Archief

589 resultaten
12 oktober 2018

Bijdrage Getty Foundation voor restauratieonderzoek Delfts stijlicoon Brutalisme

De TU Delft doet de komende jaren onderzoek naar een mogelijke restauratie en modernisering van het Aulagebouw, een rijksmonument.

11 oktober 2018

Argentijnse delta kan leren van Nederlands poldermodel

In de delta van de Rio Paraná komen natuurlijke, industriële en urbane dynamiek frontaal met elkaar in botsing. Gebrek aan participatie bij de planning ligt aan de basis van het probleem, constateert Verónica Zagare in haar promotieonderzoek. Een Argentijnse versie van het Hollandse poldermodel zou een uitweg kunnen bieden.

11 oktober 2018

‘Elevator’ wint ideeëncompetitie Maassilo

BK alumnus Bram van Grinsven maakt het winnende ontwerp voor de ideeëncompetitie voor het dak van de Maassilo in Rotterdam. Van Grinsven stelt voor om een glazen vloer uit te laten steken boven de bestaande betonnen silo, zodat er een zwevende hotspot ontstaat op 40 meter hoogte boven de Rotterdamse haven.

09 oktober 2018

‘Architectuur is niet wat architectuurhistorici erover schrijven’

De geschiedenis van de moderne architectuur is meer dan een overzicht van exceptionele gebouwen. We moeten kijken hoe gebouwen functioneren, zegt promovendus Jorge Mejia Hernandez. Want als we ons concentreren op hun theoretische betekenis, wordt architectuurgeschiedenis een karikatuur.

08 oktober 2018

Eleni Chronopoulou nominated for TU Delft Best Graduate Award 2018

Eleni Chronopoulou graduated from BK Bouwkunde in the summer of 2018, with a thesis on how landscape architecture has the capacity to work as an integrative common ground. The BK alumna has been selected as the Best Graduate 2018 from the BK Bouwkunde.

08 oktober 2018

Omgaan met waardeconflicten in zakelijke trajecten

Een open access tutorial wordt ontwikkeld om creatieve professionels te helpen omgaan met waardeconflicten in zakelijke trajecten. Het gezamenlijke onderzoek tussen BK Bouwkunde en de faculteit Industrieel Ontwerpen zal leiden tot een tutorial die studenten en professionals helpt om te ontdekken, te visualiseren en te verenigen hoe zij waardecreatie en het vasthouden van waarde kunnen realiseren in hun dagelijkse werk.

27 september 2018

The formless public building

Paul Vermeulen is benoemd tot hoogleraar Architectural Design. Binnen het thema ‘Urban Architecture’ richt hij zich op het ‘vormloze openbare gebouw’ in de stad. Zijn programma kijkt kritisch naar de diverse klassieke opvattingen door de eeuwen heen, alsmede naar het huidige discours ten aanzien van stedelijk marketingbeleid. Dit schept ruimte om dieper na te denken over de aard en functie van gebouwen in de stedelijke omgeving van de 21ste eeuw.

27 september 2018

Onderwijsinnovatie door VR

Het VR-Lab van BK Bouwkunde heeft twee baanbrekende Multiple Reality projecten ontwikkeld, waarbij Virtual Reality en Augmented Reaility gecombineerd worden om inspiratie en praktische inzichten te genereren. Het VR-Lab ontwikkelde de Virtual Playground voor het TU Delft Teaching Lab en werkt momenteel aan het nog verder geavanceerde MultiReality project.

27 september 2018

“Practice and theory are inseparable”

Nathalie de Vries is benoemd tot hoogleraar Architectural Design. Zij is van plan om het thema ‘Public Building’ te benaderen als een collectieve bron van kennis, en om resultaten te produceren voor zowel de architectuurgemeenschap als de bredere gemeenschap. Dat wil zij doen door de kennis te vergroten over de manieren waarop architectonische vormgeving een bijdrage kan leveren aan oplossingen voor urgente maatschappelijke problemen.

