Casestudies

De kennis over Post 65 architectuur vanuit een erfgoedperspectief is beperkt, ondanks de eerste stappen die zijn gezet door diverse academische en maatschappelijke organisaties. De energietransitie betekent dat er grote veranderingen moeten plaats vinden in onze gebouwde omgeving. Veel woningen zullen gerenoveerd worden om te voldoen aan de gestelde energienormen. Bij eerdere renovaties is gebleken dat de architectonische en cultuurhistorische kwaliteiten van woongebouwen uit de Post 65 periode niet altijd worden onderkend. Voor waardevolle gebouwen zonder officiële monumentale status kan dit grote gevolgen hebben. 

De combinatie van aanstaande renovatie en weinig kennis en waardering van de Post 65 architectuur maakt het urgent gebouwen uit deze periode te onderzoeken. Het was een tijd waarin architectuur en stedenbouw onderhevig waren aan sociaal-maatschappelijke, economische en culturele ontwikkelingen, er kwam meer aandacht voor participatie door verschillende doelgroepen, en de menselijke maat kreeg meer aandacht. Dit kan gezien worden als een reactie op het repetitieve en grootschalige modernisme van de wederopbouw en zorgde voor een belangrijke wijziging in de vormgeving en ruimtelijke ontwikkeling van architectuur en stedenbouw. Binnen het project Renoveren met Respect wordt een methode ontwikkeld die de culturele, sociale, economische en functionele waarden integreert in het renovatieproces. Enkele woongebouwen in Amsterdam en Almere behorend bij de Post 65 erfgoed zijn geselecteerd als onderzoekscases. Deze onderzoekscases worden gebruikt om de methode en verschillende ontwerpscenario’s te toetsen. 


Bijlmerplein

Eén van de casestudies is een woningbouwcomplex gelegen aan het Bijlmerplein in Amsterdam Zuidoost. De twee bouwmassa’s zijn gematerialiseerd in een lichte baksteen en zijn onderling verbonden door een luchtbrug op de eerste verdieping. Deze luchtbrug verbindt de verhoogde woondekken met elkaar waaraan de woningen gelegen zijn. Op het maaiveld zijn aan weerszijden verschillende winkels gehuisvest, wat resulteert in één van de hoofdwinkelstraten in Amsterdam Bijlmer centrum. Het complex is gebouwd in 1986 en ontworpen door Atelier Pro Architecten.


Goedewerf

De tweede casestudy, Goedewerf, is gelegen in Almere Haven. De in een rode baksteen gematerialiseerde bouwmassa’s rondom een gezamenlijke hof zijn grotendeels met elkaar verbonden waardoor een typerende woonerf structuur ontstaat.  De verschillende bouwblokken bevatten eengezinswoningen met meergezinswoningen gelegen in de hoeken. Het complex kent zowel sociale huurwoningen als woningen in particulier bezit. Tezamen resulteert dit in een gemêleerd en intiem woonmilieu. De Goedewerf is gebouwd in 1978 naar een ontwerp van INBO architecten.