Het energiegebruik in sociale woningbouw moet naar beneden en dat vraagt gedragsveranderingen van bewoners. Henk Visscher van OTB begeleidt het onderzoeksproject TRIME, dat probeert met ‘energieambassadeurs’ het energiebewustzijn in sociale wooncomplexen te verbeteren.

Het klinkt logisch: iets minder lang douchen en de thermostaat omlaag en je bespaart fors op je energierekening. Toch blijkt dat besef nog onvoldoende doorgedrongen, zelfs in wooncomplexen voor de armste bevolkingsgroepen. Omdat adviezen van overheid en corporaties niet altijd het gewenste effect hebben, gooit het Europese project TRIME (Trias Mores Energetica) het over een andere boeg. In zeven pilotgebieden in Europa krijgen in totaal zestig speciaal geselecteerde bewoners een opleiding over hoe je energiegebruik terug kunt brengen en tegelijk comfortabeler kunt wonen. “Achterliggend idee is dat bewoners het liever van de buren horen, dan van een grote, anonieme organisatie, zoals een corporatie”, vertelt Arjen Meijer (OTB). “We denken op deze manier het draagvlak flink te vergroten.”

Onderzoekers van de sectie Housing Quality and Process Innovation werken mee aan het Nederlandse projectdeel, waaraan twee corporaties deelnemen. Eigen Haard (Amsterdam) en Havensteder (Rotterdam) hebben beide een appartementencomplex geselecteerd voor de proef. Delftse onderzoekers monitoren en analyseren de energiebesparing en assisteren bij aanschaf – of huur - van energiezuinige apparaten.

Ook woningcorporaties uit Spanje, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan energieambassadeurs opleiden voor de proef. Zij hebben de taak energiebesparend gedrag van bewoners te stimuleren. Bijvoorbeeld door buren aan te spreken op hun gedrag of via social media. Ze helpen corporaties bovendien bij het in kaart brengen van de grootste barrières.

De projectgroepen gaan bewoners ook gaan stimuleren energiebesparende apparaten te kopen. Best lastig, want hoe overtuig je mensen die het niet breed hebben om een duurdere koelkast of wasmachine aan te schaffen? Het TRIME-project kijkt daarom ook naar alternatieve mogelijkheden, zoals een selectietool voor aanschaf van tweedehands energiezuinige apparaten of huur van nieuwe apparaten. In samenwerking met fabrikanten wordt ook onderzocht of er eenvoudige, goedkope energiezuinig apparaten kunnen worden ontwikkeld speciaal voor de sociale woningbouw. De huisvestingsorganisaties zelf worden tijdens de onderzoeksperiode actief gestimuleerd om hun koopgedrag ten aanzien van verwarmings-, koelings- en ventilatievoorzieningen te veranderen. Slimme energiemeters worden gebruikt om de veranderingen in het energieverbruik te registreren en de resultaten van de TRIME-inspanningen te evalueren.

Bij succes kunnen ook andere corporaties deelnemen. Het driejarige project, dat in september van start is gegaan, wordt voor 75 procent gefinancierd door de Europese Commissie uit de pot Intelligent Energy Europe.

Gepubliceerd: december 2014