26 september 2018

Concrete cultural heritage

Concrete heritage buildings from the 20th century are at risk, due to the late recognition of their value and the experimental use of materials and technologies. Barbara Lubelli and Silvia Naldini (AE+T) are part of an international research team, aiming to develop a multidisciplinary approach for historic concrete conservation.

26 september 2018

Hyperloop station voor Amsterdam

Studenten van Building Technology hebben in samenwerking met ProRail ontwerpen gemaakt voor een Hyperloop station bij Amsterdam Bijlmer Arena. Tijdens de Innovation Expo op 4 oktober laten zij zien wat Hyperloop kan betekenen voor passagiers, stations en de stad.

25 september 2018

‘VvE’s in Latijns-Amerika verdienen betere wettelijke basis’

De Appartementswet zorgt er in Ecuador en Colombia voor dat het functioneren van VvE’s en daarmee het onderhoud van woningen wordt gefrustreerd. De voorschriften die zelfbestuur ondersteunen of juist de rol van een professional voorschrijven, schieten te kort, concludeert Rosa Donoso Gomez in haar proefschrift.

25 september 2018

Synergetische stad als landschap

De stad is een stedelijk landschapssysteem. De uitdaging is om binnen dat systeem niet alleen milieu-uitdagingen aan te pakken, maar om tegelijkertijd de stad leefbaar te maken en houden. Dat kan alleen door opgaven synergetisch op te pakken, concludeert Nico Tillie in zijn proefschrift.

13 september 2018

Analysis of social participation in adolescents with autism in high school settings

A BOLD Cities consortium of Alexander Koutamanis (MBE), Carolien Rieffe (Leiden University), and Els Blijd (Interpsy Groningen) has received a € 500.000,- NWO grant to develop new tools for the analysis and briefing of school building designs.

13 september 2018

Understanding the complexity of the energy transition in the Rotterdam/The Hague area

Carola Hein (Architecture) together with Jonge Honden received a € 15.000,- NWO KIEM subsidy to connect the analysis of spatial impact of the energy transition to that of new business models.

13 september 2018

Strengthening problem-based learning in South Asian Universities

Dick van Gameren and Nelson Mota are part of a consortium led by Aalto University, who have been awarded a 1 million-euro Erasmus+ grant to promote cooperation for innovation and the exchange of good practices in capacity building in Higher Education.

13 september 2018

The Berlage ranked as #2 post-master worldwide

Spain-based platform Best Architecture Masters (BAM) has revealed its inaugural ranking of the best postgraduate architecture programs in the world. Based on the QS World University Ranking by Subject, the Berlage has been selected as the top 2 post-master programme for architecture and the built environment worldwide.

13 september 2018

Groot onderzoeksproject naar circulaire gebiedsontwikkeling

De komende twee jaar gaan het LDE Centre for Sustainability en de Wageningen Research University onderzoek doen naar circulaire gebiedsontwikkeling. Hoogleraar Ellen van Bueren (MBE) leidt het project, waarbij De Binckhorst in Den Haag dient als casus voor het ontwikkelen van wetenschappelijke inzichten en praktische handvatten.

12 september 2018

Landschapsarchitectuur uitdagen

Eric Luiten is hoogleraar Landschapsarchitectuur. Tijdens zijn hoogleraarschap wil hij onderzoek en onderwijs spiegelen aan maatschappelijke uitdagingen en partners uit de praktijk. Zo worden de onderzoekers en studenten van de leerstoel Landschapsarchitectuur uitgedaagd zowel de grenzen als de kern van het vakgebied op te zoeken.

12 september 2018

‘Architectuur is geen optelsom van data’

Architecten begrijpen elkaar prima, maar ze kunnen opdrachtgevers vaak maar moeilijk duidelijk maken waarmee ze bezig zijn. In haar proefschrift probeert Birgitte Louise Hansen met voorbeelden het denken en doen van architecten in de praktijk inzichtelijk te maken. Ze toont ook welke rol ze kunnen spelen in besluitvormingprocessen.

