117 resultaten

17 december 2020

Delftse onderzoekers brengen risico’s van ‘vrij DNA’ in kaart

Zonder dat we het doorhebben komen losse stukjes DNA via ons afvalwater in de natuur terecht. Wat de impact van dit ‘vrije DNA’ is op het milieu en de volksgezondheid, is nog onbekend. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een manier gevonden om te achterhalen om hoeveel van dit mogelijk schadelijke DNA het gaat. Ze ontwikkelden een methode om vrij DNA uit afvalwater te isoleren, waardoor ze de grootte van het probleem in kaart kunnen brengen. De resultaten van hun werk worden in februari 2021 officieel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Water Research, maar zijn nu al online te vinden.

15 december 2020

Five 20k grants for cross-campus bioengineering research projects

01 december 2020

Best Bioengineering MSc Graduate 2020: Nemo Andrea!

01 december 2020

Delftse onderzoekers ontwikkelen sensor voor zuurstofverzadiging bij premature baby’s

Artsen moeten bij te vroeg geboren baby’s van alles in de gaten houden. De zuurstofvoorziening in de hersenen is daarbij misschien wel het allerbelangrijkst. Tot wel 50 procent van de te vroeg geboren kinderen loopt namelijk hersenschade op, wat leidt tot neurologische problemen. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een draadloze sensor ontwikkeld die de gezondheid van het babybrein op een eenvoudige, goedkope en voor het kind comfortabele manier in de gaten houdt.

01 december 2020

Onderzoekers kijken diep in weefsel

Eén van de uitdagingen in de optische beeldvorming is het scherp in beeld brengen van het binnenste van weefsel. Met traditionele methoden kun je tot ongeveer een millimeter diepte kijken. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een nieuwe methode ontwikkeld waarmee ze tot maar liefst vier keer zo diep kunnen gaan: tot zo’n vier millimeter. Vooral de gezondheidszorg kan in de toekomst van de nieuwe techniek profiteren.

30 november 2020

3mE-onderzoekers partner in twee NWA-ORC consortia

Delftse onderzoekers gaan in negen consortia met de gehele kennisketen en maatschappelijke organisaties aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Faculteit 3mE neemt deel aan twee van deze consortia.

26 november 2020

Marie-Eve Aubin-Tam wint Watermanprijs

Onderzoeker Marie-Eve Aubin-Tam van de afdeling Bionanoscience heeft dit jaar de H.I. Waterman Sustainability Award gewonnen. De voorzitter van de afdeling Bionanoscience, Marileen Dogterom, reikte de prijs op donderdag 26 november virtueel aan haar uit tijdens een online bijeenkomst.

02 oktober 2020

The Boukany group will collaborate closely with LUMC

The Boukany group will collaborate closely with Leiden University Medical Center (LUMC) to develop a tumor-on-a-chip for cell invasion studies, after winning a joint grant with LUMC.

10 september 2020

NWO-beurs van 50.000 euro voor vier TNW-onderzoekers

Het Bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft de aanvragen van vier TNW-onderzoekers in de Open Competitie ENW – XS gehonoreerd. Het gaat om Xiaozhou Ma, Dimphna Meijer, Caroline Paul en Toeno van der Sar, die allen 50.000 voor hun project krijgen.

19 juni 2020

Spinozapremie voor Nynke Dekker

Nynke Dekker ontvangt dit jaar de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. Naast Nynke Dekker ontvangen prof. dr. ir. Jan van Hest (TUE), prof. dr. Pauline Kleingeld (RUG) en prof. dr. Sjaak Neefjes (LUMC/UL) de Spinozapremie. Prof. dr. Linda Steg (RUG) en prof. dr. Ton Schumacher (AVL/LUMC/UL) ontvangen de Stevinpremie. De laureaten krijgen ieder 2,5 miljoen euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek en activiteiten met betrekking tot kennisbenutting.

/* */