Nieuws

07 april 2023

Open technologie laureaat voor ‘‘UPCAST GLASS: Upcycling van glasafval door gieten’

Open technologie laureaat voor ‘‘UPCAST GLASS: Upcycling van glasafval door gieten’

Het recyclen van glas reduceert het gebruik van primaire grondstoffen en energiegebruik tijdens productie. Alleen verpakkingsglas wordt nu gerecycled. Bijna al het andere glas wordt gedowncycled of gestort. De huidige glasproductieprocessen kunnen niet omgaan met de vervuiling en de chemische variaties in de reguliere afvalglasstromen.

12 januari 2023

Herontwerp geeft zorggebouwen tweede leven

Herontwerp geeft zorggebouwen tweede leven

Hoogleraar Thijs Asselbergs breekt een lans voor het Open Bouwen van architect John Habraken. “Deze manier van bouwen heeft een positieve invloed op circulariteit, aanpasbaarheid en bevordert ook de invloed van gebruikers.” Naar aanleiding van de casus om het Amsterdam UMC te vernieuwen werd Asselbergs geïnterviewd door FMTGezondheidszorg over dit onderwerp.

16 december 2022

Digitale betrokkenheid van burgers bij erfgoed – een EHT podcast

Digitale betrokkenheid van burgers bij erfgoed  – een EHT podcast

In een podcast aflevering van European Heritage Tribune legt onderzoeker Nan Bai uit hoe sociale media kunnen helpen om de betrokkenheid van burgers bij erfgoedsites te begrijpen. In antwoord op Bai geeft Inez Weyermans van de afdeling erfgoed van de gemeente Amsterdam haar visie op dilemma's rond de waardering van de beroemde Amsterdamse grachtengordel.

24 oktober 2022

Hoe zien de binnenklimaatinstallaties van de toekomst eruit?

Hoe zien de binnenklimaatinstallaties van de toekomst eruit?

De coronapandemie, zomerhitte, hoge gasprijzen… in de afgelopen jaren was er om uiteenlopende redenen veel te doen over het binnenklimaat van gebouwen. De beheersing daarvan met behulp van techniek is het vakgebied van Atze Boerstra, hoogleraar Building Services Innovation aan de TU Delft. Op 11 november spreekt hij zijn intreerede uit met de titel Indoor Climate Systems Design in Times of Uncertainty.

05 oktober 2022

Patent voor onzichtbaar volledig omkeerbaar fool-proof verbindingssysteem

Patent voor onzichtbaar volledig omkeerbaar fool-proof verbindingssysteem

Hoe ontwikkel je een nieuw verbindingssysteem voor verticale componenten dat een gemakkelijke montage en demontage mogelijk maakt terwijl het visueel niet opvalt? Een dergelijk demontabel mechanisch verbindingssysteem is belangrijk, om zo het hergebruik en de recycling van bouwmaterialen en componenten in de bouw te vergroten.

09 maart 2022

Oplossing voor verduurzaming 847.000 verouderde portiekflats

Oplossing voor verduurzaming 847.000 verouderde portiekflats

Veel van de verouderde typische Nederlandse portiekflats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom vaak op de slooplijst. Deze typische flats hoeven echter niet uit het straatbeeld te verdwijnen. Symbiotic Urban Movement (SUM) - een studententeam van de TU Delft - heeft een plan ontwikkeld om alle 847.000 portiekflats in Nederland duurzaam te transformeren en meer woningen te creëren.

02 februari 2022

Bouwflix – Ervaar de bouwplaats digitaal

Bouwflix – Ervaar de bouwplaats digitaal

Docenten, studenten en bouwpraktijk ervaren een kloof tussen de bouwkundige aan het bureau en de vakman/vrouw op de bouwplaats. De beginnende bouwkundige heeft een grote afstand tot de bouwplaats, en kan zich daardoor moeilijk staande houden in contacten met aannemers en uitvoerders.

15 november 2021

Prijs voor publicatie Reglazing Modernism

Het boek Reglazing Modernism, geschreven door Uta Pottgiesser, biedt 20 diepgaande casestudies van iconen van de moderne architectuur in zowel Europa als Noord- en Zuid-Amerika. Het boek concentreert zich op ingrepen in staalskelet beglazingen en biedt een kritische beoordeling van historische gebouwschillen, hun waarden, schade en mogelijkheden. Terwijl het ook opkomende technologieën onderzoekt die betere prestaties van de gebouwschil en het gebouw in de toekomst kunnen bieden. Aan de hand van een selectie van 20 iconische gebouwen in Europa en de VS, documenteert het boek de huidige technologische status van de drie meest gebruikte strategieën van vandaag: restauratie, rehabilitatie, en vervanging.

02 november 2021

"Re3 Glass" onderzoek vertegenwoordigt thema "Klimaatverandering" bij EU-Parlamentarium

"Re3 Glass" onderzoek vertegenwoordigt thema "Klimaatverandering" bij EU-Parlamentarium

Ondanks de indruk dat glas 100% te recyclen is, wordt de overgrote meerderheid van de dagelijkse glasproducten niet hergebruikt. Het project "Re3 Glass" toont dat dit zeker anders kan. Met speciaal gegoten glascomponenten gemaakt van glasafval is het project "Re3 Glass" nu geselecteerd om het thema "klimaatverandering" te vertegenwoordigen in het Parlamentarium - het bezoekerscentrum van het Europees Parlement in Brussel.

15 oktober 2021

BK aanwezig met twee projecten bij Dutch Design Week

BK aanwezig met twee projecten bij Dutch Design Week

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) is er aandacht voor twee projecten van onze faculteit: een duurzame circulaire tussenwand van mycelium en een glazen vakwerk voor het zichtbaar maken van krachten in een constructie.