12 september 2018

‘Koopwoning in China voor jongeren onbereikbaar zonder financiële steun van ouders’

Jongeren die in China een woning willen kopen, zijn in grote mate afhankelijk van financiële hulp van hun ouders, zo blijkt uit het promotieonderzoek van Wenjing Deng. Het overheidsbeleid zou volgens haar meer moeten investeren in de ontwikkeling van een gezonde huurmarkt, zodat jongeren minder afhankelijk zijn van hun ouders.

12 september 2018

De meeste buurten veranderen niet snel van karakter

De populaire veronderstelling dat stadsbuurten in een mum van tijd veranderen in hippe yuppenwijken of onveilige getto’s klopt niet. Hoewel sommige Nederlandse buurten een proces van verval of gentrificatie hebben doorgemaakt, blijven de meeste stadsbuurten stabiel in hun etnische en sociaaleconomische samenstelling en karakter, concludeert Merle Zwiers in haar proefschrift.

30 augustus 2018

De waarde van erfgoed begrijpen is essentieel voor het ontwerpen van duurzame steden

Ana Pereira Roders is hoogleraar Heritage and Values. Deze leerstoel richt zich op het begrijpen van de culturele, sociale, ecologische en economische waarden van erfgoed en de invloed hiervan op de duurzaamheid van steden. Eén van de voornaamste doelen is om nieuwe geïntegreerde toetsingskaders te definiëren, te ontwikkelen en te testen, zodat het behoud van erfgoed wereldwijd beter kan worden bewaakt en versterkt.

30 augustus 2018

‘China kan leren van het Nederlandse poldermodel’

Deltasteden ondergingen de afgelopen eeuw vaak grote ruimtelijke veranderingen. Inmiddels weten we dat die op lange termijn soms slecht uitpakken. Wanneer de waarden die we toekennen aan water veranderen, komen ze onvermijdelijk in botsing, constateert Yuting Tai in haar promotieonderzoek.

30 augustus 2018

Iedereen moet een sprong maken voor energietransitie

Alle corporatiewoningen energieneutraal maken is een operatie van mythische proporties. Ligt de oplossing in technische innovaties of moet de hele werkwijze in de bouw op de schop? Allebei, zegt promovendus Eefje Stutvoet, anders halen we onze doelstellingen nooit.

30 augustus 2018

New policies for improved housing in Nigerian cities

Nigeria kampt met een enorm woningtekort, vooral in de steden. Om de Nigeriaanse woningvoorziening te kunnen verbeteren moeten zowel de formele als de omvangrijke informele sector aan de slag, concludeert Job Taiwo Gbadegesin in zijn proefschrift.

16 augustus 2018

Woningaanbod op koopwoningmarkt steeds nijpender

Het aanbod van koopwoningen droogt steeds verder op. Onvoldoende aanbod van nieuwbouwwoningen en een volledig omgeslagen koopproces van bestaande woningen zijn daar redenen voor. Consumenten willen kopen, maar hebben steeds minder te kiezen. De tweeëntwintigste Monitor Koopwoningmarkt, gepresenteerd door OTB, laat zien hoe de meeste woningmarktgebieden inmiddels een krappe tot zeer krappe koopwoningmarkt kennen.

16 augustus 2018

Alles wat je moet weten over klimaatinstallaties

Klimaatinstallaties kunnen worden ontworpen om een gezond en comfortabel binnenklimaat te realiseren, waarbij ook sprake is van een goede energetische en economische balans. Hoogleraar Indoor Environment Philomena Bluyssen schreef de beknopte gids ‘Wat je moet weten over klimaatinstallaties’, waarin zij uitlegt hoe dit kan worden bereikt.

