Wat we doen

De 10 beste bioengineering-verhalen van 2018

Na Cees Dekker (2003) en Mark van Loosdrecht (2014) is moleculair biofysicus Marileen Dogterom de derde Delftse bioengineering-topwetenschapper die de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap ontvangt.

Pouyan Boukany van de TNW-afdeling Chemical Engineering krijgt M2€ om onderzoek te doen aan de mechanismen van uitzaaiing van kanker. Chirlmin Joo van de TNW-afdeling Bionanoscience krijgt M1,8€ voor onderzoek aan een nieuwe genbewerkingstechniek.

Een campagne vanuit het Universiteitsfonds van de TU Delft levert bijna 150k€ op voor de droom van BEI-PI Stan Brouns: het opzetten van de eerste fagenbank van Nederland. Fagen zijn de natuurlijke vijanden van bacteriën, die in de toekomst mogelijk als alternatief voor traditionele antibiotica ingezet kunnen worden bij het bestrijden van bacteriële infecties. 

Superresolutie-fluorescentiemicroscopie kan een levende cel gedetailleerd in beeld brengen. Tot nu toe lag de scherptegrens bij structuren van 10-20 nanometer, maar met een slimme aanpassing aan de techniek zijn Delftse onderzoekers erin geslaagd om scherp te stellen op structuren van slechts 3 nanometer.

Tijdens de World Water Week eind augustus ontvangt Mark van Loosdrecht samen met Bruce Rittmann (Arizona State University) de Stockholm Water Prize voor hun op micro-organismen gebaseerde waterzuiveringsprocessen.

In maart is de kickoff van Delft Bioengineering Institute. Tijdens het programma-onderdeel BioDate speeddaten 45 BEI-PI’s met elkaar. Deze sessie levert 15 goedgekeurde projectvoorstellen op, die door het instituut worden beloond met 2,5k€ voor het uitvoeren ervan. 

Elektronen-cryo-microscopie brengt driedimensionale structuren van communicerende eiwitten in beeld, bijna op atomair niveau. NWO steunt het project CRYO3BEAMS, waarbij industriële partners Delmic en Demcon-Kryoz ook betrokken zijn, met 810k€ vanuit de topsector HTSM.

CRISPR-Cas vereenvoudigt genbewerking, maar verkeerd gebruik van de techniek kan ongewenste DNA-mutaties veroorzaken. Delftse onderzoekers ontdekten het onderliggende mechanisme, en maakten een checklist om te voorkomen dat het wordt geactiveerd.

In 2017 benoemt de faculteit Civiele techniek en Geowetenschappen Merle de Kreuk tot hoogleraar Environmental Technology. In mei 2018 houdt ze haar oratie. 

In december publiceert Clarivate de Highly Cited Researchers 2018: een overzicht van de meest geciteerde onderzoekers binnen een bepaald vakgebied. Er staan acht TU Delft-wetenschappers op, onder wie Stan Brouns (microbiology), Cees Dekker (cross-field) en Mark van Loosdrecht (environment/ecology).