaar denken onderzoekers dat een nieuw gen soms ontstaat nadat een cel per ongeluk een kopie van één van zijn genen maakt.

22 maart 2019

Schrijf je in voor TU Delft BioDay 2019

Deze zomer komt BioDay terug om de biodiversiteit van TU Delft te laten zien. De hele TU Delft-gemeenschap is welkom, van studenten tot principal investigators en van bedrijfsrelaties tot labtechnici.