16 augustus 2018

MOOCs for UN SDGs

The United Nations have compiled a list of more than 100 courses helping to teach about the UN Sustainable Development Goals. Four Mass Open Online Courses of BK Bouwkunde have been selected.

16 augustus 2018

Roboat transformeert Amsterdamse grachten

Het vijf jaar durende onderzoeksproject Roboat gaat over zelfstandige drijvende objecten in metropolitane regio’s. In het project wordt onderzocht wat de potentie is van drijvende en autonome technologie voor het veranderen van de stedelijke infrastructuur. De samenwerking tussen het AMS Institute en MIT (VS) heeft al geleid tot een eerste serie prototypes, die op locatie in Amsterdam gepresenteerd zullen worden in oktober 2018.

12 juli 2018

Circulariteit in 2050: hoe?

Nederland moet zich voor 2050 ontwikkelen naar een volledig circulaire economie. Maar wat betekent dat, kan het überhaupt en waar lopen we tegenaan indien we dit willen bereiken? Daar gaat de onlangs verschenen publicatie ‘Circulariteit - op weg naar 2050?’ over.

05 juli 2018

Explore all facets of the built environment

BK Bouwkunde is represented at the Venice Biennale 2018 through a multitude of different types of projects. The exhibitions can be found in pavilions and in palazzos in the city centre: from a research exhibition to an installation, from student work to a dance performance, from a traveling exposition to young architectural talent.

05 juli 2018

Loed Stolte wins Young Talent Architecture Award

His project ‘The Bank of England: a dialectical project’ is one of the four winning projects out of 334 nominated student graduation projects. The winning projects are currently on display in Palazzo Mora at the Venice Biennale 2018.

05 juli 2018

NRP Academy celebrates five year anniversary

The National Renovation Platform (NRP) started the one-year academic programme to improve the sustainable re-use of the existing built environment. The academy was developed in collaboration with BK Bouwkunde and several other partners from both the academic and the professional field.

28 juni 2018

Akoestisch effectief gevelontwerp

De spiegelgladde façades die de hedendaagse hoogbouw kenmerken zien er strak uit, maar dragen door geluidsreflectie sterk bij aan de herrie in de stad. Promovendus Jochen Krimm pleit voor gevels met structuur en voor verplichte akoestische tests voor ieder hoog gebouw.

21 juni 2018

Three designs advance to next round

On 14 June, three winning teams were announced to advance to the next round in the Stylos Scala design competition. The winning teams will further develop their designs for a new staircase in the BK Expo, working on the feasibility of their designs. Additionally, three honourable mentions were announced by the judges.

21 juni 2018

Degree Programme Assessment MSc Geomatics

On 20 and 21 June, the degree programme assessment of MSc Geomatics took place. In anticipation of the full report, the review commission said to be impressed with the quality of the master, praising both the graduation work, the master’s structure and the students’ enthusiasm. Additionally, they found Geomatics graduates’ careers to be well aligned with both the topic and the level of the master.

21 juni 2018

Looking beyond Brexit: welcoming the University of Strathclyde to BK City

On 20 June 2018, BK Bouwkunde and the University of Strathclyde celebrated the launch of the policy research foundation EPRC Delft. EPRC Delft will reinforce the existing research and teaching cooperation between the universities and open up new opportunities for the institutions to carry out shared research after the UK leaves the European Union.

21 juni 2018

Thesis on risk mitigation in location decision-making wins Student Award

Jeroen Meijler pitched his thesis at CoreNet Global Benelux, winning the MSc Student Award. Meijler graduated cum laude in Management in the Built Environment in October 2017. He developed a new approach, a framework that helps make real estate decisions for a longer term.

18 juni 2018

Transformation in Composition

Brownfield park project are important laboratories and catalysts for developments in landscape architecture. In these projects, contextual, process, and formal-aesthetic aspects form central and inter-related themes. That is why a major theoretical and methodological expansion of the notion of composition can be distilled from brownfield park projects, as René van der Velde concludes in his dissertation.