71 resultaten

06 maart 2019

Drie vici's in de bioengineering-hoek

Vijf Delftse topwetenschappers ontvingen een NWO-vici; drie van hen doen werk waarbij biologie een rol speelt. NWO-vici’s behoren tot de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. Met €1,5 miljoen voor vijf jaar bouwen de onderzoekers verder aan hun vernieuwende onderzoekslijn en eigen onderzoeksgroep.

23 januari 2019

€400k voor 4D regeneratieve geneeskunde

Medical Delta, de samenwerking tussen TU Delft, Leiden University, LUMC en Erasmus MC Rotterdam, financiert twaalf nieuwe onderzoeksprojecten die zich richten op duurzame oplossingen voor de gezondheidszorg. Amir Zadpoor werkt met collega’s uit Leiden en Rotterdam aan weefselregeneratie met behulp van stamcellen en printtechnologie.

11 januari 2019

Marcel Reinders nieuwe directeur Delft Bioengineering Institute

Het College van Bestuur heeft prof.dr.ir. Marcel Reinders (EWI) per 1 januari 2019 benoemd als wetenschappelijk directeur van Delft Bioengineering Institute.

05 december 2018

Onderzoekers vinden mechanisme dat gene editing met CRISPR-Cas9 verstoort

Met de ontdekking van CRISPR-Cas9 is gene editing heel eenvoudig geworden. Helaas is sinds kort bekend dat het moleculaire gereedschap niet zo precies is als gedacht, en dat het ongewenste mutaties in het DNA van een cel kan veroorzaken. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een mechanisme geïdentificeerd dat dergelijke mutaties veroorzaakt wanneer CRISPR-Cas9 op een verkeerde manier wordt ingezet. Inactieve genen kunnen hierbij tot uitdrukking komen, wat erg gevaarlijk kan zijn. De onderzoekers hebben op basis van hun bevindingen een checklist gemaakt. Die helpt voorkomen dat het schadelijke mechanisme geactiveerd wordt en maakt genoombewerking met CRISPR-Cas9 veiliger.

29 november 2018

ERC Consolidator grant voor Chirlmin Joo en Pouyan Boukany

Bij de TU Delft zijn dit jaar twee ERC Consolidator grants gevallen. Beide grants zijn binnengehaald door onderzoekers van de Faculteit Technische Natuurwetenschappen. Dr. Pouyan Boukany van de afdeling Chemical Engineering wil beter begrijpen wanneer, hoe en waarom uitgezaaide tumorcellen loskomen van een tumor. Dr. Chirlmin Joo van de afdeling Bionanoscience wil een nieuw gene editing-instrument ontwikkelen op basis van een systeem dat in een bepaald micro-organisme te vinden is.

21 november 2018

Hyun Youk geselecteerd als EMBO Young Investigator

De European Molecular Biology Organization (EMBO) heeft Hyun Youk en 25 andere life science onderzoekers binnen hun eerste vier jaar geselecteerd als groepsleiders om EMBO Young Investigators te worden. Youk sluit zich aan bij een actief netwerk van 102 huidige en 314 vroegere Young Investigators en krijgt van EMBO ondersteuning bij de oprichting van zijn eerste onafhankelijke lab.

19 oktober 2018

Kunst uit afvalwater bij de Dutch Design Week

Drie jonge ontwerpers en de Nederlandse waterschappen presenteren deze week Dutch Design gemaakt van ‘Kaumera’. Dat is een nieuwe grondstof die gewonnen kan worden uit afvalwater door middel van het Nereda-zuiveringsproces, dat mede door de TU Delft is ontwikkeld. De kunstenaars vonden alledrie een andere toepassing voor de veelzijdige grondstof: in porselein, textiel en houtverwerking. Van 20 tot en met 28 oktober is de expositie te zien in het Veemgebouw (stand EFGF).

28 september 2018

NWO-groot voor brain imaging-centrum CUBE

NWO heeft een aanvraag voor het Center for Ultrasound Brain imaging at Erasmus MC (CUBE), waarbij ook de TU Delft betrokken is, goedgekeurd. De wetenschapsfinancier maakt een kleine 2,5 miljoen euro vrij voor de realisatie van CUBE.

12 september 2018

NWO-Spinozapremie voor Delftse Bionano-wetenschapper Marileen Dogterom

Marileen Dogterom, hoogleraar bionanoscience aan de TU Delft, ontvangt de NWO-Spinozapremie; de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Dogterom doet onderzoek naar het krachtenspel in levende cellen en leidt een consortium dat een volledig kunstmatige cel wil bouwen. Dat werk helpt wetenschappers te begrijpen hoe basale celprocessen werken - en ook wat er misgaat bij bepaalde aandoeningen.

05 september 2018

Marileen Dogterom benoemd tot Society Fellow van de Biophysical Society

Marileen Dogterom (Bionanoscience) is een van de zeven mensen die zullen worden aangewezen als Society Fellows van de Biophysical Society.